Tinkimätön kuolemaan saakka (ljudbok)
Fler böcker inom
Format
Ljudbok
Filformat
Ljudbok, MP3 (5-minutersspår) (323.1 MB)
Språk
Finska
Inläsare
Kai Sadinmaa
Utgivningsdatum
2022-09-20
Förlag
Bazar (WSOY)
ISBN
9789523768154
Tinkimätön kuolemaan saakka (ljudbok)

Tinkimätön kuolemaan saakka Ljudbok

Ljudbok,  Finska, 2022-09-20
254
Lyssna i Bokus Reader för iOS och Android
Finns även som
  • Ladda ned och läs i Bokus Reader.
    254
Visa alla 1 format & utgåvor
Mistä uhma ja tinkimättömyys nousevat?

Kai Sadinmaa pohtii idealistien mielenmaisemaa tietokirjassaan Tinkimätön kuolemaan saakka.

Arndt Pekurinen ei tinkinyt aatteestaan edes seistessään teloittajansa edessä Vienan Karjalassa syksyllä 1941. Hän oli ollut Suomen merkittävimpiä pasifisteja ja rauhanliikkeen pioneereja. Pekurinen oli aseistakieltäytyjä, joka kuitenkin sodan sytyttyä velvoitettiin rintamalle. Palveluksesta kieltäydyttyään hänet määrättiin teloitettavaksi.

Kahdeksankymmentä vuotta myöhemmin, elokuussa 2021, Suomen evankelisluterilaisen kirkon kriitikko Kai Sadinmaa menetti pappisvirkansa, kun hänen ei enää katsottu seuraavan kirkon oppeja. Sadinmaa oli herättänyt huomiota jo pitkään arvostelemalla näyttävästi yhteiskunnallista eriarvoistumista ja kannattamalla samaa sukupuolta olevien avioliittoja.

Tinkimätön kuolemaan saakka on Sadinmaan toistaiseksi henkilökohtaisin teos. Kirjassaan hän konkreettisesti kävelee matkan Arndt Pekurisen ja talvisodassa kaatuneen Feliks--pappansa jalanjäljissä. Samalla hän pohtii idealismista kumpuavaa vastarintaa ja uppoutuu sen sisäisiin vaikutteisiin tarkastelemalla häpeää, tabuja ja ylisukupolvisia traumoja oman tapauksensa kautta. Mikä idealisteja ajaa ja polttaa? Mistä nousee heidän tinkimättömyytensä, uhma ja kapina, vaikka vastus on ylivoimainen ja häviö varma?

Kai Sadinmaa (s. 1964) on helsinkiläinen kirjailija ja entinen pappi. Hän vihki ensimmäisenä pappina homoparin avioliittoon, kun tasa-arvoinen avioliittolaki oli astunut voimaan vuonna 2017. Sadinmaalta on ilmestynyt useita tietokirjoja.

Tero Liukkosen (s. 1960) esikoisromaani Häätanhu ilmestyi 1996, sittemmin hän on julkaissut myös runoja ja novelleja. Liukkonen on monipuolinen kirjallisuuden ammattilainen, joka on työskennellyt myös toimittajana, kirjallisuudentutkijana ja luovan kirjoittamisen opettajana. Hän asuu perheineen puutalossa Porvoossa.
Visa hela texten

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av Kai Sadinmaa