Användarprofil Hans Skagerlind / Betyg & recensioner

Betyg & recensioner av Hans Skagerlind

Antal betyg: 9
Antal recensioner: 9

Kapitalet, överheten och alla vi andra: Klassamhälle...

Klargörande bok en förvirrande politisk tid.

31 januari 2019

Äntligen har en kunnig person åter lyft fram klassbegreppet för att förtydliga samhällsutvecklingen sedan 1980. Där slår han hål på många floskler som ständigt framförs av våra politiker i form av talepunkter. Till exempel används "valfrihet" för att rättfärdiga alla möjliga ingrepp i verksamheter som skola, vård och omsorg. Vid närmare granskning visar det sig att valfriheten till syvende och sist är möjligheten att göra privata vinster på vår gemensamma välfärdsbudget. Författaren blottlägger också vilka enorma resurser som satsas för att de privata vinstintressena ska accepteras av väljarna. Tankesmedjor, PR-konsulter och borgerliga debattörer tar för sig av medieutrymmet för att försvara den ekonomiska omvälvningen. Boken kan ses som en aktuell lärobok för den som vill fördjupa sig och skaffa argument för att försvara arbetarklassens intressen.

Hans Skagerlind

2 av 2 personer tyckte att den här recensionen var till hjälp.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Cia och Usa:S Verkliga Utrikespolitik

Manual för intellektuellt självförsvar.

11 oktober 2017

William Blum hade en karriär inom USA:s utrikesdepartement framför sig. Men han sade tack och adjö på grund av Vietnamkriget. Efter det har han ägnat sitt liv åt att forska och skriva om CIA och USA:s utrikespolitik. Hans bok är som en uppslagsbok i internationell politik efter WW2. Uppslagsböcker är inte något som man läser från pärm till pärm men den här är riktigt spännande. Hasse Alfredsson sa nån gång: Kan di' va' så jävliga? Jo, de kan de och till och med ännu värre. Blum avslöjar USA:s käpphäst om den stora "Internationella Kommunistiska Konspirationen, IKK". Utifrån den myten redovisar han övergreppen i land efter land.

1 av 1 personer tyckte att den här recensionen var till hjälp.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Utan media kan du inte starta ett krig : handledning...

Handbok i intellektuellt självförsvar

12 juni 2017

Rubriken ovan är författarens underrubrik. Jag fick tips om boken av en vän på Facebook. Efter intensivt sökande på olika sidor som säljer böcker gav jag upp. Den fanns inte någonstans. Inte heller på Antikvariat.
Tack vare duktig personal på biblioteket kom så småningom ett exemplar från Universitetet i Örebro.
Den är vad som utlovas: En handbok i intellektuellt självförsvar. Trots att jag anser mig vara medveten om hur politik, press och propaganda fungerar är boken en riktig ögonöppnare. På ett tydligt pedagogiskt sätt förklarar Rönn hur MainStreamMedia, MSM fungerar. En genomgående tes är att MSM är till för att bevara rådande samhällsuppfattningar. För att lyckas med detta använder MSM vad han kallar Mediala Begravningar. Det innebär att nyheter som inte passar in i den linje som drivits av MSM aldrig bereds plats eller lyfts fram för läsarna. Han lyfter också fram skillnaden mellan annonsfinansierade medier och de som betalas av läsarna.
Boken är faktiskt en uppslagsbok i politisk och medial historia. Den är så bra att den kan faktiskt vara utsatt för Medial Begravning.
Jag ska jobba på att få till stånd en nyutgivning. Med tanke på den tid vi lever i kommer den att ha stor betydelse.

1 av 1 personer tyckte att den här recensionen var till hjälp.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

De expansiva : en bok om skolmarknadens vinnare och ...

Boken bör läsas av valfrihetsextremister!

