Traktat om intoleransen (inbunden) NY
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
85
Utgivningsdatum
2024-05-20
Förlag
Nopolar Publishing
Översättare
Cecilia Franklin
Originaltitel
Traité sur l'intolérance
Dimensioner
190 x 125 x 12 mm
Vikt
192 g
SAB
Oclb
ISBN
9789198858532

Traktat om intoleransen

Inbunden,  Svenska, 2024-05-20
207
Billigast på PriceRunner
  • Skickas från oss på måndag
  • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
I januari 2015 attackerades satirtidningen Charlie Hebdos redaktion i Paris. Tolv personer dödades och ytterligare elva skadades. Vid rättegången 2020 höll advokaten Richard Malka ett kraftfullt tal där han talar om sina döda vänner och Charlie Hebdo, om yttrandefriheten i Frankrike och religion. Efter överklagandet höll han ännu en plädering 2022, som blev Traktat om intoleransen, om möjligt ännu mer starkt och laddat än Rätten att jävlas med Gud.

"En text som gör dig smartare" - Ernest!
"Stimulerande och nyanserad analys" - Le Monde
"Böckerna är jättevälskrivna, väldigt grundade" - Cecilia Blomberg, SR Kultur

OM BOKEN

Efter Rätten att jävlas med gud, den slutplädering som Richard Malka skrev i samband med rättegången 2020 och en eloge till rätten att uttrycka sig fritt, även om religion, återvänder Richard Malka i Traktat om intoleransen till det djupa ursprunget av ett tusenårigt krig inom islam: den brinnande kontroversen om Koranens natur och budskap.

Traktat om intoleransen innehåller allmänna tankar om religion och en uppmaning till islamologer om kunskap och nyansering. Och för alla att känna till historien, förstå, och bära med sig den vetskapen i kommande diskussioner och resonemang. Richard Malkas ord är en kraftfull reflexion som inspireras av den sal där förhandlingarna ägde rum - Voltairesalen - och den franske filosof vars namn den bär. Även namnet på boken är inspirerat av Voltaires verk Traktat om toleransen.

UR BOKEN

"Orden på dessa sidor, som mognat under många år, är mer än en vädjan och ifrågasätter vad som hände med islam mellan det sjunde och elfte århundradet, ett islam som slets mellan förnuft och underkastelse.
Radikalerna vann, sorterade ut Koranen och profetens ord och förtryckte sina fiender - framför allt moderata muslimer, musiker, konstnärer, filosofer, fritänkare, kvinnor och sexuella minoriteter.
Att passionerat fördjupa sig i denna spricka inom en religion är inte att vara "islamofob", det är att se historien i vitögat."

OM ATTACKEN PÅ CHARLIE HEDBO

Den 7 januari 2015 attackerade två islamistiska terrorister den franska satirtidningen Charlie Hebdos redaktion i Paris. Tolv personer dog och ytterligare elva skadades. De två gärningsmännen dödades av polis två dagar senare.

I den utdragna rättegången i Paris, stod 14 personer anklagade för att ha hjälpt terroristerna, varav samtliga dömdes.

Boken Traktat om intoleransen är den plädering som hölls vid förhandlingarna 2022, efter att domen 2020 hade överklagats.

Den tidigare boken Rätten att jävlas med Gud är ett referat av Richard Malkas avslutande plädering i rättegången 2020.

OM FÖRFATTAREN

Richard Malka är advokat, essäist, romanförfattare och seriemanusförfattare. Han har gjort sig känd för att ta sig an rättsliga fall kopplade till politiska och känsliga samhällsdebatter i Frankrike, ofta med frågor som yttrandefrihet och sekularism i fokus. Malka har försvarat tidskriften Charlie Hebdo sedan den grundades år 1992.

Richard Malkas böcker är vida omtalade och har hyllats i fransk media. Han är en flitigt förekommande och mycket respekterad debattör i tidningar, tv och radio.
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Traktat om intoleransen
  2. +
  3. Rätten att jävlas med Gud

De som köpt den här boken har ofta också köpt Rätten att jävlas med Gud av Richard Malka (inbunden).

Köp båda 2 för 420 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av Richard Malka