Orsakerna till andra världskrigets utbrott (häftad)
Fler böcker inom
Format
Häftad
Språk
Svenska
Serie
Historia, andra världskriget
Antal sidor
24
Utgivningsdatum
2020-10-01
Förlag
S Lindström Bygg, Redovisning & Förlag
Dimensioner
297 x 210 x 3 mm
Vikt
77 g
SAB
K.54
ISBN
9789198618891
Orsakerna till andra världskrigets utbrott (häftad)

Orsakerna till andra världskrigets utbrott

Häftad Svenska, 2020-10-01
102
  • Skickas inom 7-10 vardagar.
  • Gratis frakt inom Sverige över 199 kr för privatpersoner.
Kan tyvärr inte levereras innan julafton.
Denna uppsats avser att ge en översikt över forskningen angående orsakerna till andra världskrigets utbrott. Ett urval av forskare kommer att behandlas och deras synpunkter och slutsatser att presenteras. Bland annat. kommer deras källmaterial att redovisas.
Den vetenskapliga debatten om orsakerna till andra världskrigets utbrott lät länge vänta på sig och har egentligen aldrig tagit fart till skillnad ifrån debatten om första världskrigets utbrott. Det ansågs allmänt att det var Hitler som startade andra världskriget i enlighet med en fastslagen utrikespolitisk plan. Dessutom fick historikerna i början ej tillgång till allt källmaterial. Vid Nürnbergrättegången genomgicks en stor del av källmaterialet, men det var avsett för juridiskt bruk och för att bevisa att nazistledarna i Tyskland var ensam skuld till andra världskriget. T.ex. behandlades inte Mnchenavtalet eller Ribbentrop-Molotovpakten.
Kort efter krigsslutet skrev en rad kända forskare arbeten om andra världskriget som ansåg det som självklart att Hitler ensamt bar skuld till andra världskriget. Dessa forskare kunde bara till mindre del använda tillgängligt källmaterial och deras arbeten präglades till stor del av känslomässigt engagemang som nedsatte deras vetenskapliga objektivitet.
Några forskare som publicerade sådana verk var Lewis Nanier, John Wheeler-Bennet, Alan Bullock och Elisabet Wiskermann. 1948 publicerade State Department i USA en serie dokument av tidigare ej publicerade dokument ifrån Tyskland under titeln: Nazi-Sovjet Relations 1939-1941. Dessa dokument avsåg att tolkas så att det var Sovjetunionens agerande med pakten med Tyskland som gav Hitler klarsignal att gå till angrepp mot Polen och sedan västmakterna. En av utgivarna av denna dokumentsamling, Raymond J Sontag, publicerade en avhandling som betonade Sovjets skuld.
Som svar på det i USA publicerade dokumenten utgav Sovjet också 1968 en dokumentsamling med titeln: Documents and Materials Relating to the Eve of the Second World War. Dessa dokument avsåg att stödja tesen att det var västmakternas agerande som uppmuntrade Hitler att starta andra världskriget. De sovjetiska historikerna har mycket energiskt försvarat den tysk-sovjetiska pakten och angripit västmakternas politik. Bland annat A. D. Nikonov 1955.
Efter publicerandet av dessa dokument uppstod främst i väst en livlig diskussion bland historikerna om vilka som var skuld till att Hitler kunde börja krig. Men man var fortfarande överens om att det nazistiska Tyskland p.g.a. sin utrikespolitik ville krig.
Den engelska historieprofessorn Hugh Trevor-Roper har fulländat denna tes och pekar på fyra s.k. fönster där han ser ett klart och konsekvent program som Hitler hade och till stora delar förverkligade. Dessa fönster är: Mein Kampf, Herman Rauschnings "Gespräche mit Hitler", Hitlers bordssamtal och Hitlers politiska testamente.
1961 publicerade hans kollega A J P Taylor en undersökning med titeln: The Origins of the Second World War, som kraftigt tillbakavisar allt tal om Hitlerska planer. Han anser att Hitler var en vanlig statsman och att andra världskriget tillkom av en slump. Den enda målsättning han hade var att helt rättvist revidera Versaillesfreden. Hans undersökning föranledde kraftiga negativa omdömen, främst ifrån Trevor-Roper. Taylors arbete och debatten därefter gav ny näring åt den vetenskapliga diskussionen om andra världskrigets utbrott. Slutsatserna har kommit att pendla mellan Taylor och Trevor-Ropers åsikter.
Statsmannens inflytande på historien har debatterats. Jag har valt att behandla arbetena av Alan Bullock, Raymond J Sontag, A D Nikonov, Hugh Trevor-Roper och A J P Taylor.
På detta sätt kommer jag att redovisa alla de stora inriktningarna av forskningen. Jag får med en av de forskare som representerar den grupp som skrev sina arbeten en förhållandevis kort tid efter andra världskrigets slut och starkt betonar Hitlers personliga roll. Jag får med de arbeten som betonar Sovjets sk
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Orsakerna till andra världskrigets utbrott
  2. +
  3. Kunskapens osynliga scener : Vetenskapshistorier 1900-1950

De som köpt den här boken har ofta också köpt Kunskapens osynliga scener : Vetenskapshistorie... av Staffan Bergwik (inbunden).

Köp båda 2 för 310 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av Svante Lindström