Läsa tankar : essäer om geniala böcker och osannolika liv (e-bok)
Fler böcker inom
Format
E-bok
Filformat
EPUB med vattenmärke (0.4 MB)
Om vattenmärkning
Språk
Svenska
Utgivningsdatum
2023-01-28
Förlag
Förlaget M
ISBN
9789523333871
Läsa tankar : essäer om geniala böcker och osannolika liv (e-bok)

Läsa tankar : essäer om geniala böcker och osannolika liv E-bok

(1 röst)
E-bok,  Svenska, 2023-01-28

Styckköp

149

Finns i Bokus Play

Från 79 kr/mån
Finns även som
Visa alla 1 format & utgåvor
I Läsa tankar följer Tatjana Brandt fyra legendariska författarskap med en intelligens och en uppmärksamhet av ett sällsynt slag. Fantastiska historier om George Eliots (pseudonym för Marian Evans) nyblivna make som hoppade ner i en kanal i Venedig för att undgå sin bröllopsnatt och Fjodor Dostojevskijs spelskulder leder vidare till existentiella frågor som berör oss alla. Hur ska man leva sina tankar? Hur öppna sig mot en annan tid och andra människor? Vad lär man sig om att leva av att läsa?

Ann Radcliffe skrev romaner om känslighetens möjligheter och sublim skräck som förebådar psykoanalysens symbolspråk. Dostojevskij släpper sina överdrivna älskare och förtappade brottslingar fria, han låter dem tala med en intensitet och hetta som få andra författare kommer i närheten av. Marian Evans skrev alla sina böcker under pseudonymen George Eliot. Hennes romaner har en dragning mot det uppbyggliga och lätt nostalgiska men varken hon eller hennes romangestalter klarar riktigt av att slå sig tillrätta i förflutenhetens stilla frid. En liknande konflikt mellan ordning och uppror flammar upp i Ursula K. Le Guins romansvit om trollkarlen från Övärlden.

Ett övergripande tema är slitningen mellan strukturer, normer, traditioner å ena sidan och subversiv frihet, kreativitet och unika personliga relationer å den andra. Hur utövar man sin frihet och tar tillvara det som är personligt och unikt när samhällets kvarnhjul mal på och grupptryckets krav på likriktning bränner sig in i själen?

En härligt inspirerande bok om skrivande och läsande!
Visa hela texten

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av Tatjana Brandt

  • Fängslad

    Tatjana Brandt

    Fängslad är en personligt hållen essäbok om litteratur och livet, om depression och läsning, eskapism, död och överhettade känslor ja det är en bok som sträcker sig från den brittiska 1700-tals författaren Frances Burney över Inger Christensen och...

  • Om Rödgula vägar av Kerstin Söderholm

    Tatjana Brandt

    Nyskrivet förord av författaren och litteraturvetaren Tatjana Brandt till Rödgula vägar av Kerstin Söderholm. Om Rödgula vägar : Rödgula vägar från 1928 är en dold höjdpunkt i den svenska och finlandssvenska modernismen, tämligen okänd även i Finl...