Innan jag glömmer (inbunden) Innan jag glömmer
Fler böcker inom
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
208
Utgivningsdatum
2022-09-09
Förlag
The Book Affair
Dimensioner
235 x 155 x 20 mm
Vikt
499 g
SAB
Ikz Gunke, Nina
ISBN
9789198698848
Innan jag glömmer (inbunden)

Innan jag glömmer

(19 röster)  |  Läs 5 recensioner
Inbunden,  Svenska, 2022-09-09
119 198
Tillfälligt slut – klicka "Bevaka" för att få ett mejl så fort boken går att köpa igen.
Finns även som
Visa alla 3 format & utgåvor
"Jag står på scenen, Stadsteaterns stora scen. Det sitter 714 personer i publiken och det är dags för min monolog. Plötsligt är det blankt i mitt huvud. Helt blankt. Jag minns inte texten. Det är det värsta som kan hända en skådespelare."

Nina Gunke, känd från många filmer och tv-serier, är bara 52 år när hon drabbas av oförklarliga minnesluckor. "Äsch, det är normalt, jag glömmer också", tröstar vännerna. Men Nina förstår att det inte bara är vanlig glömska. Och det blir värre.

Tretton år senare får Nina diagnosen Alzheimers sjukdom. En obotlig sjukdom som innebär att hjärnans nervceller förtvinar. Hon känner skam, blir deprimerad och isolerar sig. Efter ett år bestämmer sig Nina för att berätta öppet om sjukdomen. Hon vill ta bort skamstämpeln, försöka bromsa sjukdomen och få svar på varför just hon drabbades. Kan hennes livsstil, med mycket stress och lite sömn, vara orsaken?

I sin bok Innan jag glömmer berättar Nina Gunke öppet om sitt liv före och efter diagnosen Alzheimers sjukdom. Det är en personlig berättelse om hur livet förändras av en demenssjukdom för den drabbade och för de anhöriga.

Starkt, ömsint och drabbande berättar Nina om de första tecknen och sina aningar på inspelningsplatsen med tydliga problem att minnas. Sedan följer läkarbesök, utredning och tester och det ödesmättade beskedet. Hur hanterar man ett sådant besked? Kan man fördröja glömskan? Hur gör man upp med det skamfyllda och blottar hemligheten och hur lever man med alzheimer, vem är man när man inte längre minns?

Därefter får vi följa Nina på hennes minnesresa, från barndom och ungdom och den blyga flickan som älskade att spela teater och drömde om scenskolan. Livet på scenen, kändisskapet och hur hon hanterat livet som offentlig person och det privata med äktenskap och barn.

Och livet nu att leva med diagnosen alzheimer och tankar om framtiden. Nina ger också sina bästa råd till andra sjuka och anhöriga.

Nina Gunke, älskad och hyllad skådespelare, har skrivit boken tillsammans med journalisten och författaren Helene Arkhem. Helene har personligt engagemang och erfarenhet av Alzheimers sjukdom, hennes mamma Inger var en av de drabbade. I boken finns även en faktadel, där Sveriges ledande Alzheimerexpert svarar på frågor om sjukdomen.

Nina Gunke är en av Sveriges mest folkkära och kända skådespelare. Hon fick sitt genombrott med rollen som Märta i Hedebyborna 1978 och har sedan dess medverkat i över 50 tv-serier och filmer, bland dem Varuhuset, Skilda världar och Tomten är far till alla barnen. Nina har även medverkat i många uppsättningar vid svenska teatrar. Hon bor i Stockholm, är gift och har två vuxna döttrar.

Helene Arkhem är journalist och författare med fokus på hälsa och relationer. Hon har skrivit ett flertal böcker bland dem Kärlekens språk och Stora bonusfamiljboken. Helene är även utbildad samtalsterapeut. Hon bor i Stockholm, är gift och har tre barn.

Av försäljningen går 5 kronor per bok till Alzheimerfondens forskning.
Visa hela texten

Kundrecensioner

Det finns 5 recensioner av Innan jag glömmer. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
 1. Jobbig men...
  Pia Dyvander Johansson, 4 januari 2024

  Bra skrivet!👍 att känna till symtomen tidigt så man kan få hjälp
  Alltid bra när kändisar vågar vissa sin dålighet, man tar det till sig bättre. Kan även rekommenderar dokumentären på SVT

 2. ALzheimer är en folksjukdom
  Mikael Katzeff, 22 december 2023

  För oss som har den och våra anhöriga är boken en otroligt viktig!
  Vi vet att vi inte är ensamma!

 3. En mycket stark berättelse om Nina Gunkes liv
  Ulrika Andersson, 25 april 2023

  Håller på att läsa denna fantastiska bok om Ninas liv och den hemska sjukdom hon har fått, rekommenderar att läsas, köp boken.

 4. Demens
  Reijo Anttonen, 25 april 2023

  Bra bok skriver om hur det kan kännas... mkt bra. Sen kanske väl mkt om Gunkes liv innan, ointressant med alla berömdheter, men det är jag ju som inte är intresserad av sånt skräp.

 5. TOPPEN!
  LENA, 8 februari 2023

  Boken "Innan jag glömmer" är en av de bästa jag har läst! Nina Gunke & Helene Arkhem skriver så otroligt fint & intressant, både om Ninas liv men framför allt om hennes diagnos alzheimer. Med två nära anhöriga med denna sjukdom så har jag fått en väldigt bra bild & kunskap genom denna bok, tack för det!/ Lena

Visa alla 5 recensioner

Fler böcker av författarna

Bokvideo