Kritik av det svarta förnuftet (häftad)
Fler böcker inom
Format
Häftad (Danskt band)
Språk
Svenska
Antal sidor
304
Utgivningsdatum
2022-09-20
Upplaga
1
Förlag
Glänta Produktion
Översättare
Ylva Gislén
Originaltitel
Critique de la raison nègre
Medarbetare
Lindmark, Richard (form)
Dimensioner
195 x 146 x 20 mm
Vikt
450 g
SAB
Dd
ISBN
9789198485042

Kritik av det svarta förnuftet

Häftad,  Svenska, 2022-09-20
159
Billigast på PriceRunner
  • Skickas från oss inom 2-3 vardagar.
  • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Kritik av det svarta förnuftet är en undersökning av hur föreställningar, fakta och fantasier om Afrika och begreppet "ras" har gett upphov till den mänskliga kategorin "svart". Med en till lika delar litterär som filosofisk kraft gör Mbembe en skoningslös kartläggning av rastänkandet genom historien. Samtidigt ger han glimtar av det som komma skall, det som innebär att tänka liv, att tänka kring vad som ger liv, kring vad som inte får offras.

"Ras fungerar som en skenbild, skriver Mbembe, där insida och utsida förmodas vara ett och samma. Den är ett perverst komplex som grumlar tanken och lamslår i skräck, men som framförallt orsakar oändligt lidande. Och det är just denna ohyggliga paradox, nämligen att ras egentligen inte är något men samtidigt, genom att skapa fakta, har format hela befolkningars öden, som Mbembe med tålamod och briljans skärskådar i denna bok." (Ur Stefan Helgessons förord)

Achille Mbembe beskrivs inte sällan som en av vår tids mest inflytelserika politiska teoretiker och en förgrundsfigur inom det postkoloniala tänkandet. Han är född 1957 i Kamerun och är verksam som filosof, historiker och statsvetare. Kritik av det svarta förnuftet är det första av hans verk som publiceras på svenska. Mbembe är professor vid Wits Institute for Social and Economic Research (WISER) vid Wits University i Johannesburg, Sydafrika.
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Kritik av det svarta förnuftet
  2. +
  3. Pojken, mullvaden, räven och hästen

De som köpt den här boken har ofta också köpt Pojken, mullvaden, räven och hästen av Charlie MacKesy (inbunden).

Köp båda 2 för 398 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av Achille Mbembe