Dan Andersson - myt och sanning (inbunden)
Fler böcker inom
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
704
Utgivningsdatum
2021-08-03
Upplaga
1
Förlag
Globe Bokhandel AB förlag
Dimensioner
239 x 155 x 52 mm
Vikt
1504 g
SAB
Gcz Andersson, Dan
ISBN
9789198556490
Dan Andersson - myt och sanning (inbunden)

Dan Andersson - myt och sanning

(1 röst)  |  Läs 1 recension
Inbunden,  Svenska, 2021-08-03
309
 • Skickas från oss inom 2-4 vardagar.
 • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Göran Greiders ord om boken:

Det är nu etthundra år sedan Dan Andersson omkom i en meningslös olycka på ett litet hotellrum på Bryggargatan i Stockholm. Hans plötsliga död gjorde honom till en myt, nästan över en natt. Man kan säga att det Nils Holmdahl gör i sin bok är att han slår sönder mycket av den myten - samtidigt som skalden därmed träder frami ett nytt ljus som gör honom än mer levande och paradoxalt nog ger nytt liv åt myten Dan Andersson: han lyser emot oss ur denna bok, mer oförglömlig än någonsin.
Den som trott sig redan veta det mesta om skalden kommer att förvåna sig över allt nytt som finns i denna bok.
- Göran Greider

Ulrika Knutson skriver om biografin:
Litterära helgon är trista. Man bör åtminstone tillfälligt lätta på glorian och se om det finns något under. Detta är precis vad Nils Holmdahl gör i sin omfattande och intressanta bok Dan Andersson - myt och sanning.
Det är en biografi i ögonhöjd. Holmdahl möter inte bara Dan Andersson med lika delar respekt och skepsis, utan även alla vittnen, släktingar, kollegor, vänner, fiender, grannar och inspirationskällor till skalden. Han letar efter fakta där de finns. Några hemligheter tog poeten med sig i graven, och då låter Holmdahl honom vara ifred. Han undviker speku-lation.
Med sin stora förtrogenhet med Dalarnas finnbygder arbetar Nils Holmdahl som en etnolog eller socialantropolog, när han kartlägger Dan Anderssons landskap och rötter. Metoden ger rik skörd. Det är spännande läsning.
Dan Andersson - myt och sanning väjer inte för det obekväma. Dan Andersson var en dyrkad poet och sammansatt människa, med vissa otrevliga drag, som de flesta. Hans fadersarv var mörkt, påpekar Holmdahl i en omvärdering av fadern, Adolf Andersson, som gärna framställts som helgonlik han också. Det var han inte. Glädjande nog ger Holmdahl även stort utrymme åt kvinnorna runt poeten, med tonvikt på modern Augusta, systern Anna och hans kärlekar Nannie, Märta och Olga.
För alla som intresserar sig för Dan Anderssons liv och verk är Nils Holmdahls biografi oumbärlig.
- Ulrika Knutson
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Dan Andersson - myt och sanning
 2. +
 3. Jag kan ha fel och andra visdomar från mitt liv som buddhistmunk

De som köpt den här boken har ofta också köpt Jag kan ha fel och andra visdomar från mitt liv... av Björn Natthiko Lindeblad, Caroline Bankler, Navid Modiri (inbunden).

Köp båda 2 för 388 kr

Kundrecensioner

Det finns 1 recension av Dan Andersson - myt och sanning. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
 1. Mycket intressant!
  Frida Rosesund, 19 augusti 2021

  En ordentlig tegelsten med en massa intressant information för oss Dan Andersson-fantaster! Mycket som var nytt och som kompletterar bilden av Dan och familjen. Rekommenderas verkligen!

Visa alla 1 recensioner

Fler böcker av Nils Holmdahl

 • Dan Anderssons Stockholm : en stadsvandring

  Göran Greider, Nils Holmdahl

  Att skalden Dan Andersson var finnmarkens diktare känner de flesta till. Men ganska okänt är det att han tillbringade mycket tid i Stockholm. Det var där han träffade andra författare, gick på krogen och i hemlighet mötte sin älskade Märta Larsson...