Fler böcker inom
Format
Kartonnage
Språk
Svenska
Utgivningsdatum
2023-10-21
Förlag
Tallbergs Förlag
Dimensioner
215 x 140 x 13 mm
Vikt
259 g
SAB
Hc.01
ISBN
9789198771732

Mitt tillfälliga liv

(13 röster)  |   Läs 13 recensioner
Kartonnage,  Svenska, 2023-10-21
213
 • Skickas från oss inom 2-3 vardagar.
 • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Finns även som
Visa alla 4 format & utgåvor
En intim skildring av en mans känslor kring ett bräckligt förhållande - det är tankar och känslor som är ovanliga för en manlig huvudkaraktär, även om de inte är så ovanliga i verkligheten. Vi får följa berättelsen under fyra somrar, vilket ger boken en speciell känsla. Sommaren får här representera det osäkra och tillfälliga - som samtidigt lovar mer och större.

Det manliga egot är ett tydligt tema, men berättelsen handlar också om psykisk ohälsa, status, klass och "jakten på lycka". Kanske skulle en kunna påstå att det är en samtidsskildring av den moderna mannen - när han inte lyckas skapa den typ av fasad vi så gärna visar upp i sociala medier. Vad är lycka och vem ansvarar för att livet blir okej? Vem eller vad ska en bygga sin framtid kring? Språket är enkelt men stundtals poetiskt. Stämningen är tung men också humoristisk.

Thor Rutgersson har skrivit böcker sedan 2008 och är känd för Allt vi inte ser och Allt vi inte pratar om, med Ida Östensson. Mitt tillfälliga liv ligger nära Thors förflutna: En skildring av den moderna mannen när relationen krånglar och inte går att visa upp på Instagram.

Språket är lätt och poetiskt, korta stycken med korta reflektioner. /.../ Berättelsen är ärlig och känslosam, mycket ryms i det lilla formatet, och när berättelsen tar slut efter lite mer än 100 sidor är det många minnesbilder som stannar kvar.
BTJ-häftet nr 20, 2023. Lektör Martin Dahlén
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Mitt tillfälliga liv
 2. +
 3. Inställt p g a PANIK

De som köpt den här boken har ofta också köpt Inställt p g a PANIK av Thor Rutgersson (inbunden).

Köp båda 2 för 388 kr

Kundrecensioner

Det finns 13 recensioner av Mitt tillfälliga liv. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
 1. Äntligen
  Tanvir Mansur, 26 februari 2024

  Vi får följa en mans resa genom olika årstider och när livet händer. Allt är oplanerat och på riktigt. Det är som en dagbok som vaknat från sin dvala och orden tar sig ut till våra ögon. Både privat och personligt, men ändå tankeväckande.

  Äntligen en bok där en man vågar visa sina känslor och prata öppet om ångest, kärlek och vänskap.

 2. Härligt känslofylld läsning
  Mimmi Bodén Nordström, 7 februari 2024

  Vackert skriven och drabbande om det svåra och destruktiva i en människas relationer. Thor Rutgersson levererar och berör som alltid!

 3. Fin bok om en man som vågar visa sina brister
  Jenny Anderssson, 4 februari 2024

  "Mitt tillfälliga liv" skildrar en man som rör sig mellan uppbrott från en relation, nya tillfälliga partners - vid vilka han reflekterar över sitt beteende. Det handlar om att försöka passa in (eller ska man strunta i det?), utseendefixering, och att vara sann.

 4. Ärlig och smärtsam
  Ida Östensson, 4 februari 2024

  En extremt modig, annorlunda och ärlig bok utan skydd - vilket jag finner sällsynt. Befriande! Gick ej att lägga ifrån mig boken när jag börjat läsa.

 5. Mitt tillfälliga liv
  Evelina , 3 februari 2024

  En väldigt intressant historia. Psykisk ohälsa lever så många med idag och det är svårt att ta sig ur den. Att vara lycklig är tyvärr få förunnat och alla vill ha ett så bra liv som det går. En bok med en gnutta humor och ärlighet.

