Användarprofil Fredrik Karlén / Betyg & recensioner

Betyg & recensioner av Fredrik Karlén (Göteborg)

Antal betyg: 7
Antal recensioner: 6

Drakviskaren

Underbar svensk fantasy!

2 juli 2018

Drakviskaren har det som behövs för en riktigt bra fantasy enligt mig själv! Alver och drakar av många olika sorter, olika sorters magi, och utspelar sig i en riktigt mystisk och mytisk värld. En god och en ond sida som visas upp tidigt i boken, men som under läsningens gång blir mer och mer diffus, tills man på slutet inte riktigt vet vem man skall heja på (den man ska heja på är Acranta, varje gång hon är med, för hon är bäst).

Boken är skrivet helt utifrån huvudkaraktären Iszaeldas perspektiv, och det leder givetvis till att vi som läsare får en riktigt djup inblick i hur hon resonerar och varför hon gör det, samt hennes utveckling som karaktär. Detta är något som upplevs särskilt bra genom det sättet som texten är skriven på. Det är tidvis riktigt korta meningar (bara ett eller två ord ibland) som används för att beskriva en serie handlingar som leder till något större. Vilket ger en känsla av hur fort scenen faktiskt utspelar sig och låter läsaren riktigt leva sig in i situationen.
Genom Iszaeldas perspektiv läggs även fokuset på detaljer hon uppfattar särskilt hos de olika individerna hon möter (både alver och drakar). Karaktärerna känns därför lätt igen på sättet de talar på eller beter sig, och man utvecklar lätt och tidigt ett positivt eller negativt intryck av dem.

Kärlek i Drakviskaren är ett väldigt centralt tema, så som den upplevs via Iszaeldas perspektiv rörande henne själv och andra. Den förklaras och återges riktigt riktigt bra. Tyvärr så är den av den olyckliga sorten och får därför ofta bakslag med rätt så allvarliga konsekvenser, så många gånger faktiskt att jag själv mot slutet tänkte "nej nej nej nej NEJ GE UPP! Det fungerar ju inte!".
Och bara för att vara extra tydlig, jag tänkte inte såhär på grund av att det var dåligt förklarat eller motiverat i boken, för det var det verkligen inte. Jag reagerade såhär för att man blir så oerhört investerad i storyn, vilket jag hoppas kan ge en bild av hur bra den är.

Avslutningsvis så vill jag upprepa att Drakviskaren är ett fantastiskt verk, och av det jag har läst hittills av uppföljaren Demonviskaren så är den lika imponerande och gripande. Så se till att köpa och läsa den, och det sistnämnda borde ni göra flera gånger :)

P.S Acranta är underbar på alla sätt och vis, heja på henne :D

2 av 2 personer tyckte att den här recensionen var till hjälp.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Demonviskaren

Stark uppföljare till Drakviskaren, 5/5

6 juli 2018

Demonviskaren börjar intressant nog med att 110 år har gått från och med där handlingen slutade i Drakviskaren, vilket givetvis har lett till att mycket av världsordningen i Sarador har förändrats. Den styrande makten nu är den så kallade Orden. som jag personligen tyckte kunde ha fått lite mer utrymme. För att dess existens och motiv skulle förklaras lite djupare.

Jag var ursprungligen lite skeptisk till hoppet i tiden, kanske skulle det ha lett till för stora hål i storyn. Men det visade sig snabbt vara fel av mig, för det har lett till att karaktärer från Drakviskaren har kunnat utvecklas på olika sätt. Och tack vare det, så finns det även nu kapitel baserade på deras perspektiv, och inte bara Iszaeldas. Personligen tycker jag mycket om berättelser sedda från flera personers perspektiv, det ger olika syner på situationer i storyn som hamnar i klar kontrast med andra karaktärer, och därmed ger dem båda mer liv.

Utan att avslöja något av handlingen som utspelar sig i dödsriket Saxx, så var det verkligen inte vad jag hade förväntat mig utifrån Drakviskaren. Både med hur gudarna där beter sig och hur deras relationer till de som hamnar där ser ut. Även hur personerna själva påverkas av att hamna där. Allt var både intressant, mystiskt och vackert. Det enda jag gissade rätt på innan jag läste var att det skulle vara mycket lila :D
Den enda kritiken jag har av Saxx är att gudarnas inflytande på den verkliga världen (det vill säga Sarador) inte förklarades tillräckligt. Om man har läst boken så vet man vad gudarna är och vilka regler som gäller för dem, och jag tyckte i och med att jag läst klart boken, att de inte verkade vara tillräckligt mäktiga för att vara gudar.

Precis likt Drakviskaren så är också Demonviskaren skriven med ett språkbruk som ger en känsla att det händer mycket och att det går fort, och på olika sätt för respektive karaktärer den här gången. Lik sin föregångare så blir den här boken så mycket mer levande tack vare det, och verkligen en fröjd att läsa.

