Nattdjur (häftad)
Format
Häftad (Danskt band)
Språk
Svenska
Antal sidor
243
Utgivningsdatum
2021-08-27
Upplaga
1
Förlag
Prosak Förlag
Översättare
Linnea Rutström
Originaltitel
Las Malas
Illustratör/Fotograf
Agustina Zaballa, Patricia Cukrowska
Dimensioner
185 x 125 x 19 mm
Vikt
250 g
SAB
Hce
ISBN
9789198684728

Nattdjur

(2 röster)  |  Läs 1 recension
Häftad,  Svenska, 2021-08-27
247
  • Skickas från oss inom 2-3 vardagar.
  • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
"Det här är en roman att rekommendera. Camila Sosa Villada gör sig mottaglig för de andras historier, och gör huvudpersonen till en anonym betraktare. Hennes version av nattlivet är långt ifrån unik, och det är det allmängiltiga som dominerar det intryck man tydligast hämtar från romanen. Snarare än självbiografi rör det sig om självframställning, där romanens Camila blir en representant för en vanlig erfarenhet, och en erfarenhet som är mer än värd att ta del av även för oss som inte delar den bokstavligt. " Bernur, howsoftthisprisonis.blogspot.com

" Nattdjur är en skakande och oavvislig bok, att den finns tillgänglig för svenska läsare är bara att glädjas åt." Hanna Nordenhök, Expressen.

I den autofiktiva romanen Nattdjur underkastar författaren sitt eget liv fiktionens logik. Romanen tar avstamp i den lille Cristians förvandling till Camila. Som tonåring lämnar Camila den argentinska landsbygden och beger sig till Córdoba för att studera. En natt går hon till Park Sarmiento, stadens gröna lunga, där hon träffar en flock transpersoner, ledd av matriarken Tía Encarna. Sammanförda av prostitution, våld, och kärlek bildar de sin egen lilla familj i Tía Encarnas rosa hus. Levnadsöden och fabler flätas samman i en smärtsamt vacker berättelse om rätten att älska, älskas och kampen om att få vara sig själv.

Nattdjur är ett explosivt manifest, ett vittnesbörd över det våld som samhället utsät- ter transpersoner för, men även en skildring över styrkan de besitter för att dag efter dag överleva. Camila Sosa Villada tar oss in i en berättelse som är lika overklig som sann, och lika smärtsam som lustfylld. Hennes röst, som är rå, uppriktig, cordobesisk, med toner av Wislawa Szymborska, Marguerite Duras och Carson McCullers, lyckas knäcka vår ofta oreflekterade tro kring de psykologiska och intima beslut som tas i en människas födelse utanför det biologiska ödet.

Camila Sosa Villada (1982), en av translitteraturens stora röster, har under de senaste åren varit vida omskriven och omtalad i hemlandet Argentina. Från att ha växt upp i den lilla cordobesiska byn La Falda har Sosa Villada byggt upp en karriär som skådespelerska, sångerska och författare. 2009 hade hon sin första show, Carnes tolendas, följt av en rad andra roller i serier och filmer. Camila Sosa Villada har tidigare skrivit diktsamlingen La novia de Sandro, och den självbiografiska essän El viaje inútil. Hennes senaste roman, Nattdjur har vunnit stora internationella priser som Sor Juana Inés de la Cruz 2020, Grand prix de l héroïne Madame Figaro 2021 och Premio Finestres de Narrativa.

Boken gavs först ut som Las Malas på förlaget Tusquets 2019, den har sedan översatts till en rad andra språk som engelska, tyska och norska. Nattdjur är översatt från spanska av Linnea Rutström.
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Nattdjur
  2. +
  3. Vår del av natten

De som köpt den här boken har ofta också köpt Vår del av natten av Mariana Enriquez (inbunden).

Köp båda 2 för 506 kr

Kundrecensioner

Det finns 1 recension av Nattdjur. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
  1. Djupt berörande

    Djupt berörande och osentimentalt om en för mig hittills okänd värld. Dvs osminkat - förutom huvudpersonerna- om en livstil utanför samhällets ramar - bortsett från hederliga borgare som nyttjar huvudpersonerna . Samtidigt så starkt känslomässigt , överraskande bildspråk.

Visa alla 1 recensioner

Fler böcker av Camila Sosa Villada