 6. Rekommenderar starkt!
  Sunress, 3 februari 2024

  Kunde inte sluta läsa, för jag vill verkligen veta vart livet och kärleken tog vägen för denne man. Njöt av alla träffsäkra och humoristiska formuleringar om livets kringelkrokar. Hög igenkänning. Ingen lång bok men man vill ta in vartenda ord. Mycket välskriven och tänkvärd läsning!

 7. Fyra somrar av samtal
  KayZee, 3 februari 2024

  Mitt tillfälliga liv är en lätt bok om svåra känslor. Lätt i handen. Lätt att läsa och ta till sig. Många av Rutgerssons böcker är lite så.

  Den dagboksliknande prosan flyter lätt och passar boken utmärkt; det här är inte så mycket en berättelse som visar vad som sker utan hur berättarjaget upplever, reflekterar över och bearbetar det som han är med om. Den är stundtals poetisk, vacker och skisserar en relation med alla sina sidor - det fina, vacklande, det cheesy och det jobbiga, oc... Läs hela recensionen

 8. En berättelse som berör
  Elina , 3 februari 2024

  En otroligt välskriven bok. Språket är fantastiskt. Thor använder språket på ett både kreativt och poetiskt sätt. Bokens innehåll skapar igenkänning och väcker känslor och får en att verkligen fundera över vad som är viktigt i livet. Det är sorg och smärta men även hopp och att trevande hitta en ny väg i livet. Ger mina varmaste rekommendationer.

 9. Fin bok om en man som vågar visa sina brister
  Jenny Anderssson, 3 februari 2024

  "Mitt tillfälliga liv" skildrar en man som rör sig mellan uppbrott från en relation, nya tillfälliga partners - vid vilka han reflekterar över sitt beteende. Det handlar om att försöka passa in (eller ska man strunta i det?), utseendefixering, och att vara sann.

 10. Kunde inte sluta läsa
  Maskmagog, 3 februari 2024

  Otroligt ärligt och naket, men också med humor och distans. Systrarna som skriker till varandra över innergården från varsin lägenhet på rungande skånska t ex målar en härligt absurd, komisk bild. I en tid där manlighet fortfarande förknippas med att vara stark och inte visa känslor är det en befriande läsning, och ett väldigt sällsynt fönster rakt in i en människas inre. Jag sträckläste i princip boken, det gick inte att sluta.

 11. Fantastiskt vacker!
  Fia, 3 februari 2024

  Poetisk, tragisk, uppriktig, utlämnande och hoppfull! Det var en annorlunda och fin bok!

  Thor Rutgersson har ett mycket speciellt sätt att formulera meningar som gör att man fastnar och sugs in. Jag kunde inte lägga ner boken! Rekommenderas!

 12. Vilken läsupplevelse!
  Lasagleje, 3 februari 2024

  Framförallt är språket helt, helt fantastiskt. Det är en prekariatets kärlekshistoria, och då menar jag inte att det är en kärleksförklaring TILL prekariatet.

  Det är också en berättelse om psykisk ohälsa och om hur man finner lyckan. Är det ens något alla kan, och är det verkligen alltid möjligt?

  En del i att jag tyckte så mycket om att läsa den här beror förstås på att jag känner igen mig själv i berättarpersonen. De tankar som tänks är tankar jag tänkt och det är skönt att... Läs hela recensionen

 13. Kaka à la fyra somrar i dagboksform
  Hjortronhyllan, 2 februari 2024

  Rutgersson bjuder här på en kaka à la fyra somrar i dagboksform om tiden med en stökig flicka, ett förödande missfall och ett utdraget förfall i psykisk ohälsa. Boken marknadsförs som poetisk och en mans känslor i svåra stunder, men inte ens med sin staccato-prosa lurar Rutgersson mig. Allting är bestämt. Det finns inget utrymme för reflektion. Eller tolkning. Saker är hugget i sten. Detta format resonerar inte med klichéerna där Rutgersson tydligt påvisar sin medvetenhet i den moderna relati... Läs hela recensionen

Visa alla 13 recensioner

Fler böcker av Thor Rutgersson