Vägen till Nato : en brevväxling om Ryssland (häftad)
Format
Häftad (Danskt band)
Språk
Svenska
Antal sidor
219
Utgivningsdatum
2023-02-22
Förlag
Förlaget M
Dimensioner
195 x 130 x 13 mm
Vikt
226 g
SAB
Obak,Kma.55,Kdd.55
ISBN
9789523335240

Vägen till Nato : en brevväxling om Ryssland

Häftad,  Svenska, 2023-02-22
230
  • Skickas från oss inom 2-3 vardagar.
  • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Den 24 februari 2022 anföll Ryssland Ukraina Putin hade strax innan förklarat Ukraina vara en stat utan existensberättigande. Då insåg politiker i väst slutligen att Putin menade allvar med återställandet av Sovjetimperiets gränser.

Nils Torvalds, europaparlamentariker, talade redan som presidentkandidat 2018 för ett finländskt Natomedlemskap och varnade för Putins Ryssland. Då klingade varningarna för döva öron - idag har han blivit sannspådd. Nyberg för sin del utgick som gammal diplomat från att Natomedlemskap skulle leda till en brytning i förhållandet med Ryssland och förespråkade i stället ett djupt, långtgående samarbete med Nato, USA och speciellt Sverige. Den ryska attacken mot Ukraina har förändrat situationen totalt.

Nyberg och Torvalds inleder med att berätta om sina respektive erfarenheter i ett Finland som visserligen var självständigt, men där den mäktiga grannen i öst var närvarande på helt annat sätt än idag. De tecknar en bild av ett försiktigt och räddhågset VSB-Finland som präglats grundligt av de två krigen med Sovjetunionen 1939 44. Bokens grundläggande frågeställning är hur vi efter årtionden av fredlig samexistens och handel hamnat i en situation där i stort sett alla kontakter är brutna och ersatta av sanktioner.

I sina brev analyserar Nyberg och Torvalds Putinregimens första hoppfulla år efter president Jeltsins nästan anarkistiska frigörelsepolitik, och den därpåföljande långsamma reträtten till inskränkta medborgarrättigheter, manipulerade val och ett land som börjar likna en diktatur med president Putin som självsvåldig ledare. Ett Ryssland som agerar imperialistiskt och driver Finland och Sverige att använda sig av det som tidigare såg ut som en oinlösbar option: ett medlemskap i försvarsalliansen Nato.
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Vägen till Nato : en brevväxling om Ryssland
  2. +
  3. Rädda dig själv

De som köpt den här boken har ofta också köpt Rädda dig själv av Fadumo Hasan, Hanna Welin (inbunden).

Köp båda 2 för 279 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av författarna