Saxå kammarmusikfestival (kartonnage)
Format
Kartonnage
Språk
Svenska
Antal sidor
391
Utgivningsdatum
2016-06-21
Förlag
Måltidsakademiens Förlag i Grythyttan AB
Dimensioner
250 x 175 x 40 mm
Vikt
1360 g
SAB
Ijk,Ijb-cz Saxå: Saxå kammarmusikfestival
ISBN
9789198343205

Saxå kammarmusikfestival

Kartonnage,  Svenska, 2016-06-21
379
  • Skickas från oss inom 2-3 vardagar.
  • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Saxå kammarmusikfestival har nått internationellt erkännande och ingår i det europeiska nätverket för kulturfestivaler.

Saxå är Värmlands äldsta dokumenterade bruksmiljö, bräddfylld av historia, och för festivalens musiker ett paradis på jorden. Kammarmusik i herrgårdsmiljö är dock ingen ny idé. Musiken hade sin givna plats i de värmländska bruken för 200 år sedan, då kulturlivet frodades bland brukspatroner och herrgårdsfröknar, precis som det gör idag.

"I salong och bibliotek, i kyrkor och värdshus, i ur och skur har den i tre decennier klingat över Bergslagen, musiken från långt bortom fordom till strax hitom framtiden. Musik som väckt igenkännandets glädje har varvats med uruppföranden av det alldeles nya. Strängar och stämband har vibrerat, sköna toner har strömmat ur felor och strupar, ord har satts till musik, musik till ord, sinnen har rörts och livats, bildningen breddats och vänskap spirat. Festivalen har gjort avtryck, satt spår i bygd och hos människor."
Så skriver förre landshövdingen och riksmarskalken Ingemar Eliasson i sitt förord om Kammarmusikfestivalen på Saxå herrgård i östra Värmland.

Boken om kammarmusiken på Saxå är en dokumentation av en anmärkningsvärd ansamling musikaliska stordåd, där bruksmiljön ges en fyllig historisk skildring, ända sedan järnbruksdriftens uppkomst.
Den kan också användas som handbok för alla som deltar i den ymniga festivalrörelse som berikar vårt kulturliv, inte minst under somrarna.
I denna omfattande bok på 400 sidor, rikt illustrerad med färgbilder, berättar upphovsmännen Peter Eriksson och Carl Jan Granqvist om Saxåfestivalens sällsamma utveckling sedan den startade i midsommartid 1986. Efter hand som festivalen vuxit har tonsättare som Sven-David Sandström, Daniel Börtz, Anders Hillborg och Katarina Leyman bidragit med uruppföranden som de berättar om i denna bok, liksom musikvetarna Jan Ling, Greger Andersson, Lennart Hedwall, Catharina Dyrssen, Stefan Bohman och Curt Carlsson bidrar med sakkunskap från festivalens oräkneliga seminarier och föredrag.
Vi lär oss taffelmusikens traditioner av historikern Dick Harrison och folkloristen Christina Mattsson, ty maten representeras på Saxå med sina särskilda historiska recept. Poesin ligger också ständigt nära i bergslagsbygden, bland andra företrädd av skådespelaren Stina Ekblad.

Redaktörer: Karsten Thurfjell & Peter Eriksson

Formgivare: Dick Norberg
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Saxå kammarmusikfestival
  2. +
  3. Allt det vackra

De som köpt den här boken har ofta också köpt Allt det vackra av Benjamin Ingrosso (kartonnage).

Köp båda 2 för 458 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av författarna