Användarprofil Gabriel.C / Betyg & recensioner

Betyg & recensioner av Gabriel.C

Antal betyg: 36
Antal recensioner: 27

Beating the Street

Inspiration, lärorik, fortsättning av one upon wst

10 september 2021

Tyckte ni One upon wall street var bra, denna bok är bättre, man kan se det som fortsättningen med ett par år efter första. Peter rar många bra exempel på % och vinst man gör på aktier framför obligationer, fonder osv.
- Bra exempel på hur man ska tänka och analysera bolag.
- Vad man ska tänka på om man ska investera i fonder och mycket mer om värde investering. Pluss hans flera berömda citat. Han gör investering lätt, ger sin synvinkel om hur du ska se bolag, vad du ska se och hur du ska placera dig inför dina investeringar.
- Han drar flera bra exempel varje del av boken. Min favorit bok och one upon wallstreet är böcker man kan läsa om och om igen för inspiration av Peter Lynch även 20-30 år tillbaka gäller hans filosofi så bra i dagens marknad också.

1 av 1 personer tyckte att den här recensionen var till hjälp.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Så förhindrar vi nästa pandemi

Generellt tråkig skriven bok

6 augusti 2022

Början av boken var informations givande men det blev snabbt upprepande för varje kapitel och långdragna slutsatser om vad som borde göras osv.
Kort berättelse om hur läkemedel tillverkas, hur de ska göra i framtiden och vara mer effektiva osv. Lus läste sedan igenom halva boken för att bli klar.
Får en 2:a pga tråkigt skrivande, upprepande.
Varje kapitel hade ett eget ämne men det kändes som att det gick i cirklar i 20 sidor som kunde förklaras på 5 sidor.

Förra boken mycket bra om klimat med mycket information men denna bok väldigt tråkig läsning.
---Rekommenderar inte boken, man lär sig ytterst lite och ytterst lite information som är användbar.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Ever Green

Informativ, kul läsning stundtals.

30 juni 2022

Beskriver om de 5 största skogarna som är kvar Taiga, norra amerikas skog, amazon, congo, new guinea djungeln som var informative att veta om deras utveckling i historien och vad de betyder för framtiden.

Ett par kapitel som fanns som jag tyckte var lite mer tråkigare och väldigt trög att läsa igenom där jag tappade lusten där det handlade mycket om beskyddarna av djungeln, politik, organisationer författarens egna resa som i helheten blev en tråkig och ointressant berättelse för mig osv. Sista 3-4 kapitlen var bra och fick igång intresset igen där det handlade om hur världen blivit påverkat pga trädens nytta, dess ekonomi genom historien. Får en 3:a pga den tråkiga läsningen stundtals i vissa kapitel.

Helheten bra bok om man vill lära sig vad som består av våra stora skogar och dess kämpar som försöker bevara och skapa skydd av våra skogar från avverkning.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

The Little Book That Still Beats the Market

Inspirerande, lättläst, grundkurs i investing.

24 maj 2022

Han gör det bra, drar enkelt om hur han värderar ett bolag, finns även en hemsida gratis som han gjort som man kan använda utifrån denna bok. Tycker detta är en av de investerings böcker man ska läsa samt hans andra bok "the big secret for small investors" kompletterar detta. Investering behöver inte vara svårare.

Lättläst, går snabbt, samt bra bok för även en lite mer erfaren investerare att veta hur Joel Greenblatt tänker.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Outliers : 10 000-timmarsregeln och andra framgångsf...

Rätt plats, rätt tidpunkt.

24 maj 2022

Denna bok var svår att lägga ifrån sig i mitt tyckte. Drar mycket psykologiska paralleller och tillfälligheter, valen vi gör som formar oss och möjligheterna som ger oss framgång. Bra jämförelser med sport där visar tydlig de som är födda 4 första månaderna lyckas bäst i världen.

Allt handlar om att vara på rätt plats vid rätt tidpunkt i världens tillstånd. Han är tydlig och gör en spännande och fångande berättelser och liknelser till de som lyckades på 1800 talet.

