Fler böcker inom
Format
Kartonnage
Språk
Svenska
Läsålder
Unga vuxna
Antal sidor
128
Utgivningsdatum
2020-06-12
Upplaga
1
Förlag
Parus förlag
Dimensioner
212 x 150 x 15 mm
Vikt
285 g
SAB
uVl
ISBN
9789198528848

När ingen märker: en självbiografisk faktabok om ungas psykiska ohälsa

(10 röster)  |  Läs 7 recensioner
Kartonnage,  Svenska, 2020-06-12
171
 • Skickas från oss inom 2-3 vardagar.
 • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Finns även som
Visa alla 2 format & utgåvor
Pappa är sammanbiten när han drar med sig mig och min bonusbrorsa Erik ut på altanen. Min bonusmamma Anette syns inte till. Har de tagit henne? Nyfiket kikar jag in genom den solbländade rutan. När jag kupar händerna runt ansiktet kan jag se att de bär vapen och att de vänder upp och ner på allt därinne.

Joel är bara åtta år när han vaknar upp av att poliser stormar in i lägenheten. Efter det blir ingenting sik likt. Joel växer upp med psykisk ohälsa och missbruk runt sig, men han berättar inte för någon hur han mår. Han förstår inte själv vad det är som känns så obehagligt i kroppen. När Joel är nitton år får ångesten i bröstet inte längre plats. Är han verkligen värd att leva?

I boken får du ta del av Joels personliga berättelse, men också fakta kring barns rättigheter och ungas psykiska ohälsa. Vad menas med att fara illa? Vad är egentligen psykisk ohälsa? Vad händer i kroppen vid stress och ångest? Var kan du få hjälp och hur kan du på bästa sätt ta hand om dig själv?

När ingen märker riktar sig främst till unga vuxna (15+), men vi rekommenderar den även till ungdomar i högstadiet.

Boken är faktagranskad av Gunilla Bergsten, socionom, leg. psykoterapeut och enhetschef Bris Stöd online: "Vi kan aldrig få nog av berättelser från människor som lärt sig något om livet. Särskilt berättelser från de som fortfarande är unga och bär sin barndom tätt intill sig - här har vi precis en sådan berättelse. En mycket viktig och läsvärd bok som behövs. För igenkänning och kunskap hos unga läsare och för vuxna som ska lyssna med extra fininställd hörsel."

Av varje såld bok skänks 5 kronor till BRIS - Barnens rätt i samhället
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. När ingen märker: en självbiografisk faktabok om ungas psykiska ohälsa
 2. +
 3. Parvanas vandring

De som köpt den här boken har ofta också köpt Parvanas vandring av Deborah Ellis (pocket).

Köp båda 2 för 250 kr

Kundrecensioner

Det finns 7 recensioner av När ingen märker: en självbiografisk faktabok om ungas psykiska ohälsa. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
 1. Viktig bok för alla
  Rebecka Nyman @_enbokiveckan_ (Mariefred), 30 november 2020

  Från sida ett blev jag så tagen att tårar var på väg. En känslosam resa blandat med bra och tydlig fakta. En perfekt kombo. Alla borde läsa denna bok. De som kan relatera och behöver känna sig mindre ensamma i det hela och de som behöver veta för att sprida en våg av kunskap i samhället. Gammal som ung, vuxen som barn. Den passar alla åldrar. Jag är en av dem som kan relatera till en del. Vid beskrivningen av panikångestattacker är det som om det är jag som beskrivs. De känslor som vid dessa ... Läs hela recensionen

 2. Viktigt på riktigt!
  Lollos bokhörna, 7 september 2020

  När ingen märker är en viktig bok. En bok jag tycker att alla som arbetar med barn och ungdomar borde läsa. Boken är indelad i tre delar: Joels berättelse, barns rättigheter och psykiska ohälsa och tips för att ta hand om dig själv.

  Joel delar med dig av sin berättelse, öppet och ärligt. En traumatisk berättelse som gör ont att läsa men som är nödvändig. Joel är modig och jag är glad att han delar med sig, hans berättelse kan hjälpa andra! Jag tycker även att det bra att Joel berätta... Läs hela recensionen

 3. Mållös
  Felicia Wingfors , 26 juli 2020

  En bok som gjorde mig mållös och får med allt man behöver veta om psykisk hälsa & ohälsa trots en "tunn" bok. Alla, barn som vuxna, borde ta del av den här boken och läsa tillsammans. Läsvärd, lättläst & bidrar till en helt ny förståelse för psykisk hälsa & ohälsa. Den här boken behövs i samhället.

 4. Den berör och ger hopp om framtiden
  Sara Axling, 15 juli 2020

  En personlig berättelse som berör och som ger unga hopp om att man kan skapa sin egen framtid. Hur mörkt det än ser ut så kan det ordna sig.

 5. Oerhört viktig bok
  veronicas_bok_bak_liv, 10 juli 2020

  Det här en lättläst, lättförståelig och pedagogiskt bok. Boken är uppdelad i tre delar. I den första delen som är en självbiografisk del får man läsa om Joels liv om hur det är att växa upp med psykiskt ohälsa och missbruk runt sig. Del två handlar om barns rättigheter och olika symtom på psykisk ohälsa. Tredje delen handlar om hur man kan ta hand om sig - Vad kan jag göra själv för att må bättre. Något som jag tycker är bra med denna bok är att under varje kapitel så får man tips; Vad kan ja... Läs hela recensionen

 6. Viktig och rörande
  @bokslukarfeministen, 7 juli 2020

  Detta är en viktig bok som både ger en insikt och kunskap om ämnet. Någonting som är väldigt viktigt när det gäller psykisk ohälsa är att faktiskt prata om det, och då krävs det även en medvetenhet vilket denna bok ger, oavsett om du är ungdom, förälder eller egentligen vem som helst. Även fast den innehåller en stor del fakta så är den lätt att förstå och ta till sig. Detta är en väldigt rörande bok som påverkar en även när sista sidan är läst.

 7. Viktig och bra bok om psykisk ohälsa

  Detta är en viktig bok ur många synvinklar enligt mig. Vi kan alla försöka lära oss mer och att också bli bättre på att titta bakom fasader. Boken kan göra att du som läser lär känna dig själv eller någon annan bättre. Kanske kan du eller den få hjälp på vägen mot något bättre.

  Boken är uppdelad i tre delar. I första delen får man ta del av Joels personliga berättelse. I andra delen får man ta del av barns rättigheter och psykiska ohälsa och i tredje delen får du ta del av hur man ka... Läs hela recensionen

Visa alla 7 recensioner

Fler böcker av författarna