Användarprofil Lars Kinnunen / Betyg & recensioner

Betyg & recensioner av Lars Kinnunen

Antal betyg: 31
Antal recensioner: 31

Jane Austen: The Complete Works

Superfint set och en del böcker löjligt bra

16 januari 2018

Kvaliteten på böckerna och lådan är mycket bra, den lilla usla bilden ovan gör verkligen inte setet rättvisa. Jag har i ärlighetens namn bara läst Pride & Prejudice samt Sense & Sensibility. Den senare var väl OK men Pride & Prejudice var fantastisk. Läste den med lexikon till hands, ett äldre sådant, och det behövdes verkligen (förekommer många ord som knappt en modern britt använder, än mindre en amerikan). Boken är ett slags tidsdokument i tillägg till själva historien: man får en del inblick i hur begränsande samhället var för kvinnor på den här tiden. Man får även en del kunskap om familjelivet i gemen, med brasklappen att det gäller denna samhällsklass förstås. Än en gång: Det var inte bättre förr! Historien är f.ö. mycket bra berättad. Känslorna pendlar mellan drama, komedi och tragedi. Förstår verkligen varför BBC tog tag i den och gjorde (den helt fantastiska) TV-serien 1995 (vilken är en återkommande favorit för hela familjen). Kommer definitivt att läsa om boken; den är en äkta klassiker.

6 av 6 personer tyckte att den här recensionen var till hjälp.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

His Dark Materials

En grymt bra historia, fantastiskt berättad

23 januari 2017

Det är nästan plågsamt att läsa den bitvis, för den är så intensiv. Många böcker kan ju ha lite longörer och så bränner det till ibland, men den här boken har verkligen inga tråkiga delar. Historien är unik och håller ett jäkla obevekligt tempo kort och gott, det är hårda tag. Har läst den två gånger och det kommer med stor sannolikhet att bli flera läsningar i framtiden; man blir inte mätt på den i första taget. En bok som blir din vän för lång tid.

3 av 3 personer tyckte att den här recensionen var till hjälp.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Zen and the Art of Motorcycle Maintenance

En utmaning att läsa, men en kompis för framtiden

11 november 2016

Är egentligen flera böcker i en; handlar om författarens relationer med sin son och omgivningen, det är också en amerikansk reseberättelse på två hjul, man behandlar med djup och bredd filosofiska frågor som i mycket kretsar runt kvalitet och så får man sig förstås till livs en vetenskaplig metod för problemlösning, som bl.a. gör en oslagbar som motorcykelreparatör. En fantastisk bok som välkomnar en om och om igen (med några års mellanrum) där man vid varje genomläsning hittar någon ny aspekt, och man inser kanske att man fortfarande inte helt förstått den. Kräver tålamod och fokuserad läsning; för min del ska det vara tyst runt mig om jag ska kunna läsa den. Man bär den med sig permanent i huvudet; en av mina absoluta favoritböcker.

2 av 2 personer tyckte att den här recensionen var till hjälp.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Siddhartha

Märklig bok, som man bär med sig ett tag efteråt

4 april 2019

Jag måste erkänna att jag hade fördomar mot boken innan jag satte igång att läsa; tänkte att det skulle bli något indiskt-flummigt med chakra och gudar och opersonliga beskrivningar av meditation och så vidare. Men den skjuter ganska omgående in sig på stora livsfrågor, och beskriver sedan hur huvudpersonen försöker hantera de frågorna, och hur den agerar eftersom, med olika grader av mognad och förståelse för vad existens betyder, genom livet. Så det var en mycket positiv upplevelse. Den har oväntat emotionellt djup på några ställen, ordentligt sorgligt blir det. Jag tyckte det var lätt att känna för huvudpersonen, även när denne fattar "mindre optimala" beslut. Det är ingen lättviktig bok; man behöver läsa den fokuserat och ha gott om tid, samt vara öppen för eftertanke. Kommer säkert att läsa om den.

1 av 1 personer tyckte att den här recensionen var till hjälp.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Allt allvarligt talat

Jätteroliga, logiska och mänskliga betraktelser

27 november 2018

När den är som bäst är den hysteriskt kul, även om det kanske inte är författarens avsikt. Ibland måste man ta en paus och tänka på vad hon skrivit, för det är ordentligt filosofiskt bitvis, på ett bra sätt men man behöver tänka en stund ibland på vad hon säger. Mycket underhållande och träffande. Lämpar sig bra även för högläsning. Rekommenderar verkligen.

1 av 1 personer tyckte att den här recensionen var till hjälp.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

36 timmar

Spännande, men oj vad militären är härlig och bra

29 augusti 2018

En tät svensk aktionthriller med en kvinnlig skönt stenhård huvudperson. Svårt att lägga ifrån sig boken när det hettar till, och det gör det ofta hela tiden, och mot slutet kontinuerligt. Det enda jag hade emot den var ett ganska ohämmat hyllande av den svenska militären, jag menar lite grann är väl OK (vi har kanske en ganska bra militärmakt jämfört med andra länder, vad vet jag), men det var lite tjockt påmålat bitvis. Storyn är inte helt osannolik, obehagligt nog; man får sig ett par tankeställare med avseende på vad yttrandefrihet och pressfrihet och polisiära befogenheter egentligen betyder här i Sverige. Klart bra, och jag kan tänka mig att läsa om den.

1 av 1 personer tyckte att den här recensionen var till hjälp.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Att misslyckas som människa

Jättebra bilder, men inget historieberättande

1 februari 2018

Jag är en stor fan av Pirinen, men det här var inte mer än OK. Det jag älskar med honom är när han berättar sina historier om utsatta människor och de hemskheter de råkar ut för. Den här boken är en massa fristående bilder, och några av dem är verkligen fantastiska, men jag saknar verkligen historierna. Kommer inte att läsa den igen.

1 av 1 personer tyckte att den här recensionen var till hjälp.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Ultimate Hitchhiker's Guide To The Galaxy

En klassiker som fortfarande är fantastisk

1 februari 2018

Det här är en riktigt hallucinogen rymdtripp, men den hålls ändå samman av Adams' absurda logik. Jorden råkar ligga mitt där en interplanetarisk motorväg ska byggas och zappas helt enkelt bort, men ett par jordlingar överlever och hamnar i de mest osannolika äventyr. Underbart underhållande, och med en del vassa piggar mot delar av samhället. En del tekniska visioner i boken börjar faktiskt bli verklighet idag (babelsfisk någon? även om den än så länge är batteridriven och drivs av Google). När kommer hissarna med begränsad framtidssyn? En mycket rolig bok som jag läser igen och igen, med några års mellanrum. Rekommenderas verkligen.

1 av 1 personer tyckte att den här recensionen var till hjälp.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

The Stranger

Kort, skarp och koncis

1 oktober 2017

Ingen positiv bild av (det franska) samhället; hyckleri och konventioner får katastrofala följder för en (i alla fall delvis) oskyldig man. Obönhörligt logisk prosa. Har inte läst den "brittiska" översättningen, men denna var bra i alla fall. Kommer nog inte att läsa om den dock.

1 av 1 personer tyckte att den här recensionen var till hjälp.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej