Sverige (inbunden)
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
317
Utgivningsdatum
2020-11-22
Förlag
Cultura Aetatis
Översättare
Thekla Hammar
Medarbetare
Winterstrand, Lars (form)
Dimensioner
215 x 155 x 24 mm
Vikt
524 g
SAB
Nc.07
ISBN
9789198463361

Sverige

(3 röster)
Inbunden,  Svenska, 2020-11-22
268
Billigast på PriceRunner
  • Skickas från oss inom 5-8 vardagar.
  • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
André Bellessorts "Sverige" är en skildring av en resa genom vårt land de första åren på 1900-talet.
Den franske författaren förtrollas av mångfalden i en nation där det förenande för dem som bor där är att de präglats av sin hembygd.
Vi möter i detta verk ett land som kännetecknas av de ständiga skiftningarna. Allt förändras hela tiden. Landskapet. Människorna. Dialekterna som ibland kan påminna om olika språk. Mentaliteten. Olika kynnen har utvecklats beroende på om man levt vid kusten eller på slättland eller i storkulliga landskap.
Att människorna låtit sig formas av natur och miljö är inte ett tecken på svaghet, utan på styrka. Man märker Bellessorts beundran för detta härdiga släkte som förmår att ta även det naturen inte riktigt vill ge ifrån sig.
Människorna som skildras i "Sverige" förenas av sin förmåga att arbeta, skapa och försörja sig själva. Eftersom detta sker under så olika förhållanden frambringas därmed en nation sammansatt av en mängd små lokala starka kulturer.
Här öppnas för oss en annan värld än den som propagerats de senaste 20 åren. Där har vi ställts inför Sverige skildrat som fattigt och okultiverat. Ett rike där brunt och grått var de dominerande färgerna, ett land så fattigt att bara armodet gick i arv.

"Sverige" har ett efterord författat av Carl G. Laurin 1910. "En fransmans omdöme om svenskarna" var ursprungligen en recension av den franska utgåvan, och texten publicerades i Stockholms Dagblad. Laurin kom senare att stå som utgivare av den svenska utgåvan 1912. Hans diskussion av "Sverige" fördjupar än mer vår kunskap om vårt land, och det som skulle kunna vara.
Bellessorts och Laurins texter får läsaren att inse att det självklart finns något sådant som svensk kultur - men att den i dag riskerar att gå förlorad.
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Sverige
  2. +
  3. En bra dag att dö : vad 276 avrättningar lärt en fängelsepastor om livet

De som köpt den här boken har ofta också köpt En bra dag att dö : vad 276 avrättningar lärt e... av Carina Bergfeldt (pocket).

Köp båda 2 för 357 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av André Bellessort