I araukarians tecken : anteckningar om (försvinnande) barrträd (inbunden)
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
67
Utgivningsdatum
2022-12-23
Förlag
Edition Diadorim
Medarbetare
Meyer, Daniel Eyvind (foto)
Dimensioner
210 x 148 x 1 mm
Vikt
240 g
SAB
Hc.04,Ufaa
ISBN
9789198604665

I araukarians tecken : anteckningar om (försvinnande) barrträd

Inbunden,  Svenska, 2022-12-23
157
  • Skickas från oss inom 2-3 vardagar.
  • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
"I araukarians tecken. Anteckningar om (försvinnande) barrträd" är en samling essäer vars ledmotiv är den utrotningshotade brasilianska tallen araukaria (Araucaria angustifolia). Araukarian är ättling till ett urtida träd som växte i Gondwanaland för 250 miljoner år sedan, och som en gång täckte södra Sydamerika med sina bergsfuktskogar. Nu återstår endast en procent av den ursprungliga skogen. 2006 undertecknades lagen om Atlantskogen som fridlyste araukarian, efter hundratals år av hård exploatering. Men araukarian är ett resilient träd som kan bli 700 år gammalt. Därför får titelns ord (försvinnande) stå inom parentes. Boken är illustrerad av fotografier från araukarians bergsfuktskogar av Daniel Eyvind Meyer från Fauna & Flora International i Cambridge.

Boken som bygger på dagboksanteckningar 2019-2022 berättar om det brasilianska urfolket mbyá-guaranís sånger, landskap och mytiska vandringsled över Sydamerika, Caminho de Peabiru, som sträcker sig 4000 km genom araukariaskogar.

Boken handlar om hur träd kan bli tecken som skapar korrespondenser mellan skilda kulturer och tidsuppfattningar. Här skildras en klimataktion med Extinction Rebellion i London 2019, de japanska mitsuminegranarna i Göteborgs botaniska trädgård och det unika mammutträdet i Cambridges botaniska trädgård. Världens högsta träd, mammutträdet, är också utrotningshotat och skyddas därför på hemliga platser i Kaliforniens bergstrakter.
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. I araukarians tecken : anteckningar om (försvinnande) barrträd
  2. +
  3. Björk : svart på vitt om myllrande mångfald

De som köpt den här boken har ofta också köpt Björk : svart på vitt om myllrande mångfald av Bengt Ehnström (häftad).

Köp båda 2 för 306 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av Ulla M Gabrielsson

  • Liten & svart ö

    Ulla M Gabrielsson

    Liten & svart ö är en samling dikter med illustrationer som gjordes i tusch, akvarell och blyerts i små svarta skissböcker på resor till Ribadeo i Galicien, Berango och Mondaka i Baskien - och i Botaniska Trädgården i Göteborg. Någon är på väg bor...