Hyllning till Katalonien (häftad)
Fler böcker inom
Format
Häftad (Danskt band)
Språk
Svenska
Antal sidor
316
Utgivningsdatum
2021-07-23
Upplaga
1
Förlag
Marisma Förlag AB
Översättare
Ingemar Johansson
Originaltitel
Homage to Catalonia
Dimensioner
210 x 135 x 19 mm
Vikt
384 g
SAB
Kk.5
ISBN
9789198691528

Hyllning till Katalonien

(1 röst)
Häftad,  Svenska, 2021-07-23
187
Billigast på PriceRunner
  • Skickas från oss inom 2-3 vardagar.
  • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
I december 1936 anländer Orwell till Barcelona i Spanien för att som journalist rapportera om det inbördeskrig som rasar i landet. Men snart ansluter han sig till arbetarmilisen, för att som soldat försvara den republikanska regeringen mot Francisco Franco och de andra kuppmakarna. Beväpnad med ett tyskt mausergevär från 1896 skickas han ut till fronten - och beskriver den brist på mat, disciplin och utrustning som där råder. Det är en av flera överraskningar som väntar honom, och snart ska Orwells idealism krocka med verkligheten på ett sätt han aldrig kommer att glömma.

När han efter 115 dagar vid den aragonska fronten återvänder till Barcelona, beskriver han den paranoida stämning som tagit staden i sitt grepp. Det rensas bland de egna leden, vänner kastas i fängelse och gatustrider bryter ut när Komintern och de Stalintrogna partierna kräver att Orwells milis ska lägga ner sina vapen.

Denna klassiker är en stark ögonvittnesskildring av det inbördeskrig som kom att förebåda 1900-talets stora kraftmätning.

"En av Orwells allra bästa böcker och kanske den bästa boken som skrivits om det spanska inbördeskriget." - The New Yorker

"Hyllning till Katalonien är i sig en högst läsvärd bok, både spännande och informationsmässigt innehållsladdad. Men dessutom ger den i mycket en personlig nyckel till Orwells senare verk Djurens gård och 1984. Det är tydligt nog vad han under sin halvårslånga spanienvistelse upplevde av kommunistisk lögnpropaganda och våldstaktik i förhållande till konkurrerande meningsriktningar på vänsterkanten, som blev avgörande för hans intensivt antitotalitära engagemang i fortsättningen." - Carl Axel Westholm i Upsala Nya Tidning
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Hyllning till Katalonien
  2. +
  3. Allan Mann : svensken som stred mot Hitler och Stalin

De som köpt den här boken har ofta också köpt Allan Mann : svensken som stred mot Hitler och ... av Thomas Tynander (pocket).

Köp båda 2 för 276 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av George Orwell