Under jorden i Berlin (inbunden)
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
326
Utgivningsdatum
2022-06-01
Förlag
Gerundium
Översättare
Britta Höglun
Originaltitel
Under jorden i Berlin
Medarbetare
Sunvisson, Karin (form)
Dimensioner
232 x 160 x 27 mm
Vikt
660 g
SAB
Hce
ISBN
9789198596762
Under jorden i Berlin (inbunden)

Under jorden i Berlin

Inbunden, Svenska, 2022-06-01
289
  • Finns i lager! Skickas inom 1-3 vardagar.
  • Gratis frakt inom Sverige över 199 kr för privatpersoner.
Den här romanen utkom första gången på svenska 1948. Som författare stod då "Fredrik Uhlson". "Uhlson" var egentligen Strindberg, August Strindbergs juridiske (om än Inte biologiske) son. Han uthärdade större delen av kriget I Berlin, men riskerade hela tiden att gripas och skickas i koncentrationsläger, då hans tysiske far, Frank Wedekind stämplats som "Judenmischling" (blandrasjude). Sommaren 1943 vill han sätta sig i säkerhet i Sverige. Ett antal arvingar till August Strindberg krävde då att Friedrich Strindberg skulle fråntas sitt svenska medborgarskap. De fruktade särskilt att han tänkte "uppträda'. . . under namnet Strindberg", vilket ju var hans rätta namn.

1945 smögs romanen ut under författarnamnet "Uhlson" (skapat efter modern Frieda Uhl). Denna ögonvittnesskildring från det nazistiska väldet i Berlin fick inte alls den uppmärksamhet den förtjänade.

2002 försökte Jan Myrdal skipa historisk rättvisa genom att ge ut romanen under i författarens riktiga namn med en klargörande efterskrift. Men även den gången möttes romanen mest med en gäspning på kultursidorna. Gun Kessles och Jan Myrdals stiftelse gör därför nu, tjugo år senare, ett tredje försök att ge ut romanen och förmå nya läsare att upptäcka dess stora värde.

FRIEDRICH STRINDBERG, född 1897 I Tyskland, död 1978 i Italien, var en svenske tysk journalist och författare. Hans mor var Frida Strindberg, född Uhl. Juridisk, men inte biologisk far var August Strindberg. Biologisk far var Frank Wedekind.

Tack vare sitt svenska pass kunde han 1943 lämna Berlin som stod under allt hårdare allierade bombningar. I Sverige skrev han romanen Under jorden i Berlin som en av de första skildringarna inifrån av de kvarvarande judarnas kamp för att överleva och undkomma transporterna till koncentrationslägren.

Efter kriget återvände Friedrich Strindberg till Västberlin där han arbetade som journalist till pensioneringen.

Tillsammans med sin andra hustru, Utje Strindberg, hedrades han postumt som "Rättfärdig bland folken" i Israel för sina insatser för "Förintelsens offer och hjältar".

Romanen Under jorden i Berlin utkom under pseudonymen Friedrich Uhl på svenska och blev sorgligt bortglömd. Den har inte översatts till andra språk och det tyska originalet är förkommet,
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Under jorden i Berlin
  2. +
  3. En rungande örfil

De som köpt den här boken har ofta också köpt En rungande örfil av Dong Xi (inbunden).

Köp båda 2 för 598 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »