Kultur X (häftad)
Fler böcker inom
Format
Häftad
Språk
Svenska
Serie
Lund Studies in Arts and Cultural Sciences
Antal sidor
222
Utgivningsdatum
2019-09-12
Förlag
Lunds universitet, Media-Tryck
Medarbetare
Nilsson, Gabriella (red.) / Höög, Victoria (red.) / Kärrholm, Sara (red.)
Dimensioner
220 x 155 x 13 mm
Vikt
418 g
SAB
Bf
ISBN
9789198545920
Kultur X (häftad)

Kultur X

Häftad Svenska, 2019-09-12
318
  • Skickas inom 5-8 vardagar.
  • Gratis frakt inom Sverige över 199 kr för privatpersoner.
Kan levereras innan julafton!
2010-talet går mot sitt slut. Så gör även det första decenniet som storinstitution för Institutionen för kulturvetenskaper vid Lunds universitet. Det får oss att vilja stanna upp och reflektera över hur perioden kan förstås. Finns det något specifikt, en "kultur X", för oss kulturvetare att avtäcka och sammanfatta? I den här antologin har forskare från några av institutionens olika ämnen - etnologer, konstvetare, musikvetare, intermedialister, idéhistoriker och modevetare - fått definiera vad de ser som kulturvetenskapligt intressant med 2010-talet, deras kultur X.

Några av skribenterna behandlar vad pengar betyder i det kontantlösa samhället, vilka utopier som är möjliga i en post-politisk tid, varför Sverige blivit ledande i att uppmuntra medborgarna till att operera in chip under huden, och varför alla blev så arga när museernas verksamheter blev politik. Andra ställer frågor som: Vilka nya världar öppnar sig för den som lär sig cykla i vuxen ålder? Hur många liv och skepnader har egentligen Sherlock Holmes? Varför är inte människor mer rädda för falska läkemedel? Hur transparanta är de digitala jättarnas verksamheter egentligen?

På samma sätt som institutionens ämnen representerar en stor bredd och komplexitet i ämnen och forskningsfält, representerar bidragen till den här antologin en spännvidd av olika forskningsfrågor och empiriska fält. Samtidigt synliggör helheten av bidrag några av de processer som satts i rörelse redan tidigare, men vars betydelse och aktualitet bara ökat under 2010-talet. Det handlar om den kulturella vändningens konsekvenser, såväl för individen som för akademin - en kulturell logik präglad av ökad globalisering, konsumtion, identitetspolitik, historielöshet och estetisk pastisch. Som fördjupning till detta argumenteras för humanioras viktiga roll i vetenskaplig samverkan, och för betydelsen av väntan och eftertanke i den tid som pågår nu. Med den här antologin firar vi vårt 10-årsjubileum.
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Kultur X
  2. +
  3. Det absoluta och det gemensamma : Benjamin Höijers konstfilosofi

De som köpt den här boken har ofta också köpt Det absoluta och det gemensamma : Benjamin Höij... av Mats Dahllöv (häftad).

Köp båda 2 för 535 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av författarna