Användarprofil Grönis / Betyg & recensioner

Betyg & recensioner av Grönis

Antal betyg: 19
Antal recensioner: 17

Svensk husmanskost

Överklassperspektiv på en del recept.

6 februari 2018

Överklassen: Salt sill dubbelpaneras och steks i smör, serveras med gräddstuvad lök och potatis.
I verkligheten (recept ur Bonniers kokbok för det enkla hemmet 1917).
Arbetarklassen: Salt sill vändes i grovt rågmjöl, steks i ister, serveras med stekt lök och potatis.
Boken är trots detta en milstolpe utgiven 1967, och tar upp nästan all kända och idag okända maträtter som du måste laga själv eller gå på lyxkrog för att smaka.
Nu äter folk mest pizza, hamburgare, falafel, kebab etc. För att inte tala om all asiatisk mat. Svenska folket har glömt sin egen matkultur. När åt du senast korvkaka, rimmad oxbringa eller laxlåda?

1 av 1 personer tyckte att den här recensionen var till hjälp.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Sydamerika - Min matpassion

Få recept

6 februari 2018

Vilket område omspänner boken? Kanske recepten är representativa även för Sydamerika och Mesoamerika, vilket jag dock betvivlar. En del maträtter verkar komplicerade för att vara traditionella och folkliga. Det regionala ursprunget är inte angivet. Man måste komma ihåg att författaren är en välrenommerad kock som säkert satt sin personliga touch på anrättningarna. Ett plus är att hon använder typiska svenska råvaror t.ex. Västerbottensost, en del recept. Jag som är intresserad av olika länders kök hade gärna sett recept på traditionella regionala rätter. Människan har alltid ätit det som kunde odlats på boplatsen samt djur som kunde födas upp eller jagas/fiskas.Det är därför maten varierar mellan olika länder och världsdelar. Dessutom hade författaren kunnat klämma in åtminstone dubbelt så många recept i volymen, nu är det mest färgbilder.

1 av 1 personer tyckte att den här recensionen var till hjälp.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

White Guide Café. Sveriges bästa caféer 2017-18

Det är skillnad på kaffe och kaffe

19 juli 2017

Vällagat kaffe med goda tillbehör hittar man inte överallt. Om sanningen skall fram är det ganska tunnsått med sådana ställen. Caféer med kaffeautomater och inplastade bakverk verkar finnas i alla gathörn, och köpcentra. Om man nu vill smaka på kaffe och kakor lagade/bakade av yrkesfolk med lite högre ambitioner är nog White Guide Café en bra orientering i ämnet, även vad gäller hemmatrakterna. Om man nu vill pröva något annat än stamfiket, där man oftast hänger av andra skäl.

1 av 1 personer tyckte att den här recensionen var till hjälp.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Ät och Lev Paleo revolutionera hälsan genom din li...

Modifierad paelo

24 september 2018

Man tar sig friheten att ändra i kostrekommendationerna vad gäller paelokosten, Ursprunget är ju att bara äta det som människan hade tillgång till på jägar- och samlarstadiet, dvs före den agrara revolutionen.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Kirurgernas historia: Om badare, barberare och fälts...

En riktig läkare

24 september 2018

Det hade varit intressant om författaren jämfört vad en kirurg/fältskär eller badare respektive barberare uträttade visavi en universitetsutbildad läkare. För att inte tala om starrstickare och stensnidare, dessa gjorde något för patienten, men kallades föraktfullt för kvacksalvare och charlataner.
Läkare på den tiden hade i princip fyra behandlingsmöjligheter: kräkmedel, laxermedel, venesectio dvs blodavtappning och blodiglar. Sedan återstod digitalis och arsenik samt kvicksilverföreningar. Då förstår man att människor utstod behandling hos fältskär/kirurg eller "kvacksalvare" trots att det inte fanns någon effektiv bedövning.
Dessutom hade Sverige svår brist på alla sjukvårdskunniga personer, framför allt läkare, vilket kanske inte gjorde så mycket då den enda boten oftast var vila och näringsriktig kost. För det mesta slutade sjukdomar med döden, även sådana som idag betraktas som banala.
Det är roligt att någon synliggjort dessa bortglömda samariter som i praktiken gjorde betydligt mer för sina medmänniskor än vad Medicine Doctores någonsin gjorde.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Nordisk kokbok

kulinariska klurigheter

24 april 2018

Mycket snack och lite verkstad. För få recept. Men intressanta jämförelser mellan de olika nordiska köken och dess historia. Är väl egentligen en akademisk avhandling. En riktig tegelsten. Det finns bättre kokböcker för de olika nordiska länderna, men då oftast på engelska med dess märkliga mått och vikter. Tar man sig igenom denna bok inser man hur de olika köken hänger ihop beroende på om man befinner sig i norr eller söder. Födan har ju alltid bestått av vad man kan odla eller hålla som boskap, eller fånga i hav, älvar och sjöar samt vilt i olika marker, vilket skiljer sig markant beroende på vilken longitud och latitud man befinner sig på och vilka utomnordiska länder vi gränsar till och påverkas av.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Nordic Modernism

Nordisk stil

24 april 2018

Utmärkt om än något kortfattad, Jag hade gärna sett fler bilder av de olika objekten. Det intressanta är hur den nordiska stilen utvecklar sitt eget formspråk.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Atlas of Islamic History

Unik historisk atlas

24 april 2018

Kartorna i den häftade utgåvan är svåra att se längst in mot bokryggen, annars mycket bra då den är den enda i sitt slag, vad jag vet.Dock något rörig, vilket väl åskådliggör alla religioners gissel. De ledande klanhövdingarna söker ta makten och använder religionen som vapen att slå varandra i huvudet med för att rättfärdiga sina maktanspråk. Det var bara Profeten och hans närmaste efterföljare som hade ett enat rike, sedan splittrades allt av inbördes stridigheter.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

PM Praktisk Medicin 2016 - Bok 2

Räddningsplankan!

7 februari 2018

Praktisk Medicin har blivit hart när omöjlig att vara utan för allmänläkaren. Den är skriven av läkare för läkare och tar upp nästan alla problem man kan ställas inför på en vårdcentral. Rekommenderas för Vikarierande underläkare, AT, ST och färdiga specialister även de som arbetat flera år. Det som ryms mellan dessa pärmar kan man inte hålla i huvudet. Detta gäller givetvis även bok 1. Verket har blivit så omfattande att den inte ryms i en volym, utan delats i två.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej