Jugendportaler : Stockholm sekelskiftet 1900 (häftad)
Format
Häftad (Flexband)
Språk
Svenska
Antal sidor
243
Utgivningsdatum
2023-02-15
Förlag
Bokförlaget Langenskiöld
Medarbetare
Åkesson, Carl (form)
Dimensioner
236 x 190 x 24 mm
Vikt
878 g
SAB
Ic
ISBN
9789198743975

Jugendportaler : Stockholm sekelskiftet 1900

(1 röst)
Häftad,  Svenska, 2023-02-15
205
Billigast på PriceRunner
  • Skickas från oss inom 2-3 vardagar.
  • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
"Boken är skriven ur ett promenadperspektiv, och flexbandet med mjuka pärmar gör den även lätt att stoppa ned i väskan och ta med på egna upptäcktsfärder." Maria Bennmalm, BTJ-häftet

Följ med på spaning efter portaler i Jugend och Art Nouveau utmed Stockholms gator och torg. Tvärtemot vad många tror finns det gott om spännande jugendportaler i Stockholm, prydda med både rosor och tistlar, tallkottar och ekorrar, vackra flickor, grodor och kameleonter, eller bara stiliserade streckgubbar, i natursten, stuck, kakel och glas. I en kosmopolitisk värld möter vi de kända arkitekterna Boberg, Wickman, Lilljekvist och Bergsten men främst tidens stora arkitektfirmor som Dorph & Höög och Hagström & Ekman. Spridningen är stor så man får röra sig över alla stadens malmar.

Jugendportaler berättar om tiden kring sekelskiftet 1900, ibland kallad la belle epouqe, en kort men intensiv period då den konstnärliga friheten var stor. En tid som sjöd av liv och rörelse då man hyllade förändring och vår moderna tid tog sin början. Skönhet för alla var ett nytt ideal som fick betydelse för jugendtidens arkitektur. Det gällde inte bara de fina bostäderna utan också hyreshus i arbetarkvarteren. En doft av Wien, Paris och Berlin spreds i den svenska huvudstaden.

Rikard Larsson är en skrivande fotograf som tidigare varit verksam som stenkonservator. Utbildad vid Konstfack och Institutionen för Kulturvård vid Göteborgs universitet. I hans böcker får vi lära känna Stockholm på ett nytt sätt. Se stadens arkitektur, konst och närhet till naturen genom nära koppling mellan text och fotografi. Böckerna har hunnit bli en stockholmsserie, till dags datum nio till antalet. Såväl konst som kulturintresserade, den infödde eller nyinflyttade stockholmaren, alla har här något att hämta om vår sevärda stad och dess långa historia. Böckerna är medryckande skrivna, rikt illustrerade och försedda med kartor, - passar lika bra att ta med på stadsvandringen som att avnjutas hemma i läshörnan.
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Jugendportaler : Stockholm sekelskiftet 1900
  2. +
  3. Alltid nästan där : genom Sverige med Lars Winnerbäck

De som köpt den här boken har ofta också köpt Alltid nästan där : genom Sverige med Lars Winn... av Fredrik Emdén (inbunden).

Köp båda 2 för 454 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av Rikard Larsson