8 november 2021

Författaren bidrar med en stor mängd argument mot privatiseringen av den svenska skolan.
Den är unik i världen. Den har genomförts av nyliberala krafter med stöd av lobbyister i tankesmedjor och borgerlig press. Resultaten i PISA-mätningar tas till intäkt för att ytterligare bygga ut privatiseringen.
Valfriheten ska enligt förespråkarna bidra till en allt bättre skola. Det är tvärtom så att högutbildade och välbeställda föräldrar väljer att placera sina barn i privata skolor. Lågutbildade barn i socialt utsatta områden hamnar i kommunala skolor. Segregationen fördjupas alltmer.
När en privatskola startar i en kommun försvagas budgeten för den kommunala skolan som är tvungen att behålla lokaler, personal och skolhälsovård därför att elever går över till den privata skolan. Det innebär ökade kommunala kostnader. Elevpengen blir dyrare. Då kompenseras den privata skolan med motsvarande belopp.
Ett annat tungt vägande argument är att demokratin urholkas. Politiker ska ansvara för den kommunala verksamheten och inte sälja ut densamma. Boken är lättläst och rekommenderas för alla som vill sätta sig in i skolpolitiken.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Landet utanför : Sverige och kriget 1940-1942

Landet utanför eller Landet uppifrån.

20 augusti 2021

Först vill jag rikta ett stort tack till Henrik Berggren för stimulerande läsning. Jag har läst mycket om svensk politik under WW2. Alltifrån undfallenhet mot Tyskland, permittenttrafik, skräckhistorier om Sovjetunionen. Berggens berättande spänner över många delar av samhället. Naturligtvis nämner han Segerstedt på GHT, Karl-Gerhard och Bang, Barbro Alving. Han citerar veckotidningar och en lång rad andra. Dessutom finns djuplodande citat från splitet inom samlingsregeringen. Som läsare får man allt presenterat ur ett fågelperspektiv. Men idag heter det väl drönarperspektiv. Jag ser med förväntan fram mot den sista delen i serien.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Den hotade demokratin : så kan den räddas i populism...

Att vara liberal är att vara kluven.

20 augusti 2021

Olle Wästberg är välmenande och oroad över demokratins utveckling. Boken är intressant läsning men som varande liberal har han uppenbara svårigheter att till fullo förstå bakgrunden till dagens hot mot demokratin. Här finns igen självkritik mot den liberala privatiseringen av välfärdssektorn. Ju mer av vår välfärd som privatiseras desto mindre blir medborgarnas demokratiska inflytande över gemensamma politiska frågor. De, politiker som ska ta ansvar i kommunerna avsvär sig detsamma i takt med att skola, skola och omsorg läggs i händerna på stora privata koncerner. Jag är rädd för att den gode Wästberg inte inser detta då han hyser oro för demokratins framtid.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

När kapitalet tar till vapen : Om imperialism i vår tid

Tung men viktig bok.

20 augusti 2021

För en genomsnittsläsare eller oskolad marxist är det första kapitlet svårt att tränga igenom. Men mödan är värd för ju mer man läser desto mer insikt får man. Ämnet som Andreas Malm behandlar är avgörande för att förstå vad som händer och har hänt under det senaste halva århundradet. Man skulle önska att mediefolk som gör anspråk på att förklara världspolitiken ägnade åt tid att sätta sig in i Malms analys.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Landet utanför : Sverige och kriget 1939-1940

Läsvärt om vårt land under världskriget.

22 april 2021

Henrik Berggren ger läsaren en fantastisk upplevelse. Genom att beskriva olika delar av samhället får man en god uppfattning av den tidsanda som rådde. Han hänvisar till dagböcker, tidningsartiklar, nyheter och de politiska motsättningar som rådde. Läs alla tre böckerna!

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

USA som världspolis : amerikansk utrikespolitik och ...

Lär känna din omvärld

12 juni 2017

Boken är oumbärlig för att förstå vad som händer idag. Vilka krafter är det som styr? Är det den amerikanska presidenten som kontrollerar var och hur krigen ska föras?

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej