Den hostande muntergöken : litteratören och litografen Theodor Öberg (inbunden) NY
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
375
Utgivningsdatum
2024-05-10
Förlag
Appell Förlag
Dimensioner
247 x 205 x 36 mm
Vikt
1370 g
SAB
Ibz Öberg, Theodor
ISBN
9789198815047

Den hostande muntergöken : litteratören och litografen Theodor Öberg

(1 röst)  |   Läs 1 recension
Inbunden,  Svenska, 2024-05-10
286
Billigast på PriceRunner
  • Skickas från oss inom 2-3 vardagar.
  • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Theodor Öberg var boktryckare i Stockholm på 1800-talet och flitig författare av skrifter för en bred publik. Han är främst ihågkommen för en serie häften med skämtsamma visor, Filikromen, men gav också ut barnböcker, komiska kalendrar och praktiska handböcker, alla under ett tjugotal olika pseudonymer. Sitt eget namn sparade han till verksamheten som konstnär; hans specialitet var litografiska porträtt och barnboksillustrationer. Öberg gjorde sig känd som en muntergök men dog alkoholiserad och utfattig. Biografin om honom är ett stycke hittills okänd Stockholmshistoria.Förutom att författarna har kartlagt Öbergs rika bokproduktion, vars omfattning tidigare inte har varit känd, ger de en levande bild av umgänget mellan tidens litteratörer i sällskap som Konstnärsgillet och Februarigubbarna. Nationalromantiken blomstrade, och på Konstnärsgillets möten hölls föredrag om nordiska gudasagor, folkvisor och folkliv. Öberg bidrog tillsammans med vännen Ferdinand Holmström till en förnyelse av den svenska barnboken, där moraliserande pekpinnar nu ersattes av glada och lekfulla äventyr. I sina komiska kalendrar var Öberg djärvare än vad den borgerliga smaken tillät, men det innebär att de än i dag kan läsas med behållning.
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Den hostande muntergöken : litteratören och litografen Theodor Öberg
  2. +
  3. Allt jag fått lära mig

De som köpt den här boken har ofta också köpt Allt jag fått lära mig av Tara Westover (pocket).

Köp båda 2 för 365 kr

Kundrecensioner

Det finns 1 recension av Den hostande muntergöken : litteratören och litografen Theodor Öberg. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
  1. Öberg - en mångsysslare
    Gunnel Hedberg, 3 juni 2024

    Gedigen forskning ligger till grund för boken.Välskriven och rolig att läsa. Böcker om svenska litografer (och boktryckare) är inte så vanligt förekommande, så den är mer än välkommen. Tyngdpunkten ligger på det biografiska och på vismaterialet.

Visa alla 1 recensioner

Fler böcker av författarna