Variola & Vaccinia : om massvaccination och folkhälsopolitik, vaccinforskning och läkaretik (häftad)
Format
Häftad
Språk
Svenska
Antal sidor
308
Utgivningsdatum
2016-11-23
Förlag
exempla
Medarbetare
Tenenbaum, Jenny (form)
Dimensioner
216 x 150 x 18 mm
Vikt
508 g
SAB
V:k
ISBN
9789198331905
Variola & Vaccinia : om massvaccination och folkhälsopolitik, vaccinforskning och läkaretik (häftad)

Variola & Vaccinia : om massvaccination och folkhälsopolitik, vaccinforskning och läkaretik

(1 röst)
Häftad Svenska, 2016-11-23
259
  • Skickas inom 5-8 vardagar.
  • Gratis frakt inom Sverige över 199 kr för privatpersoner.
När några fall av smittkoppor upptäcktes i Malmö 1932, genomfördes den första massvaccinationen i Sverige av ett helt samhälle. Efteråt fick en relativt stor andel av befolkningen påtagliga hälsoproblem. Vaccinet från Statens bakteriologiska laboratorium hamnade i centrum för en djup konflikt mellan olika medicinska experter. Boken handlar om vad som hände i och kring Malmö 1932, varför det blev som det blev, hur det inträffade hanterades av allmänhet och myndigheter, och vilka konsekvenser som händelserna fick för vaccinationen i landet.
För första gången beskrivs här smittkoppsvaccinationens utveckling under svenskt 1900-tal. Forskaren och författaren Motzi Eklöf presenterar en rik kalejdoskopisk historieskrivning baserad på hittills opublicerat arkivmaterial. Här möts läkare och veterinärer, forskare och barnhemsbarn, vaccinationskritiker och tvångsanhängare, kalvar och kaniner, direktörer och riksdagsmän, bakteriologer och mikrober, smittkoppsfall och ympsjuka, levande och döda. Ständigt nya konstellationer och samband tonar fram och följs över tid och rum.
Den rikligt illustrerade boken utgör en fascinerande och lättillgänglig bakgrund även till dagsaktuella diskussioner om vaccinationer. Boken vänder sig till alla som kommer i kontakt med vaccinationsfrågan: vårdpersonal, folkhälsoarbetare, politiker, myndighetsutövare, medicinhistoriker, mikrobiologer och den intresserade allmänheten.

Motzi Eklöf är docent och verksam som vård- och medicinhistoriker. Hon har tidigare skrivit om bl.a. läkaretik och kurortskulturer. Bland tidigare böcker på annat förlag kan nämnas Kurkulturer (2008), Läkare och läkekonster (2010) och Homeopati i Sverige - en kontroversiell medicinhistoria (2014).
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Variola & Vaccinia : om massvaccination och folkhälsopolitik, vaccinforskning och läkaretik
  2. +
  3. Kroppen håller räkningen : hjärna, sinne och kropp vid läkning efter psykiskt trauma

De som köpt den här boken har ofta också köpt Kroppen håller räkningen : hjärna, sinne och kr... av Bessel Van Der Kolk (häftad).

Köp båda 2 för 488 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av Motzi Eklöf