Användarprofil Boktanten / Betyg & recensioner

Betyg & recensioner av Boktanten

Antal betyg: 375
Antal recensioner: 375

Röda siffror

Tragisk och tankeväckande!

24 juni 2021

Vem drömmer inte om den stora lottovinsten, den med tiotals miljoner? Men hade livet varit bättre om man hade obegränsat med pengar? Hade man varit lyckligare?

Röda siffror väcker många tankar kring vad som är viktigt i livet. Självklart spelar pengar en väldigt stor roll, samhället är ju uppbyggt så. Men när pengar blir viktigare än familjen då känner i alla fall jag att något är fel. Boken har ett lättsamt språk och det är bra driv, så trots att det är nästan 500 sidor känns det aldrig jobbigt att läsa.

Genom att vi får se de fyra personerna uppleva samma händelser fast med olika ögon, har David Armini skapat en nyanserad story. Persongestaltningarna är väl utförda och jag känner mer för vissa karaktärer än andra.

3 av 3 personer tyckte att den här recensionen var till hjälp.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Dom meddelas redan i natt

Fartfylld o bitvis underhållande!

11 oktober 2021

I "Dom meddelas redan i natt" möter vi den högst osympatiska och psykopatiska hovrättsdomaren Suzanne Eriks. Hon har två intressen i livet. Det är sex, av vilket det förekommer en hel del mer eller mindre grova scener. Det andra intresset är att städa bort mördare och våldtäktsmän och detta gör hon med väldigt tvivelaktiga metoder.

Dag Öhrlund har ett rappt och levande språk och har skapat ett gäng skruvade karaktärer. Personligen känner jag mig mest irriterad på Suzanne. Hade hon varit en man hade det varit en mansgris som utnyttjar sin manlighet för att få det han vill, jag vet inte om det finns något bra ord för en kvinnlig dito. Boken är bitvis underhållande men intrigen är svag. Tyvärr ingen bok som föll mig i smaken.

2 av 2 personer tyckte att den här recensionen var till hjälp.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Slowcooking - Introduktion och 80 recept som alla ka...

Inspirerande och lättlagade recept!

25 maj 2021

Slowcooking lär vara ett enkelt sätt att laga god och smakrik mat. Själv har vi ingen slowcooker men vår son och svärdotter har så jag lät helt enkelt dem utvärdera kokboken.

Så här säger de:
"Boken är väldigt fint illustrerad med vackra bilder som även är verklighetstrogna, vilket är svårt att få till. Recepten är enkla att följa, blir jäkligt goda samt innehåller inte en massa märkliga ingredienser som man inte har hemma. De små anekdoterna inför varje recept gör att boken känns personlig och genomtänkt. Gillar att den är kategoriserad på vilken typ av kött receptet innehåller. Extra plus för att den även innehåller spännande säsongsrätter och desserter."

Jag har inte varit med och lagat något själv men väl ätit av det färdiga resultatet och jag kan verkligen ge det högsta betyg. Det är faktiskt så jag funderar på att köpa en slowcooker själv.

2 av 2 personer tyckte att den här recensionen var till hjälp.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Svärmodern

Känslosam bok som väcker tankar!

2 oktober 2020

Det var med viss bävan jag började läsa denna bok. Jag ska själv bli farmor och få mitt första barnbarn i december och vill ju inte gärna hamna i samma sits som Åsa.

Detta är en riktig streck-läsar-bok, väldigt lättläst och med ett driv som gör den svår att lägga ifrån sig. Moa Herngren är en mästare på att beskriva svåra och jobbiga relationer och känslor. Vissa stunder känner jag med Åsa och tycker väldigt synd om henne. För att i nästa stund undra hur hon tänker, hur hon kan säga eller göra något så korkat. Boken spänner verkligen över hela känsloregistret och jag är både irriterad, besviken, ledsen och glad.

Jag gillade att man även fick se en del händelser från både Andreas och Josefins synvinkel och hade gärna sett ytterligare någon del med deras ögon. Istället kunde man kortat ner Åsas känsloyttringar något. Detta är min första bok av Moa Herngren men absolut inte den sista.

2 av 2 personer tyckte att den här recensionen var till hjälp.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Nomad : den läkande kraften i att vandra och bli ett...

Ett måste för dig som vill ut och vandra!

27 augusti 2020

Jag har alltid tyckt om att vara ute och gå i naturen. Víd fem tillfällen har jag varit upp och gått mellan Nikkaloukta och Abisko samt även kortare sträckor av Skåneleden. Det kommer ett lugn över mig när jag hänger på mig ryggsäcken, speciellt uppe i fjällen. Känslan av att vara ute i "vildmarken", att telefonen inte fungerar och att jag inte behöver fundera på som måste göras hemma eller på jobbet eftersom det ändå inte går att göra något, är väldigt skön. För mig blir det en enorm avkoppling att tekniken gör mig onåbar. Ja, jag vet att jag kan stänga av telefon och dator hemma också, men handen på hjärtat hur många av oss gör det egentligen?

