Dotter av jord (inbunden)
Fler böcker inom
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Serie
Jordfödd (del 1)
Antal sidor
316
Utgivningsdatum
2021-03-25
Upplaga
1
Förlag
Badb Publishing
Dimensioner
226 x 160 x 26 mm
Vikt
485 g
SAB
Hc
ISBN
9789198642209

Dotter av jord

(25 röster)  |  Läs 24 recensioner
Inbunden,  Svenska, 2021-03-25
256
 • Skickas från oss inom 2-3 vardagar.
 • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Finns även som
Visa alla 6 format & utgåvor
"Outlander har blivit utkonkurrerad." - Hannah Johansson, bokbloggare

"En pulshöjande saga, full med spänning, och en kärlekshistoria som kommer sätta Romeo & Julia på avbytarbänken."- Diana Larsdotter Axtelius, bokrecensent

Spänning, passion, våld och magi i 1600-talets Europa.

Irland 1649. Ailea är inte som andra. Hon ser saker ingen annan ser. Nattens mardrömmar blir ofta sanna. I stugorna viskas det att modern lider av galenskap. När oroligheterna sprider sig över landet beslutar sig Aileas far för att rycka upp sin familj och flytta till Skottland. Där bor Magy, ortens örtahelare, som tidigt förstår att det är något speciellt med flickan. Snart kommer Aileas liv förändras för all framtid och hon kommer finna sig intrasslad i tusenåriga mysterier.

På andra sidan havet, börjar Roderic, brorson till en mäktig spansk överste, sin militära utbildning på krigsskolan i Bologna. Där lär han känna sin mentor, den charmiga Muccio, som gör sitt yttersta för att få fason på sin eldiga lärling. Roderic och Aileas öden är tätt sammanflätade. Mellan dem växer en passion och kärlek, starkare än tid och rum.

ANN-CATRIN MATTSSON (f. 1984) växte upp i sydvästra Dalsland. Hon är författare och leg. coach med studier inom litteraturvetenskap, historia och kreativt skrivande. Hennes historiska romaner, med influenser av magisk realism och keltisk mytologi, sträcker sig långt över en viss genre. DOTTER AV JORD är hennes debutroman.

"PÅ ETT MAKALÖST sätt lyckas Ann-Catrin Mattson kombinera ljus med mörker, blanda sorg med humor, på ett säreget, stundtals poetiskt språk, utan att det blir tråkigt eller svårläst. Boken grep tag i mig från första meningen." - Viona Haven, bokrecensent

"BERÄTTELSEN HAR VERKLIGEN den perfekta uppbyggnaden: spänning, förtvivlan, kärlek, pirr och skräcken som blir en "bladvändare". Jag satt som på nålar för att få veta mer. Boken är otroligt genomtänkt, små anekdotiska sagor och sånger och fraser på andra språk. Helt magisk. Jag har verkligen svårt att förstå att detta är en debutroman. Känner mig starstruck." - Hannah Johansson, bokbloggare

"REDAN FRÅN FÖRSTA KAPITLET var jag fast. Det som överraskade mig mest var alla inflikar med gamla keltiska myter och sägner om kungar, feer och gudar. I de flesta böcker brukar det finnas några karaktärer som är mer eller mindre intressanta. Men inte här. Alla karaktärer är fascinerande och levande. Jag kunde verkligen inte sluta läsa." - Diana Larsdotter Axtelius, bokrecensent
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Dotter av jord
 2. +
 3. Varsel i natten

De som köpt den här boken har ofta också köpt Varsel i natten av Ann-Catrin Mattsson (inbunden).

Köp båda 2 för 534 kr

Kundrecensioner

Det finns 24 recensioner av Dotter av jord. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
 1. Som bomull för själen
  Emelie K, 2 maj 2024

  "Vågorna som rullar in lämnar skum och bubblor efter sig, i ett mönster som påminner om spetsen mor näst på hennes finaste underkjol."

  Språket som Ann-Catrin använder är som poesi och kan få det mest brutala våld att kännas vackert. Att få följa den här berättelsen från sida till sida är som bomull för själen.

  Detta är inte bara en berättelse om magi. Den förtrollar också läsaren.
  Jag läser inte om Ailea och Roderic. Jag lever tillsammans med dem. Jag hör ljuden och känn... Läs hela recensionen

 2. Vacker!
  Stina P, 3 januari 2024

  Den här boken har det pratats mycket om så jag hade höga förväntningar när jag började läsa. Jag blev inte besviken! Den är vacker, magisk och historiskt smart berättad. En riktig fullträff! Är så imponerad av författaren och hennes vackra språk.

 3. Förtrollande läsning!
  @mobanj, 10 november 2022

  Jag har läst Ann-Catrin Mattssons "Dotter av jord" med stor njutning.

  Äskar upplägget där jag får följa huvudkaraktärerna i egna kapitel och deras utveckling som tjänar som en bra upptakt till allt spännande som komma skall. Välskriven och intressant historisk miljö insprängt med myter och sägner som förtrollar. Särskilt Muccio är en favorit som mentor till Roderic och jag hoppas att han får vara med länge i serien!
  Den här episka berättelsen skulle kunna bli en härlig matinéfilm... Läs hela recensionen

 4. Gör dig själv en tjänst och läs denna bok

  Dotter av Jord är en bok som påminner mig om varför jag älskar att läsa. Finns det något bättre betyg än så? Redan vid första sidan var det som om någon vridit tillbaka klockan till när 9 åriga Ellen för första gången blivit kär i en bok. Nostalgin och glädjen jag kände i takt med att jag vända sida greppade tag om mitt hjärta och färgade hela min själ.

  Ann-Catrin Mattson är, kort och gott, en helt fenomenal författare. Med ett otroligt finslipat språk har hon förmågan att väva samm... Läs hela recensionen

 5. Spännande och läsvärd
  Maggie, 2 september 2021

  Instämmer i ovanstående positiva recensioner, men slutet blev ett stort frågetecken, undrar om detta är första delen av en längre historia, hoppas det kommer mer, måste ju veta hur det blir!l! Står inget om detta nånstans.

 6. Magiskt bra
  -, 28 augusti 2021

  Alltså!! Hallå!! Är det här verkligen din första bok , Ann-Catrin?! Jag tvivlar starkt. Språket, miljöbeskrivningarna, karaktärerna och storyn säger något helt annat. Det är helt enkelt magiskt bra. Och jag vill ha mer. Nu!! Håll inte på med massa annat är du snäll, skriv, skriv och skriv. Det är din grej. Jag avundas den som ännu inte läst den här fantastiska boken. För hen bjuds möjligheten att svepas in i känslan av bokstävers magi när den är som bäst. Läs den vetja!!

  Och så klar... Läs hela recensionen

 7. En bok som man inte ska missa!

  En otroligt välskriven bladvändare som osar av kärlek i olika former. Det är svårt att inte älska alla karaktärer och miljöbeskrivningarna och man får verkligen lära känna karaktärerna på djupet vilket jag älskade. Författaren skriver med ett språk som trollbinder läsaren.

  Rekommenderas varmt till alla som vill läsa en kärleksfull, vacker och magisk bok. Jag ser fram emot nästa bok!

 8. Underbar läsning
  @NPboktips , 27 augusti 2021

  Jag är helt mållös. Läste ut denna underbara bok för lite sedan. Har funderat och funderat hur jag ska kunna recensera den rättvist.
  Man blir tagen redan från de första sidorna och är sedan fastbunden fram till sista sidan. Man vill bara rycka fram nästa bok och fortsätta, men stopp. Vi som läst denna fantastiska bok väntar som på halster inför nästa.
  Att som författare kunna trollbinda sina läsare är helt magiskt. Boken har verkligen ALLT!

  Bok med magiskt innehåll ska ju s... Läs hela recensionen

 9. Helt otroligt vilken bok!
  Li Nolin, 27 augusti 2021

  Det här är en av dem bästa böckerna jag läst på länge. Man märker hur mycket tid författaren har lagt ner. Varje mening är perfekt skriven och det ligger så mycket research bakom. Gillar att vi får följa med huvudpersonerna från barnsben och jag kan knappt vänta tills nästa bok kommer ut!

 10. En riktigt imponerande och storslagen debutroman!
  Rickard, 27 augusti 2021

  En riktigt imponerande och storslagen debutroman! Som läsare rycks jag med in i berättelsen och alla älskvärda karaktärer samt dem orättvisa som råder. Att det är en mansdominerad värld berättelsen kretsar kring är något som genomsyrar Dotter av Jord. Med starka kvinnor finns där krafter som är villiga att bryta mönstren. Redan från första sidan älskade jag vad jag skulle komma att läsa! Jag längtar redan till nästa del. Tack Ann-Catrin Mattsson för att du skrivit en sådan, ursäkta ordvalet, jäkla bra bok!

 11. Trollband mig
  Cwnbookstagram , 26 juni 2021

  Det märks att mycket research ligger bakom denna bok. Älskvärda och äkta karaktärer som är enkla att tycka om. Personerna känns väldigt verkliga och kan ofta relatera till dem. Älskar att boken är lite övernaturlig med fantastiska och magiska väsen. Utförligt skriven som målar upp vackra miljöer lika mycket som hemska. Dotter av jord trollband mig och jag kunde inte sluta vända sida.

 12. Du som gillar historia (1600-talets Europa), magi,
  Alexandra Anter , 4 maj 2021

  Själv älskar jag action, och Ann-Catrin Mattsson skriver den så förbaskat bra! Det jag tyckte var mest spännande var att följa Roderic som redan vid elva års ålder börjar tränas till soldat.
  Berättelsen varvar perspektiv, främst mellan Roderic och Ailea, men vi får också följa Roderics mentor och andra bifigurer som berikar berättelsen. Det finns inte en enda karaktär som är överflödig, alla är unika och verklighetstrogna.
  Kontrasterna mellan perspektiven är stora, och även om jag he... Läs hela recensionen

 13. Magisk
  Snezana Lindskog, 27 april 2021

  "Dotter av jord" var precis vad jag behövde, och tror att de flesta i denna märkliga nutid behöver. Ann-Catrin smyger in magi som stegvis ökar i lagom portioner. Jag anar kärleken som komma skall, också detta är förknippat med magi. Jag känner stämningen som om jag var en åskådare där jag kan se och höra karaktärerna som om de var högst verkliga. Jag smygkikar på Muccos kärleksscen med Elena och känner hur hängiven han är. Sättet att få fram hur relationen utvecklas mellan Mucco och Roderic ä... Läs hela recensionen

 14. Recension
  Kristoffer Eriksson, 22 april 2021

  Det här är en typ av bok som jag vanligtvis inte konsumerar, men efter det här förändras kanske mina läsvanor framöver. Ni vet böcker som man sugs in i och som är helt omöjliga att lägga ifrån sig? Dotter av jord är en sådan bok. Mattssons debut är extremt välskriven, både vad gäller gestaltning (känslor, miljö m.m), driv och karaktärsutveckling. Som läsare ser man allt framför sig, lär känna karaktärerna på djupet (och inte bara Roderic och Ailea) och bryr sig om dem som om deras livsöden är... Läs hela recensionen

 15. Det här är något utöver det vanliga
  Isabelle H, 16 april 2021

  Jag sögs in i och totalt slukade den här boken. Karaktärerna, miljön, mystiken, de historiska beskrivningarna, magin. Är fascinerad över hur fängslande boken upplevs redan från start. I varje kapitel följer man en av karaktärerna vilket är ett upplägg jag tycker om, det blir tempo men inte hetsigt. Älskar att kapitlen är lagom korta, likväl innehållsrika och skapar hela tiden ett nytt djup och nytt intresse att läsa vidare. Ledtrådar fylls på. Under läsningen hungrar jag att veta mer, mer, me... Läs hela recensionen

 16. Bästa boken jag läst i år!
  Kristina Dowling, 14 april 2021

  Helt otroligt att den här boken är författarens debut! Det var som att krypa upp i favoritfåtöljen med en kopp te hela boken igenom. Jag avgudar hennes trolska och poetiska sätt att skriva, karaktärerna (förstår nu varför alla är besatta av Muccio! 😈), miljöbeskrivningarna som får mig att förflyttas i tid och rum. Jag ser Skottlands vilda natur, Roms myllrande gator och adelns överdådiga palats. Tack för denna upplevelse och ser med spänning fram emot nästa del.

 17. Svensk fantasy när den är som bäst!
  Jennifer, 13 april 2021

  Dotter av Jord är en historisk fantasy som utspelar sig runtom i Europa. Ailea ser saker ingen annan ser, mardrömmarna om natten blir ofta sanna. När det skvallras om att hennes mamma blivit galen bestämmer sig Aileas pappa för att flytta till Skottland. Där träffar hon Magy, som förstår och vet vad Ailea har för gåvor. På andra sidan havet bor Roderic där han påbörjat sin utbildning på krigsskolan. Deras öden är sammanflätade, starkare än allt annat.

  Det märks att Ann-Catrin har gåt... Läs hela recensionen

 18. Bästa boken!!
  Kamilla , 9 april 2021

  Från att jag öppnade paketet med boken så blev jag hänförd över de vackra och sammetslena bokpärmarna. Försiktigt bläddrande så sögs jag in i boken och började läsa. Jag blev totalt trollbunden, och det har aldrig hänt tidigare att jag blivit så tagen av en bok redan vid de första sidorna.

  Ann-Catrins debut är fantastisk och jag har läst många debuter, men ingen i klass som denna! Jag vet att det tar tid och kunskap att knata sig upp i författarstegen, och många skriver om sina först... Läs hela recensionen

 19. Wow, vilken debutroman!
  Sofia, 7 april 2021

  Jag tycker väldigt mycket om karaktärerna och fastnade direkt för både Ailea och Roderic. De utvecklas mycket under boken och det ska bli spännande att följa dem i kommande böcker. Jag tycker också om att berättarperspektivet växlar, oftast följer vi Roderic eller Ailea, men ibland även personer i deras närhet. Det ger en större förståelse för vad som händer. Det är spännande att läsa om Europa under 1600-talet. Det är en orolig tid och magin och det övernaturliga som sker passar perfekt i be... Läs hela recensionen

 20. Underbar historisk roman med inslag av magi
  Angelica (@angelicasbokhylla) (Värnamo), 29 mars 2021

  Jag har njutit av varenda sida i Dotter av jord. Karaktärerna är underbara. Sinnesstämningar och känsloyttringar hos karaktärerna beskrivs så bra att de är väldigt lätta att ta till hjärtat. Här finns många fina relationer, den mellan Roderic och Muccio, Ailea och hennes far och senare mellan Ailea och Magy. Det är fint att följa Roderic och Ailea från barnsben och se de ta sig an sina förutbestämda öden. Trots att de inte fysiskt är nära varandra flätas deras liv ihop. Jag tror dock att det ... Läs hela recensionen

 21. Jag vill ha mer!
  Bokhyllaniskuggan, 27 mars 2021

  ❥ Recension

  Det absolut bästa med den här boken är språket! Det rymmer så otroligt mycket och är förtrollande, målande, levande och fängslande. Fantastiskt språk! Sen tycker jag mycket om karaktärerna och hur deras relationer sinsemellan målas upp, även dialogerna och miljöerna.

  Berättelsen är intressant och spännande. Den lunkar på i stilla takt och ibland blev jag lite rastlös i läsningen. Jag tycker även att det är lite mycket historia för min smak. Men det vägs li... Läs hela recensionen

 22. Bästa boken jag läst 2021
  Stina, 23 mars 2021

  Det första som slog mig med denna bok är omslaget. Blev mycket glad när jag insåg att innehållet var lika vackert som omslaget. Boken följer huvudkaraktärerna i korta kapitel i snabb takt utan att stressa. Den är skriven med omsorg och genomtänkta detaljer, inte en tråkig sida. Den har allt man kan vilja ha i en bok, spänning, kärlek, sorg och Muccio. En mycket intressant historia som är komplicerad men ändå lätt att ta till sig. Karaktärerna är farcinerande och gillade interaktionerna mellan... Läs hela recensionen

 23. Fantastisk debut!
  Emma, 23 mars 2021

  Det är mitten av 1600-talet och i ett oroligt Europa blandas politiska spel och krigsföring med tusenåriga mysterier och magi.
  I boken får vi lära känna Ailea och Roderic som trots att de levt omedvetna om varandra, i olika delar av Europa, är deras öden sammanflätade.
  Mattson har gjort ett sådant otroligt imponerande arbete i hennes beskrivningar av 1600-talet och alla dess karaktärer och händelseförlopp. Hon ger oss all fakta från omvärlden och samtidigt skapar känslan av en väldi... Läs hela recensionen

 24. Underbar, fantastisk & magnifik!
  Bokdaling, 22 mars 2021

  Jag måste börja med utsidan av boken, den är ju så himla vacker! Helt klart den snyggaste boken i min bokhylla!

  Många hyllningar och hejarop har passerat i instagramflödet över boken, vilket skjutsade upp mina egna förväntningar bra mycket mer än jag önskar i förtid av en bok, så med ett lite nervöst hjärta började jag läsa och BAM! Knock out! TKO och alla slå-undan-benen-fraser som finns! Även jag ställer mig, utan att tveka, till hyllningsskaran och fancluben.

  Jag försökte... Läs hela recensionen

Visa alla 24 recensioner

Fler böcker av Ann-Catrin Mattsson

 • Varsel i natten

  Ann-Catrin Mattsson

  Jordfödd Special Editions - vackert inbundna och tryckt i exklusiv soft touch är dessa samlarutgåvor utsökta presenter och den perfekta prydnaden i bokhyllan. Spänning, passion och mystik i 1600-talets Europa. England 1655. Ailea har anlänt till k...