Köpmansfurstens arv : Erstavik, Petersenska huset, herrgårdslandskapet och rekreation för en växande storstad (inbunden)
Format
Inbunden (Halvklotband)
Språk
Svenska
Antal sidor
255
Utgivningsdatum
2022-04-01
Förlag
Hemera bokförlag
Medarbetare
Wiiburg Setterblad, Marianne (red.) / Norberg, Dick (foto)
Dimensioner
285 x 248 x 25 mm
Vikt
1400 g
SAB
Icdaa
ISBN
9789198762402

Köpmansfurstens arv : Erstavik, Petersenska huset, herrgårdslandskapet och rekreation för en växande storstad

Inbunden,  Svenska, 2022-04-01
515
  • Skickas från oss inom 5-8 vardagar.
  • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Köpmansfursten Herman Petersen var en av de förmögna handelsmän under 1700-talet som gick under benämningen skeppsbroadeln. Dessa visade sin ställning i Stockholm genom att flytta in i den gamla maktens stadspalats och låta uppföra praktfulla herresäten på landsbygden.
Inför hotet om en finansiell kris placerade Herman pengar i det högadliga säteriet Erstavik. Uppdraget att bebygga marken gick till arkitekten Jean Eric Rehn som uppförde sitt första slottsbygge. Denna egendom och Hermans palats i Gamla stan, det välkända Petersenska huset, omvandlades till fideikommiss och blev därmed skyddade från framtida ekonomiska konjunkturfall.
Arvet från köpmansfursten består förutom slott och palats även av välbevarade agrara miljöer med timrade bostadshus, ekonomibyggnader och skärgårdshemman - lika sällsynta så nära huvudstaden som Erstaviks stora sammanhängande och oexploaterade naturområde som besöks av över två miljoner friluftstörstande människor varje år.
I Köpmansfurstens arv möter vi såväl Herman och hans hustrur Magdalena och Charlotta, båda från den framgångsrika köpmansklanen Bedoire, som deras efterkommande fideikommissarier fram till bildandet av Herman Petersen Fideikommiss AB. Trots skiftande ekonomiska villkor och utmaningar av det storstadsnära läget har innehavarna av Erstavik bevarat en omistlig kultur- och naturmiljö för framtiden.
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Köpmansfurstens arv : Erstavik, Petersenska huset, herrgårdslandskapet och rekreation för en växande storstad
  2. +
  3. Den siste teaterdirektören : berättelsen om Benny Fredriksson

De som köpt den här boken har ofta också köpt Den siste teaterdirektören : berättelsen om Ben... av Johan Hilton (inbunden).

Köp båda 2 för 764 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av författarna