Rekommenderar denna bok för alla, bra psykologi/berättelse. Gladwells en av bästa böcker.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

The Fifteen Decisive Battles of the World

Utdragen, lite tråkig bok om de större striderna

23 maj 2022

15 kapitel, varje kapitel ca 20 sidor långa, ca 15-17 sidor skriver han om uppbyggnaden till krig, politik, geografiska områden och sista 3-5 sidor ca är själva berättelsen om striderna som han beskriver i bra detalj.
Det svåra med boken är själva bilden man ska skapa sig av landskapen (geografi) samt taktik/formationer.
Hade fått 5 stjärnor om bilder kunde finnas med om vart striderna skedde (geografiska överblick av forntida kungadömen) samt också bilder av formationer/taktik.
Det mesta fick jag ändå slå upp på youtube och se en video om hur striderna gick till, geografiskt och formation/taktik som jag förstod allt bättre via video.
Berättelsen kunde gjorts bättre (15-17 sidor uppbyggnaden till kriget) och jag hade svårt att läsa mycket mer än x antal sidor eller 1 kapitel då och då, finns säkert böcker som har mer fångande berättelser. Fanns fåtal strider 3-4 st som jag var väldigt intresserad av som fångade mitt intresse men uppbyggnaden var dryg med andra ord.
Han fick med de viktigaste striderna och de flesta som läst historia i grundskolan och gymnasiet känner till minst 10-12 st.
För mig var den lite tråkig, svår att föreställa sig geografiskt och taktiskt och berättelsen var tråkig i mitt tyckte.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

How the World Really Works

Informative, fångande fakta!

23 maj 2022

Mycket information, mycket fakta baserat och många källor om man vill gå vidare och djupare.
Känns som han har gjort en väldigt bra sammanfattning av all fakta och komprimerat så mycket som möjligt som han i sina tidigare böcker skrivit om.

Tycker kapitel fram till 6 var fångande och intressanta och gjorde många små komihåg lappar (små Post-it) för att hitta tillbaka lätt och läsa igenom i framtiden om man vill ha lite diskussioner om hur världen ser ut och fungerar med vänner och familj.

Kapitel 6 (förstå miljön) var okej intressant men började kännas som att han började fylla sidor med generell fakta samt kapitel 7 (förstå världen) var mest prat om tidigare kapitel, där jag helt förlorade intresset med läste ut ändå.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Det sjätte utdöendet : om arternas död i människans ...

Förstår varför hon fick Pulitzer priset!

7 maj 2022

Väldigt bra bok rak igenom. berättelsen från livets begynnelse och hur livet försöker anpassa sig efter människan, vilka resultat detta ger, insikt helt enkelt att evolutionen / miljö förändringar som sker över 100 tusen till miljoner år som nu inte hänger med människans utveckling som ökat takten som världen aldrig skådat och blir lidande för våra resultat. Hur arter inte ska finnas i vissa kontinenter men ändå gör det och drar några exempel. Hon drar även mindre lösningar till vissa problem som håller på utvecklas i försök och hopp att bevara det vi kan medans människans dominas fortsätter. Helt enkelt vi måste lägga pengar åt sidan och börja tänka på miljön.

Upplägget av boken hur hon introducerar varje kapitel och sin berättelse är smidigt gjort. En bok jag hade svårt att lägga mig ifrån. Inspirerande bok och jag förstår nu varför den vann Pulitzer priset. Mycket bra information rak igenom. Hade älskar omslaget av den engelska versionen än den svenska.

Rekommenderar denna bok väldigt start för de som är intresserade av miljö, djur, lite av historie och människans avtryck.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

A Story of Civilization in 50 Disasters

Lärorik historiska katastrofer som vi inte vet om.

25 april 2022

Lättläst, 2-3 sidor per katastrof med bilder. Kul att läsa från första början till modern tid, hur katastrofer format vårt samhälle, byggnader, infrastruktur har fått tänkas om. mer än häften kände jag inte till som tydligen var stora naturkatastrofer och inte visste jag heller hur många människor det påverkad. Hur nära mänskligheten varit till utrotning. Tack vara denna bok har jag kunnat fördjupa mig mer i de katastrofer jag tyckte var mer intressant samt leder till fler böcker man kan läsa om. Rekommenderar denna för att kunna lite mer om våran historia angående katastrofer.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej