Fronesis 62-63. Byråkrati (häftad)
Format
Häftad
Språk
Svenska
Serie
Fronesis (del 62)
Antal sidor
199
Utgivningsdatum
2019-06-07
Förlag
Fronesis
Dimensioner
210 x 147 x 20 mm
Vikt
400 g
SAB
O(p)
ISBN
9789198245790
Fronesis 62-63. Byråkrati (häftad)

Fronesis 62-63. Byråkrati

(1 röst)
Häftad Svenska, 2019-06-07
153
  • Skickas inom 3-6 vardagar.
  • Gratis frakt inom Sverige över 199 kr för privatpersoner.
BYRÅKRATI

Flera av numrets texter framhäver att byråkrati är en organisationsform som präglar privata företag likaväl som den offentliga sektorn. Av Reinhard Bendix och Cornelius Castoriadis påminns vi om hur byråkratisering inte bara är en fråga om regelkrångel för individer och företag, utan också är ett sätt att styra arbetskraften mot ökad produktivitet. Vi introducerar också statsvetaren Béatrice Hibou för en svensk publik genom en text om »nyliberal byråkratisering«, som syftar till att organisera samhället med marknaden och det privata företaget som norm.

I Hannah Arendts efterföljd har många intresserat sig för den neutrala byråkratens roll och ansvar i upprätthållandet av makt och förtryck. Temat berörs även i detta nummer, dels med texter som handlar om byråkratens ansvar och möjligheter till motstånd, dels genom analyser av hur neutrala beräkningar, mätningar och tekniker är vad som i praktiken administrerar förtrycket. Paulina de los Reyes beskriver hur »rödpennan« används i beslut kring steriliseringar av resandefolk och Christine Bylund skriver om hur processen kring LSS försätter den sökande i ett tillstånd av att »andas eld«.
Vilka är möjligheterna till motstånd inom byråkratin? Och finns det potential till samhällsförändring genom byråkratiska organisationer? Jan Olsson och Erik Hysing skriver om »gröna tjänstemannaaktivister« som driver förändring inifrån byråkratiska organisationer. Förhållandet mellan byråkrati, demokrati och samhällsförändring problematiseras i texter av bland andra Antonio Gramsci och Vanna Nordling.
Numret avslutas med en blick framåt. Robotar som fattar beslut om socialbidrag testas i dag i svenska kommuner. Är roboten den neutrala och samtidigt kostnadseffektiva byråkrat som vi drömt om?
Innehåll i Fronesis nr 62-63 (199 sidor):
Dalia Mukhtar-Landgren, Linda Nyberg och Alexander Paulsson: Byråkratins inkonsekvenserNazem Tahvilzadeh, Linda Nyberg och Alexander Paulsson: Byråkratins frihetsproblem
Reinhard Bendix: Socialismen och teorin om byråkratiCornelius Castoriadis: Den revolutionära rörelsen under den moderna kapitalismen Marcus Lauri, Charlie Järpvall, Maryam Fanni och Alexander Paulsson: Gränser, mikropraktiker och våldAkhil Gupta: »Låt tåget drivas av papper« Paulina de los Reyes: »Jag anhåller om en förklaring.«Smadar Lavie: Protester, tillhörighet och byråkratisk smärtaChristine Bylund: Att andas eldOlof Bortz: Förintelsen och det byråkratiska våldets historiaVanja Carlsson och Dalia Mukhtar-Landgren: Möjligheter till motstånd och gränser för förändringVanna Nordling: I byråkratins gränslandJan Olsson och Erik Hysing: Aktivism bland offentliga tjänstemänAntonio Gramsci: Om byråkratinKathy Ferguson intervjuad av Vanja Carlsson och Dalia Mukhtar-Landgren: Ett feministiskt argument mot byråkratinUlla Björnberg: Är byråkratin förenlig med jämställdhet?Alexander Paulsson, Linda Nyberg och Nazem Tahvilzadeh: Den nyliberala byråkratins formerBéatrice Hibou: Nyliberal byråkrati som ett uttryck för hybrid styrningLoïc Wacquant: Tre steg mot en historisk antropologi över faktiskt existerande nyliberalismRickard Ulmestig och Kettil Nordesjö: Roboten i försörjningsstödsbyråkratin
Redaktion: Vanja Carlsson, Maryam Fanni, Charlie Järpvall, Marcus Lauri, Dalia Mukhtar-Landgren, Linda Nyberg, Alexander Paulsson och Nazem Tahvilzadeh.
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Fronesis 62-63. Byråkrati
  2. +
  3. OEI # 62 "On Paper"

De som köpt den här boken har ofta också köpt OEI # 62 "On Paper" av Jonas Magnusson, Cecilia Grönberg, Jesper Olsson (häftad).

Köp båda 2 för 399 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »