Användarprofil Enigma / Betyg & recensioner

Betyg & recensioner av Enigma (Staffanstorp)

Antal betyg: 110
Antal recensioner: 110

De övergivnas armé : en bok om rollspel

På gränsen till hets mot folkgrupp...

7 juli 2011

Här har vi en någorlunda unik bok. Det finns ytterst få böcker som faktiskt tar upp vad rollspel handlar om, vad det innebär och hur det fungerar. Därmed kan man vid en första anblick glädjas åt att det här finns en bok som försöker behandla just de här frågorna.

Tyvärr är den utformad på samma sätt som om Hitler hade skrivit en bok om judiska traditioner...

Bokens enda syfte verkar vara att svartmåla rollspelare, att jämnställa dem med satanister, terrorister och mördare. Gång på gång får vi läsa om hur författarna missförstår, feltolkar och hittar på egna fakta för att försvara sina ståndpunkter. Boken är översållad av faktafel, felcitat och referenser utan grunder.

Är ni intresserade av att lära er vad rollspel är? Ta kontakt med en bokhandel eller en förening som sysslar med rollspel och fråga dem. Annars kan ni köpa en en rollspels regelbok och själva se vad det innebär. Men vad ni än gör: undvik den här boken!

6 av 6 personer tyckte att den här recensionen var till hjälp.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Kungen kommer!

Kungen kommer är en intressant bok. Karaktärerna känns...

18 juni 2013

Kungen kommer är en intressant bok. Karaktärerna känns platta, ointressanta och tvådimensionella och särskilt huvudrollen Maro är irriterande, osympatisk och egoistisk. Men likväl...

Boken ger stora förhoppningar om att rollerna kommer utvecklas. Maro kanske en dag blir en riddare, men han har en lång personlig resa framför sig innan dess. Att lära sig lite ödmjukhet skulle inte skada och jag känner på mig att det inte kommer ta många böcker innan jag verkligen kommer heja på Maro. Redan nu är jag väldigt nyfiken på hur serien kommer utvecklas.
Har ni läst Salmsons tidigare böcker om Tam eller Sol så vet ni vad ni har att vänta er. En rikt illustrerad berättelse med unga huvudroller som snart visar sig starkare än vad de själva tror, förlagd till en klassisk fantasyvärld med såväl Drakar som magi.

Texten är lätt att ta till sig, språket är enkelt utan att känna fördummat och bilderna förstärker läsupplevelsen på ett härligt sätt. För den som vill börja läsa spännande kapitelböcker är detta en bra start. Vare sig ni behöver en bänkbok till skolan, eller en lättläst bok att locka den ovillige läsaren så är detta en perfekt bok!

3 av 3 personer tyckte att den här recensionen var till hjälp.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Udda verklighet

Ormes lyckas här med något jag aldrig trodde skulle...

2 december 2013

Ormes lyckas här med något jag aldrig trodde skulle vara möjligt. Hon tar en ljus och välkänd stad jag vandrat i flera gånger och förvandlar på bara några hundra sidor till något fullkomligt främmande. Något såväl mörkt och farligt som tjusande och vackert!

Udda plågas av väldigt levande mardrömmar. Drömmar där hon upplever att hon är någon annan, där hon följer med i andra människors liv som en fripassagerare bakom ögonen. Efter en särskilt obehaglig mardröm där en flicka dödas av ett pack vildhundar på Malmös bangård bestämmer en av hennes bästa vänner sig för att undersöka platsen. Detta är början på en resa genom ett Malmö hon tidigare bara kunnat drömma om. Något hon först nu inser att hon alltid gjort!

Hamnskiftare, minnesvampyrer och orakel är bara några av ingredienserna i en av de bästa svenska fantasyböcker jag läst. Man sveps med av berättelsen och det fruktansvärt svårt att lägga ifrån sig boken.
Vad Gaimans Neverwhere gjorde för London gör nu Ormes med Malmö, och en sak är säkert, jag kommer aldrig se på staden med samma ögon igen!