Nomad är en bok om vandring och alla de positiva effekter det har på vår kropp och vårt liv. Inte bara som träningsform utan också, eller framförallt, som nedvarvning och återhämtning. Att vandra med ryggsäck eller gå långpromenad med familjen fika är en själslig läkning. Våra hjärnor blir detoxade och de ständiga informationsflödet bromsas. Du stannar upp och får använda fantasin och tänka fritt istället för att bli matad med text och bilder.

Ulrica Norberg beskriver sina egna upplevelser på ett väldigt medryckande sätt. Boken är både välskriven och lättläst och innehåller mängder av fina bilder från hennes egna vandringar. Sista halvan av boken ägnas åt tips på bra vandringsleder, både i Sverige och övriga världen samt även tips på bra packning. Det är inte utan att jag blir sugen på att packa ryggan och snöra på mig kängorna.

2 av 2 personer tyckte att den här recensionen var till hjälp.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Skärmhjärnan : hur en hjärna i osynk med sin tid kan...

Hur sociala medier gör för att hacka din hjärna!

24 april 2020

Oj, oj, oj, snacka om tankeställare. Jag vet ju att många har svårt att vara utan sin mobil, men att hjärnan får dopaminkickar när vi klickar och surfar visste jag inte. Jag hade heller ingen aning om att mobilen försämrar både inlärning och minnet.

Anders Hansen förklarar på ett enkelt sätt hur vår hjärna funkar och hur den inte är anpassad till vår moderna livsstil. Han gör många och bra liknelser mellan våra jagande och samlande förfäder och hur våra liv ser ut idag. Detta är en riktigt bra bok!

2 av 2 personer tyckte att den här recensionen var till hjälp.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Käre Edward

Lämnar dig inte oberörd!

25 januari 2021

Vissa böcker berör mer n andra. Denna hör definitivt till kategorin berörande.

Böcker om flygplansolyckor brukar sluta lyckligt och de gör denna också. På ett sätt. Men på ett annat sätt är den en tragedi, full med mörker och ångest.

Det är en känslosam bok, tårarna hotar att rinna över vid några tillfällen, speciellt mor slutet. Den väcker många tankar och känslor om bl.a. värderingar. Vad är ett meningsfullt liv? Vad betyder något i ditt liv, vilka människor i din omgivning vill du inte vara utan? Hur kan du leva ditt liv så att varje dag känns meningsfull?

Boken är välskriven och Ann Napolitano gestaltar karaktärerna på ett mycket bra sätt. Jag kan känna Edwards känslor, hans uppgiven het och omgivningen önskan om att han ska må bra. Jag gillar verkligen att man får lära känna medpassagerarna, dels under själva flygningen, dels genom breven.

Vill du läsa en lite annorlunda bok som berör är detta boken för dig.

2 av 3 personer tyckte att den här recensionen var till hjälp.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Ord för varje stund

Dikter som berör!

17 november 2021

Egna reflektioner
Jag är ingen diktmänniska, brukar ha svårt att ta in orden och bli berörd av dem. Men dikterna i Ord för varje stund har något som tar sig in i både själ och hjärta, något som river hål i den känslomässiga mur jag har byggt upp.

Jessica Olsson skriver om det vardagliga. Om saker jag kan relatera till och känner igen. Jag har flera favoriter i samlingen men den som fastnade mest, och som passar bra nu, är Novembermörkret.

i spegelbildens reflektion
möts trötta ögonpar
en dyster syn, så blek och trött
jag saknar den jag var

novembermörkret sänkte sig
och vindar blåser kallt
min vardag är en väntans tid
jag längtar efter allt;

allt vad mörkret döljer tungt
och allt som satts på vänt
jag saknar den jag vet jag blir
när ljuset återvänt

Både denna och Jessicas första diktsamling När tusen tankar far är perfekta att ta med som en liten gå bort-present.

1 av 1 personer tyckte att den här recensionen var till hjälp.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Agnès de Chastillon : kvinnan med svärd

Fartfylld och välskriven bladvändare!

21 oktober 2021

Agnès de Chastillon : Kvinnan med svärd är ett historiskt äventyr från 1500-talets Frankrike. Den är full av riddare, bovar och banditer och en färgstark bad ass-kvinna vid namn Agnès. Som sig bör i en bok med de karaktärerna så finns det även en hel del dueller och sammandrabbningar med svärd, vilket såklart leder till en del blodiga scener. Men de beskrivs med finess.

Robert E. Howard är mest känd för berättelserna om Conan - Barbaren, vilka jag dessvärre inte läst. Men han skrev även deckare och historiska äventyr som denna. Boken är lättläst och håller ett bra tempo. Dock upplevde jag alla franska namn som lite jobbiga eftersom jag inte kan franska. Både miljö- och karaktärsskildringarna är väldigt nyanserade och jag kan med lätthet både se, lukta och känna scenerna framför mig. En klart läsvärd bok!

1 av 1 personer tyckte att den här recensionen var till hjälp.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej