Vad bör göras? (häftad)
Format
Häftad
Språk
Svenska
Serie
Marxismens klassiker (del 2)
Antal sidor
178
Utgivningsdatum
2022-04-05
Förlag
Oktoberförlaget
Originaltitel
?, Sjto delat
Dimensioner
220 x 155 x 12 mm
Vikt
300 g
SAB
Ocgde
ISBN
9789198744903

Vad bör göras?

Häftad,  Svenska, 2022-04-05
186
 • Skickas från oss inom 2-3 vardagar.
 • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Vladimir Lenins bok "Vad bör göras?" var en polemik mot en riktning inom den ryska socialdemokratin, ekonomismen, som förespråkade att arbetarklassen endast skulle engagera sig i kampen mot dagskraven, i en facklig kamp. Lenin påpekade att ekonomismen skulle leda till att arbetarklassen gav upp den politiska kampen mot kapitalismen. Han visade att politisk kunskap, d.v.s. revolutionär teori, inte kan växa fram ur arbetarklassens spontana kamp utan måste introduceras till arbetarklassen utifrån.

Lenin framhöll att den ekonomiska kampen för dagskraven måste förenas med den övergripande politiska kampen för arbetarklassens frigörelse från kapitalismens bojor. Denna politiska kamp kräver ett parti som består av yrkesmässiga revolutionärer och grundar sig på revolutionär teori. Därmed Lenins berömda uttalande:"Utan en revolutionär teori kan det heller inte finnas någon rvolutionär rörelse."
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Vad bör göras?
 2. +
 3. En bra dag att dö : vad 276 avrättningar lärt en fängelsepastor om livet

De som köpt den här boken har ofta också köpt En bra dag att dö : vad 276 avrättningar lärt e... av Carina Bergfeldt (pocket).

Köp båda 2 för 275 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av Vladimir Iljitj Lenin

 • Imperialismen som kapitalismens högsta stadium

  Vladimir Iljitj Lenin

  Det finns ingen gräns för hur långt borgarklassen är beredd att gå i jakten på profiter. Bevisen omger oss varje dag. Svält, massmord, folkmord. Hela nationer som jämnas med marken. I Imperialismen som kapitalismens högsta stadium visar Lenin de v...

 • Staten och revolutionen

  Vladimir Iljitj Lenin

  Det är nu hundra år sedan Lenin under augusti och september 1917 skrev Staten och revolutionen från sin exil i Finland, dit han tvingats fly efter de kontrarevolutionära julidagarna. Bara två månader senare, i oktober 1917, skulle han i ett tal in...