Användarprofil Björn Wiklund / Betyg & recensioner

Betyg & recensioner av Björn Wiklund

Antal betyg: 18
Antal recensioner: 7

Corona : ett historiskt perspektiv på vår tids pandemi

Lysande och kunskapsrik

1 januari 2021

Boken klargör på ett lättläst sätt det mesta om hur epidemier och pandemier utvecklas och försvinner, samt hur olika försök att begränsa skadorna verkar.
Man skulle önska att alla domedagsprofeter, undergångsapostlar och döddansare bland våra massmedias ledarskribenter och reportrar läste denna bok.

1 av 1 personer tyckte att den här recensionen var till hjälp.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

The Matter of the Heart

Hjärtkirurgins fantastiska utveckling

15 november 2019

På lättläst engelska beskriver Morris den mirakulösa utvecklingen av hjärtkirurgin under 1900-talet. Egentligen borde alla läkare och även intresserade lekmän läsa boken, som även ger grundläggande information om hjärtats anatomi och fysiologi. De banbrytande och fascinerande personligheter som med idogt arbete och visioner om att hjälpa allt från blue babies till hjärtinfarktpatienter skildras på ett entusiasmerande sätt. Här finns bland annat beskrivet svenskarna Clarence Crafoords och Åke Sennings viktiga insatser.
En riktig bladvändare

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Klimatet och omställningen

Den bästa bok jag läst om klimathotet

15 november 2019

Mycket kunnig och informativ bok om klimathotet och konkret om vad vi måste göra för att hålla temperaturförhöjningen någorlunda i schack. Men politik är det möjligas konst och inte ens i Sverige verkar det möjligt att höja tex drivmedelsskatten.
Läs den här boken!

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

K

Lyssna också till den andra parten (domarregel)

15 november 2019

Intressant att läsa den anklagades version. Katarina Frostenson skräder inte orden när hon karakteriserar vissa kolleger i akademien och när hon beskriver det drev som blev följden av DN:s skriverier. Anonyma vittnen anses ju inte duga i svenska domstolar, men väl i dagspressen.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Neandertalmänniskan : på spaning efter försvunna gener

Alltför teknisk.

27 december 2017

Boken innehåller så mycket av de rent metodologiska problemen att den i stort sett är onjutbar för den intresserade lekmannen.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Med Gud på vår sida : religion och våld genom historien

Fantastisk historisk översikt. Ett livsverk.

17 augusti 2016

Jag lärde mig verkligen mycket av detta utomordentliga verk. Visserligen brist på bilder, men utförliga beskrivningar av religionskrig från flera tusen år före vår tideräknings början kompenserar för detta. Dessutom en väl täckande referenslista.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Verklighetens magi

En fantastisk och lättläst bok om naturvetenskap

2 maj 2018

För den som genomlevde skolans naturorienterande ämnen med svagt intresse men även för den som tyckte att biologiundervisningen var intressant är detta en fascinerande och kunskapsgivande bok.
En klar framställning om hur evolutionen från encelliga organismer lett fram till den stora mängd djur med olika egenskaper som ampassat dem till de olika miljöer som finns på jorden är det viktigaste och dominerande innehållet.
Men även grundämnen, planeterna, jorden och klimatet förklaras på ett medryckande och pedagogiskt sätt som passar både högstadieelever och vuxna.
Jag har köpt denna underbara bok till mina barn för att läsa själva och visa mina barnbarn.

2 av 5 personer tyckte att den här recensionen var till hjälp.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej