Hugo Simberg (ljudbok)
Format
Ljudbok
Filformat
Ljudbok, MP3 (5-minutersspår) (411.8 MB)
Språk
Finska
Inläsare
Panu Vauhkonen
Utgivningsdatum
2018-11-21
Upplaga
1
Förlag
WSOY
ISBN
9789510441411
Hugo Simberg (ljudbok)

Hugo Simberg Ljudbok

Ljudbok,  Finska, 2018-11-21
146

8% rabatt med kod MARS8 i kassan

Gäller t.o.m. 4 mars. Villkor.

Lyssna i Bokus Reader för iOS och Android
Rakastetun taiteilijan arvoituksellinen elämä.

Hugo Simbergin Haavoittunut enkeli on Suomen rakastetuin taideteos. Millaisen elämän taiteilija itse eli?

Nuori ja omapäinen Hugo Simberg muuttaa Viipurista Helsinkiin vakaana aikeenaan tulla suureksi taiteilijaksi. Koulunkäynti takkuilee, kunnes Axel Gallén rohkaisee Simbergiä, luontaista symbolistia, uskomaan itseensä. Syntyy piruparkoja ja enkeleitä, syntyvät Syksy ja Halla.

Simbergin ura lähtee lentoon ja hän maalaa Tampereen tuomiokirkon pääholvin kattoon käärmeen ja lehteriin alastomia poikia. Syntyy mestariteos, mutta myös skandaali.

Läheisilleen Hugo kertoo riemuistaan ja murheistaan: elämä on ylämäkeä ja alamäkeä niin rakkaudessa kuin taiteessa. Blenda-sisar jakaa ohjeita ja pyyhkii kyyneleitä, kunnes Hugo löytää lopulta oman elämänkumppaninsa. Mutta miksi kuolema, jonka Simberg kuvasi taiteessaan niin lempeänä ja ymmärtäväisenä, leikkaa viikatteellaan hänen elämänlankansa niin varhain?

FT Helena Ruuska on tietokirjailija, äidinkielenopettaja ja kriitikko. Hänen aiempaan tuotantoonsa kuuluvat muun muassa kiitetyt elämäkerrat Marja-Liisa Vartio- kuin linnun kirkaisu (2012) ja Eeva Joenpelto. Elämän kirjailija (2015).

Tietokirjailija, filosofian tohtori Helena Ruuska syntyi vuonna 1958 Heinolassa, mutta muutti jo lapsena Helsingin Pukinmäkeen. Lapsuudenkodissa hyllyt notkuivat kirjojen painosta. Erityisen paljon kotiin oli kertynyt elämäkertoja. Niitä Ruuskan isä Heikki Klemola luki ja myös itse teki. Hän on kirjoittanut muun muassa elämäkerran urheilulegenda Lauri "Tahko" Pihkalasta. Nuori Helena ei ymmärtänyt isänsä kiinnostusta urheilijoiden tai poliitikkojen sielunelämää kohtaan. Hän palvoi proosaa ja suuntasi Helsingin yliopistoon opiskelemaan kotimaista kirjallisuutta. Sittemmin hän on kirjoittanut useita äidinkielen ja kirjallisuuden oppikirjoja. Kirjoittamisesta tuli siis tyttärenkin työ. Vuonna 2010 Ruuska teki väitöskirjan suomalaisen modernistin Marja-Liisa Vartion teoksesta Kaikki naiset näkevät unia. Pian ilmestyi laajemmalle yleisölle suunnattu elämäkerta Marja Liisa Vartio - kuin linnun kirkaisu - ja se taisi muuttaa kaiken. Mikä oli aiemmin kiehtonut isää imaisi mukaansa myös tyttären. Ruuskaa alkoivat toden teolla kiehtoa elämäkerrat. "Miksen keksinyt tätä aikaisemmin?" hän kysyykin itseltään ja toteaa aloittaneensa elämäkerturina varsin myöhään. "Kenties ikä tuo kuitenkin perspektiiviä ja työhön tarvittavaa elämän ymmärrystä." Helena Ruuska opettaa äidinkieltä ja kirjallisuutta Helsingin normaalilyseossa sekä kirjoittaa kirjallisuusarvosteluja Helsingin Sanomiin. Hän on naimissa musiikkialan monitoimija Pekka Ruuskan kanssa, ja heillä on kaksi tytärtä. Kotona puhutaan paljon kirjallisuudesta ja kirjoittamisesta. Aviomiestä tosin kiinnostaa enemmän nykyhetki ja Ruuskaa itseään taas menneet ajat. Hyvää vastapainoa kielen kanssa askarteluun tuovat tennis ja purjehtiminen, joka on pariskunnan yhteinen intohimo.
Visa hela texten

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av Helena Ruuska