Ytterligare en likhet med Drakviskaren är kärlekstemat i Demonviskaren, och precis som i dess föregångare så är det kärlek av det olyckliga slaget. Fast den här gången var det nästan obeskrivligt olyckligt :(
Utan att ge någon som helst spoiler av handlingen, så blev det väldigt svårt att läsa från och med kapitel 89 och framåt. Vet inte riktigt varför men jag började se väldigt suddigt och ansiktet blev blött, vet inte vad det kan ha berott på. Behövde läsa om den biten ett par gånger för att se att jag inte missade något, men samma sak hände varje gång.
Vet inget om vad nästa bok i trilogin kommer innehålla, men jag hoppas innerligt på att det som händer speciellt i kapitel 89 och 92 kan bli återställt på något sätt, så det blir lite lyckligt iallafall :)

Avslutningsvis, så är Demonviskaren en underbar bok, både den levande och den döda(?) världen är fascinerande på sina egna sätt, och varelserna i dem båda likaså. Ser ivrigt fram emot nästa del!! :D

1 av 1 personer tyckte att den här recensionen var till hjälp.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

The Savior's Champion

Fantastisk, men ibland lite förutsägbar

20 juni 2018

Hittade Jenna Morecis youtube-kanal innan jag hittade hennes böcker, hon gör väldigt bra vlogs om hur författare är (i allmänhet givetvis) och vad hennes egna preferenser inom den litterära världen är. Kan varmt rekommendera att ni kollar in kanalen :)

Angående boken så var jag lite skeptisk till den först, då själva handlingen med The Sovereign's Tournament där priset var att få gifta sig med The Savior och själva turneringen var en serie dödliga utmaningar i en slags labyrint, lät för mig för generiskt. Och huvudkaraktärens anledningar till att gå med i turneringen halvhjärtat för en annan anledningen än att få gifta sig med The Savior tyckte jag också var för "klassiska". Och utan att avslöja något om själva handlingen, vill jag påstå att jag kunde förutse den stora plottwisten på slutet rätt så tidigt i boken.

Det visade sig dock inte göra så mycket när man väl började att läsa den, för trots något generiska teman i boken så visade den sig vara mycket gripande. Beskrivningarna av både omgivningarna och karaktärerna var otroligt välgjorda. Speciellt karaktärerna, då många av dem var så pass tydliga i sin personlighet att det inte rådde någon tvekan om vem som var vem i texten, vilket bidrar mycket till att bygga upp någon sorts relation till dem. Positiva likväl som negativa relationer, för vissa av karaktärerna hatade jag djupt under läsningen på grund av att det beskrevs så väl vilka avskum de var.

Precis på slutet av boken så bygger handlingen upp sig för en uppföljande bok. Utan att avslöja något om handlingens detaljer, så tyckte jag att skälen till varför det blev som det blev i handlingen förklarades alldeles för ytligt och inte kändes som att det passade in med vad jag hade fått läsa tidigare, slutet kom därför lite för hastigt.

Avslutningsvis så vill jag varmt rekommendera denna boken, den har riktigt onda delar likväl som riktigt vackra, samt ordentligt humoristiska avsnitt, och trots att slutet kom hastigt, är det som händer på den allra sista sidan något otroligt lyckligt enligt mig :)

1 av 1 personer tyckte att den här recensionen var till hjälp.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej
StarCraft: Ghost Academy (Volume One)

Mycket intressant backstory för Nova och Tosh

18 juni 2021

Både denna och volume 2 var ett helt värt köp, och inte bara för att det är Nova som är fokus ;)

De ger båda en inblick i Ghost-utbildningen för Nova och Tosh, samt ett par andra karaktärer som inte finns med i Starcraft 2 men som är med i några av böckerna som är baserat på spelserien (Starcraft Ghosts: Nova samt Starcraft Ghosts: Spectres) som förövrigt är mycket läsvärda också.

Illustrationerna är mycket bra gjorda men de är alla i svart-vitt förutom omslaget, vilket kanske inte framgår så tydligt av produktinformationen.

All-in-all så rekommenderar jag dem absolut! Ingen av dem når 200 sidor tyvärr men då de inte är fasligt dyra så kommer ni inte ångra köpet ifall ni gillar Starcraft-lore.
Jag hoppas innerligt på att Blizzard kommer lägga mer resurser på Starcraft snart igen så att Novas story (och alla andras givetvis) kan få fortsätta!

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

The Final Empire

Fångande story och gigantiskt omfång

18 juni 2021

Detta är en bok som det gick väldigt fort att fastna i för mig. Den utspelar sig i en dystopisk värld där magin som används är helt baserad på olika metaller som ger olika förmågor. Själva systemet bakom den är omfattande men är mycket väl förklarat och boken har ett lexikon över det hela i slutet. Har läst mycket fantasy och spelat mycket fantasy-spel men någon magi som denna var ny för mig.

Själva handlingen är mycket gripande och vi som läsare får följa de två huvudkaraktärernas personliga utveckling och tankegångar när de kämpar för att åstadkomma det som boken handlar om, vilket ni själva får läsa om såklart ;) De begår båda många val som är lätta att hålla med i, likväl som de gör sådant som får en att bli halvt förbannad. Detta är givetvis inget dåligt för det betyder ju bara att boken är så pass fängslande.

Bokens storlek är absolut berättigad då allt är sammanhängande och relevant, så låt inte det avskräcka er heller. De två nästa böckerna i serien är redan beställda för den cliffhanger som denna slutade på är för spännande för att kunna glömma!

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej
World of Warcraft: War Crimes

War Crimes review

23 maj 2014

Christie Golden slutar aldrig att imponera, War Crimes är fantastiskt skriven, och jag kan rekommendera den till alla som läser World of Warcraft-fan-fiction.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Clash Of Kings

(enbart betyg)

17 oktober 2014