Kristendomens hjärta - Att återupptäcka den kristna tron och leva ett helhjärtat liv (häftad)
Fler böcker inom
Format
Häftad
Språk
Svenska
Antal sidor
280
Utgivningsdatum
2015-06-05
Upplaga
1
Förlag
Förlag Tomas von Martens
Originaltitel
The Heart of Christianity - Rediscovering a Life of Faith
Dimensioner
200 x 130 x 20 mm
Vikt
311 g
ISBN
9789529353873
Kristendomens hjärta - Att återupptäcka den kristna tron och leva ett helhjärtat liv (häftad)

Kristendomens hjärta - Att återupptäcka den kristna tron och leva ett helhjärtat liv

(10 röster)  |  Läs 4 recensioner
Häftad,  Svenska, 2015-06-05
183
Tillfälligt slut – klicka "Bevaka" för att få ett mejl så fort boken går att köpa igen.
I boken Kristendomens hjärta - Att återupptäcka den kristna tron och leva ett helhjärtat liv, formulerar Marcus J. Borg (1942-2015) en kristen tro som tar vår tids vetenskapliga världsbild på allvar. Ingen annan har som Borg lyckats kombinera ett passionerat kristet engagemang med en bibelsyn som han själv kallar för historisk, metaforisk och sakramental, istället för bokstavlig-faktisk. Han försöker bygga broar mellan det som han kallar för det "tidigare paradigmet" inom kristen tro och "det framväxande paradigmet". Han skriver utan svåra facktermer och vänder sig med en lättläst och pedagogisk stil till en möjligast bred läsekrets.

Boken har ett förord av ärkebiskop emeritus KG Hammar: "Borg vill visa att det är möjligt att tro också med bejakande av en nutida vetenskapligt formulerad världsbild. Det är inte bara möjligt, menar han. Det är också spännande, utmanande och förvandlande", skriver Hammar i förordet. Marcus J. Borg var en nordamerikansk bibel- och Jesusforskare med svenska rötter. Han var en av den progressiva teologins mest inflytelserika röster, internationellt välkänd i såväl akademiska som kyrkliga kretsar. Borg har skrivit ett tjugotal böcker. 

I Meeting Jesus Again for the First Time (1994), möter han kristnas behov av en personlig tro med öppenhet för kritiskt tänkande och reder ut vanliga missuppfattningar i ljuset av den senaste bibelforskningen. Putting Away Childish Things (2010) är hans enda skönlitterära verk och har använts i många bokcirklar och fördjupande samtalsgrupper.

Tillsammans med konservativa bibelforskaren N.T. Wright har han författat den prisbelönta The Meaning of Jesus: Two Visions (1999). Borg har även varit redaktör för böcker såsom Jesus and Buddha: The Parallel Sayings (1997).Tidskriften The New York Times har beskrivit Marcus J. Borg som "en ledande gestalt i sin generation av Jesusforskare" och han syntes ofta i nordamerikansk media.

2007 pensionerades han från professuren i religion och kultur vid Oregon State University och utnämndes då till domkyrkoteolog för Trinity Episcopal Cathedral i Portland. Borgs publikationer har översatts till tolv olika språk och han var flitigt anlitad som föreläsare runtom i världen. I november 2012 besökte han Sofia församling i Stockholm och predikade i Storkyrkan. 

"Vi är många här i Sverige som har känt oss stärkta och inspirerade efter att ha läst The Heart of Christianity. Nordamerikas religiösa landskap skiljer sig avsevärt från vårt, men i flera avseenden är samtidens utmaningar desamma. Marcus J. Borg tar sig an dessa utmaningar med gediget kunnande och djup insikt i Kristendomens hjärta. I förhoppning om att den ska nå och beröra än fler, presenterar vi med glädje denna svenska utgåva", skriver bokens översättare Are Kaspersen i sin biografiska text om Borg i boken (Kaspersen är översättare tillsammans med David Holm)
Visa hela texten

Kundrecensioner

Det finns 4 recensioner av Kristendomens hjärta - Att återupptäcka den kristna tron och leva ett helhjärtat liv. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
 1. En annan,lära
  Leif Nordlander, 22 maj 2016

  En i och för sig viktig bok men är väl egentligen inte mer än ännu ett uttryck för en gnostisk syn på evangeliet. När man tar bort evangeliets grundbudskap om det är nödvändigt att Jesus uppstår från de döda, eller om försoningen är Kristus sker som bibeln säger eller om allt detta är bildberättelser som saknar äkthet och vi kallas att leva i en saga, ja , då är det inte mycket att bygga på

 2. En bok för alla
  Majlis Glindsjö, 16 december 2015

  Mycket intressant bok som bygger på en omfattande forskning men som är skriven på ett pedagogiskt o intressant sätt. Jag tänker att inte bara kristna är intresserad av detta eftersom andra religioner haft liknande "paradigmskifte". Rekommenderas även ateister!

 3. Suddig teologi men bra etiklära.
  maters, 5 november 2015

  Den teologin som Marcus J Borg förespråkar och som han tycks mena är framtidens kristendom verkar vara en luddig blandning av New Age och Panteism, men hans tankar om kristen etik är mycket bra.

 4. Bättre kan det inte bli!
  Gustav Josefsson, 6 oktober 2015

  Boken är det viktigaste bidraget till svensk kristenhets förnyelse på de senaste 60 åren! Den bör läsas, bearbetas i studiecirklar och få bli en hjärtesak för progressiva kyrko- och församlingsledare, liksom för alla kristna.

Visa alla 4 recensioner

Fler böcker av Marcus J Borg