Bårhuset i Bagdad (häftad)
Fler böcker inom
Format
Häftad
Språk
Arabiska
Antal sidor
167
Utgivningsdatum
2020-03-21
Upplaga
1
Förlag
Maizar förlag
Dimensioner
210 x 148 x 12 mm
Vikt
280 g
SAB
Hsg
ISBN
9789198526707

Bårhuset i Bagdad

Häftad,  Arabiska, 2020-03-21
229
Billigast på PriceRunner
  • Skickas från oss inom 2-3 vardagar.
  • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
"Bårhuset i Bagdad" är en roman som skildrar det skrämmande och mardrömslika verkligheten som Iraq har genomgått i skuggorna av det sekteriska innebördskriget.
Man får följa historian om Adam, en fattig ung man som arbetar som vakt på bårhuset i Bagdad. En dag tar bårhuset emot kropparna av fem kvinnor som hade mist livet i en bilbombexplosion. Under sin nattjour börjar Adam lägga märke till rösterna av de döda kropparna där var och en berättar sin tragiska historia.

Om romanen och författaren: Boken togs emot väl och med mycket entusiasm när den blev publicerad. Boken recenserades med mer än tjugo artiklar och det gjordes två magisterstudier i Italien och Libanon som behandlade boken. Boken har också översatts till persiska.
Den irakiska romanförfattaren Hadiya Hussein sa i en recension om romanen "detta är en berättelse om bårhuset som symboliserar hela landet just nu. Alternativt landet som har förvandlats till ett enda stort mördrömsliknande och kvävande bårhus".
Poeten, romanförfattaren och mediefigur Hassan al-Nawab, skrev en lång artikel om boken och i den skriver han "vi följer med huvudpersonen Adam in i bårhuset där vi får uppleva och känna av desperationen och skräcken som genomsyrar alla berättelser och som kan kännas som ett regn av blod som faller ner i vartenda hörn av denna berättelse".
Poeten och översättaren Qahtan Jasim berömmer romanen och säger "Här känns det som att författaren säger till oss att enda döden är döden av livslusten och att vi måste bemöta denna död för att livet ska kunna ha en chans att vinna".
Nazim Odeh som är en akademisk forskare utrycker sig och menar "Den berättande formen i denna berättelse presenteras som en metafor för den förvärrande situationen i landet och hur detta leder till extremer i form av liv och död, förnuft och galenskap samt tvivel och säkerhet".
Poeten och romanförfattaren Balqis Hassan har också skrivit en recension om boken och i den säger hon "Bårhuset i Bagdad förmedlar omfattningen av förstörelsen Iraq genomlider just nu. Man kan också se det som ett starkt ställningstagande mot den strukturella ödeläggelsen mot den irakiska medborgaren".

Författaren, föddes 1955 och har doktorsexamen i modern historia. Han är en tysk medborgare av irakiskt ursprung. Författaren behärskar flera språk och anses vara bland de mest framstående romanförfattarna i arabländerna. Burhan Shawi har gett ut elva romaner och många samlingar poesi och böcker översatta från andra språk. Hans verk är oftast bäst säljare på försäljningslistor i arabiska länder.
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Bårhuset i Bagdad
  2. +
  3. Detaljerna (arabiska)

De som köpt den här boken har ofta också köpt Detaljerna (arabiska) av Ia Genberg (inbunden).

Köp båda 2 för 527 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av Burhan Shawi

  • Sorgen över Bagdad (arabiska)

    Burhan Shawi

    Adam jobbar som väktare i bårhuset i Bagdad, han hittar sig själv mitt i tunneln av tragiska och mörka historier som Irak och irakier har genomlevt i decennier. Konstiga och fasansfulla historier som utspelar sig i en mystisk och skrämmande atmosf...