Brita Rothlin-Zachrisson Lyrisk impressionism (inbunden)
Fler böcker inom
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
112
Utgivningsdatum
2019-10-19
Upplaga
1
Förlag
Tiedlund förlag
Medarbetare
Zachrisson Rothlin, Olof (red.)
Dimensioner
265 x 215 x 15 mm
Vikt
265 g
SAB
Ibz Rothlin-Zachrisson, Brita
ISBN
9789198379617

Brita Rothlin-Zachrisson Lyrisk impressionism

av Bo Borg
Inbunden,  Svenska, 2019-10-19
258
Billigast på PriceRunner
 • Skickas från oss inom 5-8 vardagar.
 • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Brita Rothlin-Zachrisson föddes i Göteborg 1915 men flyttade efter andra världskriget till Linköping tillsammans med sin man, konstnären P O Zachrisson. Hon anses idag vara en av Östergötlands mest betydande kvinnliga konstnärer. Med sina ljusa, lyriska och koloristiskt vibrerande kompositioner i olja har hon långt efter sin död 2002 fortsatt att fascinera sin publik med utställningar bl.a. på Östergötlands länsmuseum och Norrköpings konstmuseum.

I sin nya bok har Bo Borg analyserat Brita Rothlin-Zachrissons lyriskt-impressionistiska period med utgångspunkt i hennes kamp för frigörelse i en patriarkal omgivning. Han berättar också om Brita Rothlin-Zachrissons uppväxt och studietid på Valands och Isaac Grünewalds konstskolor, och om hennes rika och mycket uppskattade porträttmåleri.

Fram träder ett fullständigt unikt kvinnligt konstnärskap med rötter i Kindabygden i södra Östergötland och i den färgrika göteborgskolorismen från västkusten. Också hennes internationella anknytning med verk i dialog med konstnärer som Mark Rothko synliggörs.
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Brita Rothlin-Zachrisson Lyrisk impressionism
 2. +
 3. Den siste teaterdirektören : berättelsen om Benny Fredriksson

De som köpt den här boken har ofta också köpt Den siste teaterdirektören : berättelsen om Ben... av Johan Hilton (inbunden).

Köp båda 2 för 507 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av Bo Borg

 • Balladen om Biggan och Lasse

  Bo Borg

  Biggan och Lasse började på varsitt håll och fick mycket bra gjort var för sig i olika kulturella projekt. Men år 1981 möttes de för första gången i ett arbetssammanhang där Biggan var producent och Lasse kompositör till arbetarspelet "Johann...

 • Lyra kommer igen!

  Bo Borg

  Bok om Linköpingsprofilen Sven Lyra. Text- och bildbidrag från exempelvis Stina Opitz, Ulf Lundkvist, Göran Billeson, Peter Menzel, Jan Davidsson, Åsa Christoffersson, B-O Falck, Sievert Sjöberg.