Användarprofil Jonny Hylander / Betyg & recensioner

Betyg & recensioner av Jonny Hylander

Antal betyg: 6
Antal recensioner: 5

Landet som inte längre är

En vemodig bildbok.

17 januari 2017

För oss som bor på landet och har bildböckerna av Sune Jonsson i vårt minne är Peter Gerdehag en dokumentalist som för traditionen med landsbygdens dokumentation vidare på ett värdigt sätt.

På en finstämt och vemodigt sätt beskriver han i bokens text och bilder några av de sista småskaliga mjölkbönderna i Småland. Vi som själva mjölkat kor vet vad det handlar om, ett dagligt slit utan slut. En bundenhet och ett beroende av djuren som få storstadsmänniskor förstår. Jag tror Peter Gerdehag på ett bra sätt tydliggör att det är bönderna som med djuren och sitt arbete skapat landskapet. Försvinner djuren och människorna försvinner fort det öppna landskapet och ersätts med skog. Tyvärr förstår nog inte länsstyrelsens hantlangare och djurtillsynspersonal från städerna detta när de med tumstockar i högsta hugg går till frontalangrepp mot det gamla bondesamhället.

Bilderna är så gott som genomgående i färg, trycket är perfekt och inget finns att invända.

Men ändå infinner sig ett vemod när jag lägger ned boken. Tankarna går till de människor som hela sitt liv, likt bönderna i boken, på ett lågmält sätt arbetat och verkat i det tysta utan åthävor och utan stora ord. De har verkat på vår jord en tid och efter ett tag försvunnit ut i skuggorna, ihågkomna av få.

Men det är kanske det som kännetecknar bra litteratur?

3 av 3 personer tyckte att den här recensionen var till hjälp.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Pappersväggar

Bra novellsamling till bra pris!

12 september 2018

Novellerna inleds med den nu filmaktuella novellen Gräns. I författarens förord sägs att det handlar om noveller med temat skräck, syftet är att skrämma. Flera andra noveller i samlingen har också kvaliteter som gör att de kunde utvecklas till filmer eller varför inte längre romaner. Det är imponerande att en författare har så mycket idéer som han förbrukar i en novellsamling.

Novellerna har varierande längd och några är perfekta att läsa till slut som lämplig kvällslektyr.

Boken rekommenderas, mycket bra innehåll och förmånligt pris!

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Altered Carbon

Odödliga människor?

28 maj 2018

Hur blir samhället om människor kan fortsätta att leva i andra kroppar? Om alla minnen kan överföras i en ny kropp? Men de som inte har råd att köpa nya kroppar, hur lever de?

Boken beskriver ett framtida samhälle där minnen och personlighet - själ ? - kan överföras till andra kroppar och till och med sändas genom rymden snabbt till främmande planeter.

Den yttre ramhandlingen i boken beskriver hur en legoknekt hyrs av en mycket rik företagare i ett framtida USA som vill få reda på varför en av hans kroppar mördades och de förvecklingar som uppstår. Persongalleriet är rikt och omfattande och språket är lätt att läsa (även om det är på engelska).

Boken skall visst vara grund till en TV-serie i en betalkanal som går nu.Jag har inte sett den och kan inte kommentera eventuella skillnader.

Mitt betyg baseras på att boken känns något (för?) lång, det känns som den upprepar sig ibland. Kanske har jag läst slarvigt, men på något ställe känns den även osammanhängande. Persongalleriet är rikt, ibland får man bläddra tillbaks för att få ett sammanhang, det underlättas inte heller av att berättelsen ibland har återblickar och är inte alltid kronologisk.

Men, javisst en stark 3 är det. Det är många timmars underhållning i en ny framtida värld. För de som gillar Joe Haldemans "Forever war", gillar säkert också denna bok.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej
Theodor Scheerer. Jahre des Aufbruchs

Bortglömd Leica-fotograf

24 oktober 2014

Vi är många som läst den nu utgångna klassiska boken "Leica och Leica-systemet" av Theo M. Scheerer i svensk översättning av Sune Jonsson, det svenska dokumentärfotografen. Många har säkert likt mig inspirerats av fotografen och av hans opretentiösa text. Som Sune Jonsson skriver: "Boken har en mycket personlig ton, och dess mål är bilden med personlig ton.". Många har likt mig sökt mer information om författaren Theo M. Scheerer. Vi visste bara det som står på den svenska översättningen: "tragisk bortgången 1961".

Nu ges en fotobok ut med bilder från Theos M. Scheerers omfattande fotoarkiv. Dessutom kompletteras bilderna med ett förord från hans dotter (som vi ser på många bilder i Leica-boken) och ytterligare en omfattande redogörelse över fotografens levnadshistoria och tragiska livsöde.

Bilderna som nu publiceras är ett betydande tidsdokument med konstnärliga kvalitéer över en tid som många av oss kommer ihåg, 50-talet. Bilderna enkla med sparsam komposition. Men för oss som beundrat Theo M. Scheerers verk är det också styckvis mycket smärtsamt att läsa texten om den bortglömda fotografen. Under krigsåren var han medlem i SS och verksam som frontfotograf vid ett propagandakompani (pk).

Boken förklarar mycket och svarar på en del frågor om Theo M. Scheerers livsöde, men ger också upphov till tankar om hur sammansatta personligheter vi människor har och hur vi hela tiden måste ändra på våra förutfattade åsikter om varandra.

Bokens tryck har hög kvalitet och boken är definitivt värd att köpa!

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Sune Jonsson : livstycken

Stort urval av fotografier från landsbygden.

27 februari 2014

För de som är intresserade av Sune Jonssons arbete och hur Norrlands (och med några bilder från Finland hur dess) landsbygdsbefolkning hade det på i huvudsakligen 60-talet är denna bok ett mycket värdefullt dokument. Inga andra bilder från Sune Jonssons produktion finns med.

Boken i sig själv är inbunden och har ett långt förord på sedvanligt pratigt "konstvetenskapligt" sätt. Kanske hade denna text vunnit på ett mer faktainnehåll och en social och ekonomisk beskrivning av Norrlands inlandsbefolkning. Dock innehöll texten några guldkorn och gav mig en ökad förståelse för Sune Jonssons dokumentation och arbete.

Sune Jonssons bilder är till stor del porträtt i den miljö dessa människor levde. Bildtexterna anger årtal, plats och namn på personen. Insprängt är några få textcitat av Sune Jonsson.

Boken är till formatet stor, många sidor och inbunden, större än vad jag trodde. Jag blev överaskad när jag öppnade paketet från Bokus. Jag tycker inte trycket var så där jättebra, vet dock inte hur det skulle kunna bli bättre. Glansigare papper kanske?

Trots allt är vi många som lever nu som förr har mött folk på landsbygen som levde på detta sätt. Vi känner igen oss i Sune Jonssons bilder och förstår kanske lite de känslor som drev honom att dokumentera dessa människors livsverk som försvann framför våra ögon. Nu är allt borta.

Det är med ett visst vemod jag bläddar i boken och ser hans bilder.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej