Användarprofil Jonas Ludvigsson / Betyg & recensioner

Betyg & recensioner av Jonas Ludvigsson

Antal betyg: 3
Antal recensioner: 3

Aftermath

Annorlunda syn på Tyskland efter WW2

26 augusti 2021

Intressant bok som kompletterar andra böcker om den tyska efterkrigstiden (ex. Why Germans do it Better, av Kampfner). Medan Kampfners bok är fylld av beundran för tyskarna och det tyska efterkrigsundret så fokuserar Jahner (Aftermath) mer på fattigdomen, rasismen, men samtidigt den stora livsglädjen i Tyskland ffa åren 1946-1950. Jahner menar att en mycket stor andel av den tyska befolkningen var involverade (skyldiga) under det andra världskriget men att det enda sättet att komma vidare var att litet "låtsas som ingenting" och att låta nazister på höga positioner fortsätta på höga positioner även i efterkrigstyskland. Det är fascinerande att läsa om hur människor först under 12 år kan anpassa sig så mkt till en nazistisk ideologi och därefter anpassa sig 100% efter ett demokratiskt synsätt. Människans anpassningsbart är naturligtvis inte ett strikt tyskt fenomen, utan giltigt för alla länder.

1 av 1 personer tyckte att den här recensionen var till hjälp.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Handbok för städerskor

Stark bok

10 augusti 2016

Lucia Berlins bok "Handbok för städerskor" är oerhört stark. Skildringen av missbruk, övergrepp, livet som barn och vuxen gör det svårt att släppa boken. Uppbyggde kring korta noveller, där ofta allra sista raden överraskar, förstår man vilket hårt liv hon levt.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

The Great Sea: A Human History of the Mediterranean

Fantastisk bok om medelhavets historia

24 januari 2014

Om jag var historiker hade jag velat skriva David Abulafias bok om Medelhavet. Det är en rätt tjock bok, men så tar den också upp tusentals år av historia. Bortsett från en svacka kring etruskerna (och kanske delar av 1500-talet) så var det en stor läsupplevelse.

Ett par saker slog mig när jag läste den.
a) Hur central hellenismen var under lång tid, och med den - vilken oerhört dominerande stad Alexandria var.

b) Slaget om Lepanto - var det "viktigare" än slaget vi Poitiers?
c) Hur viktigt det är för utveckling och handel att miljöer är inkluderande och att städer innehåller olika folkgrupper. Utvisning av minoriteter verkar nästan uteslutande ha lett till stagnation.
d) Hur viktiga judarna har varit för kommersen på medelhavet.
e) Att ryssarna aldrig riktigt kom till i Medelhavet men att Storbritannien trots att de först saknade en viktig bas "ägde medelhavet" under stora delar av 1800-talet.
f) Med vilken elegans Disraeli förklarade för Drottning Victoria att han köpt andelar i Suez-kanalen å Storbritanniens vägnar.
g) Att inte bara Venedig utan även Genua och Dubrovnink (vars invånare kallas "ragusans" på engelska) var så pass viktiga handelsstäder, inte bara under 100 år utan flera hundra år!
h) att grekerna till stor del själva tog initiativet till att rensa staden Thessaoliniki från judar och muslimer (fastän judarna var fler än grekerna, och även muslimerna/turkarna var fler än grekerna), och hur de sedan gjorde sitt bästa att köra ut turkarna ur Smyrna/Izmir men sedan själva blev utkörda.
i) att Sverige var involverade i Nordafrika och deltog i stridigheterna i Nordafrika i början av 1800-talet.
Mycket får man lära sig...

Jonas Ludvigsson, Örebro

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej