Användarprofil Mats Bladh / Betyg & recensioner

Betyg & recensioner av Mats Bladh

Antal betyg: 6
Antal recensioner: 5

Om könets existens : tankar om den nya synen på kön

En modig bok

18 maj 2021

KEE har skrivit en modig bok. Hon gör en grundläggande kritik av den nya synen på kön som grundar sig i transrörelsens definitioner. Istället för kvinna-man får vi då cis-trans. För detta har hon fått spott och spe av RFSL och andra tyckare. Men Ekman är inte transfobisk, men kritisk mot pubertetsblockering och framförallt att före detta män löser upp kvinnors sammansatta erfarenheter av biologiskt kön + underordnad könsroll. Boken är ett försvar av feminismen.

8 av 9 personer tyckte att den här recensionen var till hjälp.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

En strimma av hopp : klimatkrisen och det postfossil...

Kunnigt men dystert

26 april 2021

Den senaste boken präglas av undergångsstämning, av att det är bråttom att undvika en "katastrof", som det står i baksidestexten. Det är inte fråga om något obefogat uppskruvat tonläge, tvärtom, läsaren beledsagas med fakta och synpunkter som övertygar. En styrka hos Staffan Laestadius författarskap är att han hela tiden försöker ge den stora bilden, att han inte förlorar sig i detaljer utan kombinerar detaljkännedom med överblick och sammanhang. Han behärskar också att röra sig mellan klimat, teknik och samhälle som gör boken relevant, men här finns också svagheter, som jag återkommer till.

3 av 3 personer tyckte att den här recensionen var till hjälp.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Auto Mania

Tillämpning av Veblen

23 september 2020

Thorstein Veblen hade en idé om skrytkonsumtion. Den har McCarthy använt på ett mycket intressant sätt i denna bok, som ger en helt annan syn på marknaden än vad som kommer fram i inom nationalekonomin. Läs om det i Eva Lindgrens avhandling, och i min
Vägskäl i svensk energihistoria. Den ena omställningen efter den andra.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Efter Coronan : svensk modell i kris, övertro på mar...

När en liberal socialdemokrat kritiserar avregleri

23 september 2020

Det är synd att denna bok inte fått större uppmärksamhet. Dahlsten var själv med i avregleringsvågen, i alla fall vad gällde posten, och var också bekant med Olof Palme. När han nu kritiserar avregleringarna så är det med speciell tyngd.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Ingenjörerna

Några synpunkter

23 september 2020

Är det teknik eller ingenjörer han skriver om? Och teknik är inte bara innovationer. Ändå kul att kommunaltekniken är med, liksom teknikens avigsidor.

0 av 1 personer tyckte att den här recensionen var till hjälp.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

John Maynard Keynes

(enbart betyg)

12 september 2016