Sophie (e-bok)
Fler böcker inom
Format
E-bok
Filformat
EPUB med vattenmärke (0.5 MB)
Om vattenmärkning
Språk
Svenska
Utgivningsdatum
2017-02-25
Förlag
Kustantamo S&S
ISBN
9789515234926

Sophie E-bok

E-bok,  Svenska, 2017-02-25
360
Billigast på PriceRunner
Läs i Bokus Reader för iOS och Android
Finns även som
 • Ladda ned och lyssna i Bokus Reader.
  443
Visa alla 1 format & utgåvor
Sophie - fjorton år, sju syskon. Flickans far har ett rykte och modern integritet, familjens rötter finns i Tyskland och hemmet på paradgatan i S:t Petersburg. Livet är lika bekymmerslöst som i gamla romaner.

Men sedan börjar det hända. Första förälskelsen dyker upp (liebe, liebe, liebe!), en inbjudan till tsarens hov dyker upp (tout n'est pas possible de comprendre!), en andra förälskelse (da, da, pravda), och det tas ett snedsteg. Mein gott ja aber natürlich.

Sophie gifts bort till en holländsk köpman, en äventyrare. Det ljuva storstadslivet byts ut mot dystrare nejder för den äkta mannen tar med sig sin familj till storfurstendömet, till den finländska landsbygden. Sophie fostrar sin växande barnaskara och håller huset i skick när mannen inte förmår göra det. Hennes rygg förblir rak och händerna fulla av sysslor även då livet är som mest glädjelöst. Men också Sophie har sina gränser, och hon gör sina val, hur tunga och okonventionella de än är.

Sophie är en osentimental bok som ser nyktert på sina persongestalter. Strömbergs noga övervägda sparsamma språk är fyllt av svart humor - också då romangestalternas liv inte känns särskilt roligt. Romanen baserar sig på verkliga händelser, på Sophie von Behses (1828-1886) liv, och författaren har för sitt arbete utnyttjat berättelser som gått i arv i släkten, intervjuat von Behses släktingar i Ryssland och studerat gamla rättsprotokoll.
Visa hela texten

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av Mikaela Strömberg

 • Rågången

  Mikaela Strömberg

  Git Laudrup har länge levt ett stabilt medelklassliv i Esbo. En viss tristess har smugit sig in i tillvaron - hon har arbetat som lantmätare väldigt länge, och då hon erbjuds VD-posten på Brödraförbundet tackar hon ja. Det nya jobbet visar sig var...

 • De vackra kusinerna

  Mikaela Strömberg

  Du och dina vackra kusiner låg och njöt i kvällssolen, på den stora stenen nere vid forsen. Ni låg utsträckta som om ni lika gärna kunnat befinna er på en riviera, hur lättjefulla som helst i era parisiska baddräkter. Och ni rökte och lät tårna vi...