Fronesis 50-51. Familjen (häftad)
Format
Häftad
Språk
Svenska
Serie
Fronesis (del 50)
Antal sidor
216
Utgivningsdatum
2015-08-24
Förlag
Fronesis
Dimensioner
210 x 150 x 15 mm
Vikt
356 g
SAB
Oc(p)
ISBN
9789198245707
Fronesis 50-51. Familjen (häftad)

Fronesis 50-51. Familjen

Häftad Svenska, 2015-08-24
148
  • Skickas inom 5-8 vardagar.
  • Gratis frakt inom Sverige över 199 kr för privatpersoner.
Hur styrs familjen i dagens samhälle?

En rad av numrets texter handlar om vad den politiska styrningen av familjen innebär i dag, i Sverige såväl som i andra länder. Sociologen Åsa Lundqvist och historikern Helene Brodin beskriver i sina respektive bidrag hur den svenska organiseringen av familj och omsorgsrelationer har förändrats i riktning mot en mer marknadsorienterad modell, som lett till ökad ojämlikhet mellan kvinnor med olika sociala bakgrunder.

Den politiska filosofen Nancy Fraser och historikern Linda Gordon undersöker den förändrade betydelsen av begreppet »beroende«, särskilt i ett välfärds- och familjepolitiskt sammanhang. Hur migrationsprocesser påverkar relationen mellan föräldrar och barn även sedan familjen fått uppehållstillstånd diskuteras i ett samtal mellan Somar Al Naher, Ihsan Kellecioglu och Bilan Osman.

Den brittiska filosofen Nina Power argumenterar för ett kapitalismkritiskt sätt att se på reproduktion, nämligen som en historisk, social och kulturspecifik företeelse där vi alla lätt hamnar i en återvändsgränd. Den amerikanska queerteoretikern Jack Halberstam visar i sin analys av samtida datoranimerade filmer hur queera och antikapitalistiska teman om familj och relationer faktiskt intar en central plats i den kommersiella barnkulturen.

Numret innehåller också den amerikanska medborgarrättsaktivisten och historikern Angela Davis klassiska text om hur slaveriet i den amerikanska södern formade de kvinnliga slavarnas villkor och skapade mer jämlika familjerelationer.
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Fronesis 50-51. Familjen
  2. +
  3. Företagsledarens lön

De som köpt den här boken har ofta också köpt Företagsledarens lön av Clas Bergström (pocket).

Köp båda 2 för 227 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av författarna