Börshuset : från rådhus till hemvist för Svenska Akademien (inbunden)
Format
Inbunden (Halvklotband)
Språk
Svenska
Antal sidor
334
Utgivningsdatum
2021-04-22
Förlag
Bokförlaget Langenskiöld
Medarbetare
Josephson, Håkan (red.) / Åkesson, Carl (form)
Dimensioner
240 x 215 x 37 mm
Vikt
1360 g
SAB
Ic-cz Stockholm: Börshuset
ISBN
9789198624885

Börshuset : från rådhus till hemvist för Svenska Akademien

Inbunden,  Svenska, 2021-04-22
276
Billigast på PriceRunner
  • Skickas från oss inom 2-3 vardagar.
  • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
En av landets mest älskade och omtalade byggnader får här för första gången hela sin historia tecknad. Från Stockholms begynnelse på 1200-talet till idag. Under bottenvåningens magnifika valv har Stockholmsbörsen haft sin livliga verksamhet ända till år 2000. Därefter tog Nobelmuseet över. I festvåningen från 1700-tal stiftades Svenska Akademien 1786 och har sedan dess haft sina årliga högtidssammankomster.

-Huset har under sin tid stått i strålkastarljuset i åtskilliga sammanhang, berättar Fredric Bedoire. Både genom Nobelpriset och som medelpunkt för svensk kultur. Stora Börssalen var redan på Bellmans tid och långt in på 1800-talet stadens festvåning med baler och andra sammankomster men också lokal åt stadsfullmäktige under femtio år innan Stadshuset byggdes.

Börshuset vid Stortorget i Stockholm är en av landets mest omtalade byggnader, med en historia som sträcker sig tillbaka till 1200-talet. De första rådhuset stod på samma plats, och en köpmansbörs kom så småningom till ute på Stortorget. Den nuvarande byggnaden uppfördes 176878 efter ritningar av Erik Palmstedt, en av det svenska 1700-talets mest framstående arkitekter. Under bottenvåningens magnifika valv hade Stockholmsbörsen sin verksamhet ända till år 2000, då Nobelprismuseet flyttade in. I övervåningens stora sal arrangerades länge stockholmarnas mest storslagna fester. Därefter tog stadsfullmäktige över lokalen för sina sammanträden. Där instiftades Svenska Akademien 1786 och där har dess högtidssammankomster hållits. För hundra år sedan, år 1921, kunde Akademien tack vare en donation inrätta sin ordinarie verksamhet i Börshusets övervåning. Fredric Bedoires färgstarka och spännande exposé låter oss följa Börshusets historia fram till idag.

"'Börshuset' är en pärla i årets svenska bokflora och ett måste för envar med ett minimum av intresse för Stockholms historia och arkitektur." Dick Harrison, Svenska Dagbladet

Fredric Bedoire är professor em. från Kungliga Konsthögskolan och vice preses i Konstakademien har i flera uppmärksammade verk på ett för Sverige unikt sätt kunnat sammansmälta arkitektur med kultur- och ekonomisk historia samtidigt som han skildrat fängslande människoöden. Inte minst har det kongeniala samspelet mellan text och bild uppmärksammats av kritiken. Bedoire har bland annat skildrat Villastaden i Stockholm med finanssfärens högsta societet, de första turisterna under 1800-talet och grundaren av Konstakademien, arkitekten Carl Fredrik Adelcrantz. Han belönades med Stora Fackbokspriset för Den svenska arkitekturens historia (2015), tusen års utveckling i två delar.
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Börshuset : från rådhus till hemvist för Svenska Akademien
  2. +
  3. Folket som inte fick finnas : palestiniernas historia

De som köpt den här boken har ofta också köpt Folket som inte fick finnas : palestiniernas hi... av Ingmar Karlsson (pocket).

Köp båda 2 för 365 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av Fredric Bedoire