Sjöfarare och superkargörer : människor i och omkring Svenska Ostindiska Compagnierna 1731-1813. Del 1, Biografier (inbunden)
Fler böcker inom
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Serie
Studier i Svenska ostindiska kompaniets historia (del 6)
Antal sidor
589
Utgivningsdatum
2022-06-15
Förlag
Riksarkivet i Göteborg
Dimensioner
310 x 230 x 52 mm
Vikt
2675 g
SAB
Qz Ostindiska kompaniet
ISBN
9789198465785
Sjöfarare och superkargörer : människor i och omkring Svenska Ostindiska Compagnierna 1731-1813. Del 1, Biografier (inbunden)

Sjöfarare och superkargörer : människor i och omkring Svenska Ostindiska Compagnierna 1731-1813. Del 1, Biografier

Inbunden,  Svenska, 2022-06-15
629
  • Skickas från oss inom 2-4 vardagar.
  • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Sjöfarare och superkargörer : människor i och omkring Svenska Ostindiska Compagnierna 1731-1813. Del 1, Biografier Kan levereras innan julafton
Svenska Ostindiska Companiet (SOIC) var ett handelskompani grundat 1731 som hade svenskt monopol på handel med Östasien fram till början av 1800-talet. Framförallt bedrevs handel med Kina under kompaniets 132 fartygsexpeditioner.

För första gången finns nu en omfattande beskrivning av sjömännen i SOIC då så många som 1 718 personer har biograferats av författaren LarsOlof Lööf i detta bokverk. Från lägre befäl ombord på skeppen upp till superkargörerna är antalet biograferade personer närmast komplett. Saknas gör huvuddelen av matroserna och jungmännen, även om flera lägre befäl började på denna nivå och därmed finns med i boken.

Då Göteborg var kompaniets hemmahamn är det naturligt att mycket information om verksamheten finns i de lokala källorna på Västkusten. Kompaniet hade egen rättsordning för interna ärenden, men många ekonomiska tvister kom att hänskjutas till Göteborgs Rådhusrätt. Författaren har efter närmast total genomgång av Rådhusrättens omfattande material för den aktuella tiden lyckats identifiera många uppgifter som berör ekonomi, sjömanskap och äktenskap. Detta tidskrävande arbete har resulterat i ny kunskap om ett stort antal aktörer i och omkring SOIC.

Författaren, med bakgrund i museivärlden, har dessutom lyckats identifiera och skapa ny förståelse för föremål i museernas gömmor som kan knytas till biograferade personer. Det gäller bland annat det monogramprydda porslinet i museisamlingar som länge stått i skuggan av det adligt vapendekorerade porslinet. Även andra föremålstyper lyfts fram och visas i boken: porträtt, topografisk konst och bilder ur litteraturen. De flesta av bokens illustrationerna publiceras för första gången.

Författarens omfattande studier av primärkällor och djupa kunskap om SOIC:s historiska sammanhang gör denna bok till ett nytt standardverk för den fortsatta forskningen i SOIC:s historia. Boken är första delen av två, där den andra kommer komplettera biografierna med mer översiktliga kapitel som berör släktrelationer, importvolymer, dekortyper och litteratur samt en omfattande översikt över monogram och monogramtyper.
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Sjöfarare och superkargörer : människor i och omkring Svenska Ostindiska Compagnierna 1731-1813. Del 1, Biografier
  2. +
  3. Landet utanför : Sverige och kriget 1943-1945

De som köpt den här boken har ofta också köpt Landet utanför : Sverige och kriget 1943-1945 av Henrik Berggren (inbunden).

Köp båda 2 för 878 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av Larsolof Lööf