Användarprofil Elof Petterson / Betyg & recensioner

Betyg & recensioner av Elof Petterson

Antal betyg: 8
Antal recensioner: 7

Den kungliga kleptokratin

Viktig inventering!

17 maj 2019

Viktigt att vi får en inventering av vår "spermie-demokrati" och dess förmåga att sko sig som en parasit på befolkningens arbete!

2 av 2 personer tyckte att den här recensionen var till hjälp.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Den banala ondskan : Eichmann i Jerusalem

Fortsatt viktig och relevant!

25 mars 2019

Boken skrevs 1961-62 som en rapport från Eichmann-rättegången i Jerusalem 1961. Boken skildrar klart och kallt hur rättegången var upplagd och genomförd som ett skådespel för att ge judarna/israelerna en egen, unik upprättelse. Nurnberg-rättegångarna behandlade "brott mot mänskligheten". Detta räckte inte för Ben Gurion, Israels statschef aktuell tid. Han ville ha en unik rättegång som behandlade "brott mot judarna."

Detta åstadkoms med Eichmann-rättegången, hängningen, bränningen av kroppen och genom att askan ströddes över havet. -- Hanna Arendt skildrar detta "show-case". I sin rapport redovisar hon även, till många judar samarbetade med Eichmann för att klara sitt eget skinn. Dessutom redovisar rapporten hur Eichman hjälpte ett stort antal judar att ta sig till Israel. -- Hanna Arendts bok skildrar på detta sätt hur väldigt många judar samarbetade med nazisterna i Tyskland och tyskockuperade områden. Boken skildrar klart hur "rättegången" var en teateruppsättning för att stärka sionismens ockupation av Palestina.

Sommaren 1961 arbetade jag på kibbutz Nir David i Galliléen. Men under några dagar tog jag ledigt och bevistade den publika rättegången i Jerusalems Folkets Hus. Adolf Eichmann såg ut som en liten grå kontorist. Det är också som sådan han beskrivs i Hanna Arendts skarpa och berömvärda bok.

2 av 2 personer tyckte att den här recensionen var till hjälp.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Följ fucking order : Liv och död i skuggan av Södert...

Multikulturalism

23 april 2018

Viktig och värdefull! Ger inblickar i flera olika områden relaterade till kulturskillnader. Det finns ju många kulturer, men det innebär ju inte att alla är sådana att de bör gynnas och beundras. Boken klargör detta, klargör att dagens vurm för multikulturalism är både tramsig och korkad.
Författarmässigt lite amatörmässig i början, men hämtar sedan upp sig och får ett bra flyt.
Ett intressant förhållande att det var Carl Bildt som "importerade" syrianerna/assyrierna till Sverige då han tjänstgjorde för FN i Ex-Jugoslavien.

3 av 5 personer tyckte att den här recensionen var till hjälp.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Landet utanför : Sverige och kriget 1939-1940

Viktigt att minnas kriget!

15 januari 2019

Viktigt att minnas kriget!
Viktig och relevant för mig som växte upp under kriget; hjälper mig att bättre förstå hur mitt liv började. Jag var 3 år då kriget började och minns tydligt hur tyska flygplan flög över oss i Trollhättan på väg mot Norge 1940.

1 av 1 personer tyckte att den här recensionen var till hjälp.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Frihetens blå toner : En berättelse om jazzen i Sverige

Köpt som gåva till en god vän, en jazz-digger

25 mars 2019

Inte själv läst den själv! Köpt som gåva till god vän i tron att han ska tycka om den, i vart fall gesten!

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Den banala godheten : mångkultur, integration och sv...

Den banala ondskan bör läsas av alla!

25 mars 2019

Boken tar upp flera viktiga frågor i dagens offentliga samtal, t ex att vara "politiskt korrekt", vilket innebär att vi slutar tänka själva och istället inrättar oss utifrån en föreskriven politisk åsikt och hållning. "Den banala godheten" kan på detta sätt bidra till att underminera vår tankeskärpa och vår demokrati. Boken är klart viktig i sin rättframma och modiga framställning av "organiserad feghet" och slapphet i samhällsanalysen. Boken borde läsas av många!

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Gaza

Israels rasism och apartheid-politik mot Palestina

23 april 2018

Som vanligt är Norman Finkelstein rättfram och välformulerad med ett väl underbyggt material! Tyvärr är hans påminnelser och uppdateringar kring Israels våld mot palestinierna fortsatt aktuella. På detta sätt påminner han oss inte bara om det sionistiska Lebensraum-projektet utan även om vårt svenska, europeiska förräderi mot palestinierna, vilket sker genom att vi nu senast stillatigande tittar på när israeliska prickskyttar skickar tonårspojkar med slangbellor in i döden, in i bårhusen!
Också värdefullt att han lagt med en aktuell analys av israelernas anfall på Mavi Marmara, på internationellt vatten, ett fredligt skepp på väg att bistå de plågade gazaborna, och där man under det nattliga överfallet mördade 9 obeväpnade ungdomar. Likaså värdefullt att han fortsatt analyserar det israelska maskineriet med Förintelsen för att urskulda sitt utnyttjande av nazistiska metoder för att göra livet för de återstående palestinierna outhärdligt.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Kom hem Laila

(enbart betyg)

15 januari 2019