Polarfararnas kläder på liv och död (inbunden)
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Serie
Polarexpeditionernas villkor (del 1)
Antal sidor
285
Utgivningsdatum
2018-03-24
Förlag
Nielsen & Norén Förlag
Originaltitel
Polarfararnas kläder på liv och död
Dimensioner
250 x 190 x 32 mm
Vikt
1003 g
SAB
Ihk.46,Ns
ISBN
9789198361711

Polarfararnas kläder på liv och död

(2 röster)
Inbunden,  Svenska, 2018-03-24
338
Billigast på PriceRunner
 • Skickas från oss inom 5-8 vardagar.
 • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Detta är inte en bok om polarfärder, utan en bok om de kläder polarfararna använde under sina färder. Du ska alltså inte leta efter de berättelser som inte finns i min text och de bilder jag använder, utan istället fästa blicken på det jag lyckats vaska fram om polarfararnas kläder. Det har varit ett äventyr i sig, dock med blandade resultat. Vissa arkiv har öppnat sig generöst och där har jag funnit det jag letar efter. Andra arkiv har öppnat sig, kanske inte mindre generöst, men utan att kunna erbjuda mer än delar av historien om kläderna.
Polarfararnas kläder är heller ingen akademisk avhandling eller vetenskapligt verk, utan ren och skär populärhistoria, eller populärvetenskap om man så vill. Men det är ingalunda fiction. Allt är fakta, vilket förstås inte innebär att jag lyckats fånga allt. Jag hoppas verkligen att andra dyker djupare, till exempel finns åtskilligt mer att hämta vad gäller de brittiska polarfararnas kläder. Men då måste man beväpna sig med tålamod och ordentligt med tid. Och vara beredd på överraskningar.
Som när jag installerat mig för en forskarvecka i Scott Polar Institut i Cambridge, då visade det sig att inget kunde fotograferas utan tillstånd från personer, familjer och sammanslutningar som deponerat material. Skulle i varje enskilt fall ta veckor. Källmaterial som kvitton och personliga anteckningar hade för cirka hundra år sedan betraktats som ointressant. Det mesta var destruerat och ersatt med en prydlig handskrift på några hundra sidor. Som inte fick fotograferas.
Vad är då det som uppträder på de följande sidorna? I stor utsträckning är det polarfararnas egna uppfattningar om de kläder, skor och sovsäckar de använt på färderna. Då de återvände till civilisationen, och de flesta gjorde det, publicerade de böcker om sina upplevelser. Förstaupplagorna är mastiga luntor som legat olästa i viktiga bibliotek i över hundra år. Lättlästa populärutgåvor utkommer stup i kvarten. Men i dem finns ganska litet att hämta om kläderna. Det är primärkällorna som tillsammans med dagböcker ger bra uppfattningar om de kläder som använts.
Bra bilder där kläderna framstår är avgörande, och där har britterna flaggan i topp. I deras expeditioner fotograferades hela tiden, inte sällan närbilder och med så bra upplösning att man kan se vad de har på sig. I någon mån väger britternas bilder upp brister jag nämnt, och förhoppningsvis har jag gjort även dessa hjältar den rättvisa de förtjänar.
Informationen om kläderna är samlade i berättelser om expeditioner som sju polarfarare genomfört. Vill man veta mer om själva expeditionerna, deras vetenskapliga innehåll eller hur de förlöpt, finns det en rik litteratur att gå till. Om varenda expedition! I Polarfararnas kläder handlar det uteslutande om - kläder. Skor ingår. I någon mån också sovsäckar. Läsaren önskas mycket nöje med berättelsen om polarfararnas kläder.
Karl-Gunnar Norén
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Polarfararnas kläder på liv och död
 2. +
 3. Skogen : om träd, människor och 25 000 andra arter

De som köpt den här boken har ofta också köpt Skogen : om träd, människor och 25 000 andra arter av Anne Sverdrup-Thygeson (inbunden).

Köp båda 2 för 566 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av K-G Norén

 • Polarexpeditionernas farkoster : fartyg, båtar och en luftballong

  K-G Norén

  Det existerar inte någon samlad berättelse om de farkoster som utgjorde grunden för polarexpeditionerna under andra halvan av 1800-talet till första halvan av 1900-talet. Här beskrivs, berättas och sätts i sammanhang dessa farkoster, i allmänhet s...

 • Polarexpeditionernas proviant 1872-1949

  K-G Norén

  För första gången, även internationellt, kan du här läsa om hur ett dussin viktiga expeditioner till Arktis och Antarktis mellan 1872 och 1949 löste frågorna om proviant. Allt mellan sälkött och pingvindiet till luxuösa konserver med oxfilé eller ...