Stöld (pocket)
Ingår i kampanjer:
Fler böcker inom
Format
Pocket
Språk
Svenska
Serie
Sápmitrilogin
Antal sidor
441
Utgivningsdatum
2022-01-13
Utmärkelser
Årets bok
Förlag
Romanus & Selling
Medarbetare
Acedo, Sara R. (form)
Dimensioner
24 x ? x 4 mm
Vikt
10 g
SAB
Hc
ISBN
9789198559699

Stöld

(62 röster)  |   Läs 9 recensioner
Pocket,  Svenska, 2022-01-13
89
Tillfälligt slut – klicka "Bevaka" för att få ett mejl så fort boken går att köpa igen.
Finns även som
Visa alla 5 format & utgåvor
Vinnare av Årets Bok 2021!

Som nioåring blir renskötardottern Elsa vittne till hur en man dödar en av hennes renar. Hon hotas till tystnad och blir smärtsamt medveten om att hennes ursprung väcker ett glödande hat.

"Stöld" är en vild och vacker jojk till renskötarlivet, men också en spännande roman om en sällan skildrad verklighet i norr. Där renar tjuvjagas och dödas brutalt och polisen inte utreder brotten. Där spänningarna mellan samer och andra bybor förgiftar generationer.

Hotet mot Elsa förändrar henne för alltid och genom åren bär hon med sig ett lent renöra som en ständig påminnelse. Familjen och släkten kämpar för rättvisa men i det tysta växer en desperation.

Augustprisbelönade Ann-Helén Laestadius första roman för vuxna bygger på verkliga händelser. "Stöld" är en varm men samtidigt svidande skildring av en bortglömd del av Sverige där människor ställs mot varandra.
Visa hela texten

Kundrecensioner

Det finns 9 recensioner av Stöld. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
 1. Marie-Louise
  Marie-Louise , 19 december 2023

  Spännande att få ta del av Norrland o livsvillkoren för samer samt en del av deras historia.
  Mycket bra bok!

 2. Bra och välskirven bok
  Daniel Larsson (Röbäck), 20 juli 2023

  Lite seg i början, men tar sig från senare del. Framförallt är boken välskriven och visar på konflikter på ett bra och intressant sätt.

 3. Läs den.
  Hannes, 5 juni 2023

  Att Sverige vågar se sig som ett land som står upp för minoriteter och mänskliga rättigheter när vi själva koloniserar och förtrycker ett helt folk är nog det värsta hyckleriet jag sett.

 4. En lärorik book
  Shamsun Nahar, 6 april 2023

  Det handlar om rasism mot samerna som jobbar med renen. De inte fått nån opportunist än svenska. Det är roligt när man läser den här boken. Man lära känna samernas kultur och deras livsstil. Man vet om en generation som bor uppe i Norrland. Jag rekommenderar att läsa den här boken.

 5. Läs den!
  Bokdjungeln , 2 juli 2022

  Efter ca 100 sidor är jag redo att lämna Dalarna för att flytta upp till Norrland och skydda samerna mot idioter. Jag vill lära mig mer! Varför får vi inte lära oss om samerna och deras kultur i skolan?! Eller det kanske de får nu? Men jag fick aldrig lära mig något i alla fall. Det känns som att jag har läst om ett helt nytt folk, och då befinner vi oss ändå i samma land. Efter att tidigare ha bott flera månader i en liten by i Guatemala där det bodde flest Mayafolk så känner jag enormt för ... Läs hela recensionen

 6. Ont-i-hjärtat-bra roman
  Nina, 13 april 2022

  Otroligt spännande att få följa Elsas resa genom livet! Många år med djupa trassliga känslor. Välskriven bok av Laestadius som både lämnar spår av obeskrivlig sorg och livsglädje. Boken har väckt så många känslor i mig att jag vill läsa om den direkt igen, för att få känna allt igen!

 7. Spännande och mycket tänkvärd bok!
  anne granfelt, 28 mars 2022

  Stöld är en mycket spännande och välskriven bok! Ann-Helén Laestadius skriver med ett målande och vackert språk om samernas situation idag, i Sverige. Jag fick upp ögonen för en kultur som står i skottgluggen både för grannars och bybors fördomar och ilska och också för den ignorans och kanske också ovilja som polisen som myndighet visar samerna. Jag fick genom boken också en förståelse för den hopplöshet många framförallt unga samer upplever och som inte sällan leder till självmord. Med vars... Läs hela recensionen

 8. Rörande och upprörande
  Katri Gelati, 23 februari 2022

  Man vet för lite om Samernas liv, det pratas för lite om hur svart det är med integrationen ... Det var besvärlig att läsa och jobbigt att ta sig igenom vissa delar! Väldig bra skriven och mycket intressant!

 9. Viktig
  NIL NÄSSTRÖM, MARGARETA , 7 februari 2022

  En spännande verklig berättelse med flera infallsvinklar! Spännande, sorglig och tankeväckande. Min förståelse för samernas förhållande till sina renar ökade väsentligt. Läs den!

Visa alla 9 recensioner

Fler böcker av Ann-Helén Laestadius