Utflykt till Hanging Rock (häftad)
Format
Häftad
Språk
Svenska
Utgivningsdatum
2022-11-25
Upplaga
1
Förlag
Palaver press
Översättare
Maria Lundgren
Originaltitel
Picnic at Hanging Rock
Medarbetare
Fjeld, Emilia (red.)
Dimensioner
220 x 145 x 14 mm
Vikt
373 g
SAB
Hce
ISBN
9789198732184
Utflykt till Hanging Rock (häftad)

Utflykt till Hanging Rock

(8 röster)  |  Läs 3 recensioner
Häftad,  Svenska, 2022-11-25
226
 • Skickas från oss inom 1-2 vardagar.
 • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Finns även som
 • Ladda ned och läs i Bokus Reader.
  149
Visa alla 1 format & utgåvor
Joan Lindsays kultroman från 1967 för första gången i svensk översättning. Om det mystiska försvinnandet av några skolflickor och deras lärare under en utflykt till Hanging Rock på Valentindagen år 1900, och vilka konsekvenser deras försvinnande får för omgivningen. Joan Lindsay (1896-1984) var en konstnär och författare från Australien. Hennes mest kända bok Picnic at Hanging Rock gavs ut 1967. Romanen låg till grund för Peter Weirs ikoniska filmatisering från 1975.

Vinnare av Årets översättning 2022!

Juryns motivering:

"Maria Lundgren tilldelas Årets översättning för sin konsekventa och passionerade översättning av Joan Lindsays kultroman Utflykt till Hanging Rock - en säregen och gåtfull berättelse om några skolflickors försvinnande i den australiensiska vildmarken vid förra sekelskiftet. Översättningen fångar och levandegör såväl berättelsens ironiska tidsskildring som dess språkliga lager av djupa klassklyftor, ångande naturbeskrivningar, viktoriansk hederskultur, undertryckt sexualitet och koloniala maktanspråk. Lundgren har med gehör, precision och humor skapat ett elegant och drivet svenskt språk åt en roman som i över femtio år har lockat läsare in i sin labyrint."

"Det här är en gåtfull och fantasieggande roman som läsaren bär med sig länge." - Yukiko Duke i Vi 2/6 2023

"Det är svårt att inte ryckas med av de närmast kalejdoskopiska tolkningsmöjligheter som Lindsay öppnar för." - Therese Bohman i Expressen 14/1 2023

"Normaliteten är alltid en chimär. Det är litteraturens uppgift att ständigt påminna oss om det. Få gör det med sådan bravur som Joan Lindsay." - Per Klingberg i SvD 8/1 2023

"Det här är en fascinerande, förtrollande läsupplevelse från första till sista sidan." - Pia Lindestrand i BTJ-häftet nr 3 2023
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Utflykt till Hanging Rock
 2. +
 3. Stacken

De som köpt den här boken har ofta också köpt Stacken av Annika Norlin (inbunden).

Köp båda 2 för 465 kr

Kundrecensioner

Det finns 3 recensioner av Utflykt till Hanging Rock. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
 1. Läsvärd!
  Boktok, 14 november 2023

  Denna bok hänger sig kvar länge efter att man läst den. Skildrar ett mystiskt försvinnande under en utflykt till Hanging Rock, en känd och magisk plats i Australien. Historien som utspelar sig vid sekelskiftet har otroligt många bottnar. Rekommenderas varmt!

 2. Kuslig
  Katarina, 6 april 2023

  Har sett filmen flera gånger och är så glad att äntligen få läsa boken. Detta är psykologisk spänning som känns ordentligt.

 3. En gåta utan lösning
  Christer Franzén, 16 mars 2023

  Intrigen är bedrägligt enkel. På Valentin dagen år 1900 får en grupp elever från en flickskola tillåtelse av sin stränga rektor att åka på utflykt till berget Hanging Rock. Flickorna är exalterade, men snart bryts idyllen. Under klättringen försvinner tre av dem plus en lärare. Sökandet pågår i åratal, men de är spårlöst borta. Det förblir en gåta utan lösning.
  Berättelsen är komplex. Undertryckt sexualitet darrar liksom ökenhettan i landskapet. Tidigare under dagen har åtskilliga Valent... Läs hela recensionen

Visa alla 3 recensioner

Fler böcker av Joan Lindsay