Aale Tynni (e-bok)
Fler böcker inom
Format
E-bok
Filformat
EPUB med vattenmärke (8.8 MB)
Om vattenmärkning
Språk
Finska
Utgivningsdatum
2015-02-02
Upplaga
1
Förlag
WSOY
ISBN
9789510404904
Aale Tynni (e-bok)

Aale Tynni E-bok

E-bok (EPUB), Finska, 2015-02-02
75
Laddas ned direkt
Läs i vår app för iPhone och iPad
Rakastetun runoilijan elämän koko kaari

Inkeriläispakolaisesta olympiavoittajaksi ja akateemikoksi. Runot, perhe ja äitiys, uusi elämä Martti Haavion kanssa.

Kuusivuotiaana Aale Tynni pakeni perheineen Venäjän vallankumousta. Runotytöstä kasvoi lukijoiden rakastama lyyrikko ja arvostettu suomentaja. Hän sai yli 50-vuotisella urallaan useita palkintoja, sävähdyttävimpänä Lontoon taideolympialaisten kultamitalin 1948.

Nuoruuden avioliitosta syntyi kolme lasta, Aale Tynnin ja Martti Haavion suhteesta skandaali. Uusia ristiriitoja järjestivät taiteelliset taistelut ja perheen toistuvat tragediat.

Avoin, kiehtova elämäkerta valottaa myös runojen syntyä ja jatkuvaa uusiutumista ajan paineessa. Se hyödyntää suvun kirjeitä, lasten päiväkirjoja ja Aale Tynnin julkaisemattomia muistelmia.

Riitta Seppälä on Aale Tynnin tytär ja toimittanut äitinsä teoksen Kuva kaivattuni. P. Mustapään runojen taustaa. Hänen poikansa, dosentti Mikko-Olavi Seppälä on kirjoittanut useita kulttuurihistoriallisia teoksia.

Ehdolla Kanava-palkinnon 2013 voittajaksi: "Vuoden paras elämäkerta. Runoilijan traaginen elämä esitetään tyylikkäällä tavalla. Mikko-Olavi Seppälä ja Riitta Seppälä tekevät näkyväksi, kuinka Aale Tynnin ja Martti Haavion eli P. Mustapään rakkaustarinassa otetaan mittaa aikakauden ahtaista moraalisäännöistä. Teos kertoo siitä, miten taiteilijakin on aina oman aikansa vanki, mutta kirjoittaa silti ikuista runoutta, aikansa yli."
Visa hela texten

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av författarna

  • Suomen kultakausi

    Mikko-Olavi Seppälä, Elina Seppälä

    100 rakkainta taiteen kultakauden teosta upeasti kuvitetussa kirjassa. Ensi kertaa Suomen taiteen kultakauden (n. 1880-1916) kaikki taiteenalat yksissä kansissa. Gallen-Kallela ja Schjerfbeck, jugendtalot ja ateljeehuvilat, Sibelius, Prinsessa Ruu...

  • Kultakausi: 100 teosta

    Mikko-Olavi Seppälä, Elina Seppälä

    Esittelyssä ensi kertaa 100 rakkainta Suomen kultakauden teosta kaikilta taiteenaloilta. Gallen-Kallela ja Schjerfbeck, jugendtalot ja ateljeehuvilat, Prinsessa Ruususen häämarssi, Sibelius, Minna Canth ja Eino Leino... Mitä suosikkiteoksestasi pa...