2 av 2 personer tyckte att den här recensionen var till hjälp.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Rum 213

En värdig vinnare av Bokjuryn 2011!

24 april 2012

Författaren lyckas inte bara förmedla den sanna spökhistoriens nervkittlande rysningar, utan även ungdomens första stora kärlek.

Rum 213 handlar om hur tre tjejer på kollo försöker lista ut varför, och om, det spökar i deras rum. Varför försvinner flickornas saker? Vem lämnar mystiska meddelanden utanför deras dörr? Vad händer i det förfallna huset utanför kollot? Är det bara de jobbiga (och snygga) killarna som busar, eller är det något helt annat som händer?

Boken är fylld av märkliga sammanträffanden, läskiga och mysrysliga situationer och massor av vänskap, kärlek, misstro och bus.

De tre mellanstadietjejerna känns väldigt levande och trovärdiga vilket gör att barn och unga lätt kan ta till sig och känna igen sig bland karaktärerna.
Jag rekomenderar varmt boken till den som vill läsa en ryslig spökhistoria, utan att det blir allt för läskigt!

2 av 2 personer tyckte att den här recensionen var till hjälp.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Lokas monsterglasögon

Loka är egentligen en väldigt rädd liten flicka. Hon...

12 juni 2013

Loka är egentligen en väldigt rädd liten flicka. Hon är rädd för monstret som kanske bor i hennes klädskåp, för den lilla luckan i trapphuset, för där kanske det också finns ett monster, och sedan har vi ju hissen där det hörs konstiga snarkande ljud...
Men vad händer då när hon en dag kommer över ett par glasögon som låter henne se alla de monster hon förut trodde bara var inbillning? Och är verkligen monstren så läskiga och farliga?
Jag kan mycket väl tänka mig att det kommer ges ut fler böcker om Loka då berättelsen känns som en inledning till flera äventyr.

En trevlig och bra bok för de som just lärt sig läsa. Berättelsen är lätt att ta till sig, ett lagom lätt språk med en del konstiga hitte-på-ord som kryddar den redan roliga historien och väldigt vackra och detaljrika bilder. I korthet: En väldigt fin present till den nyblivne läslusen och en härlig bänkbok.

1 av 1 personer tyckte att den här recensionen var till hjälp.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Skuggsidan

Skuggsidan är den där perfekta boken att läsa för barn...

8 april 2013

Skuggsidan är den där perfekta boken att läsa för barn när skuggorna blir långa och inte ser så där lagom trevliga ut som de annars gör när det är ljusare. Med lite småläskiga bilder får vi följa ett barns resa genom skuggornas värld, som till slut inte är så läskig eller farlig, utan kanske till och med trevlig och spännande.
Bilderna är vackra och väl utformade med bra färger för vad de ska förmedla. Dagen är full av ljus och liv medan natten och skuggorna är dystra, mörka och rent av lite läskiga, utan att bli för obehagliga.

Jag kan lätt tänka mig att rekomendera den här boken åt föräldrar som vill komma tillrätta med mörkrädda barn. kanske just med en godnatt saga
Allt som behövs är en smula fantasi och en penna... och en trevlig berättare som sitter och håller om en.

1 av 1 personer tyckte att den här recensionen var till hjälp.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Trons mönster : en handledning i dogmatik

Svårläst, men givande

16 maj 2011

Bakom en så gott som ogenomtränglig vägg av akademisk text gömmer sig en riktig skatt av information angående den kristna dogmatiken och dens framväxt. Vi får se varför de olika kyrkoreglerna och de olika trosuppfattningarna ser ut som de gör och såväl Nicaea som Origenes beskrivs ingående.

Tyvärr är det en mycket svårläst bok, och hade den bara skrivits så läsaren kunnat ta till sig den bättre så hade jag gett den högre betyg.

Vill du läsa en bra bok om den kristna dogmatiken och inte känner att du har bråttom? Här är boken för dig!

1 av 1 personer tyckte att den här recensionen var till hjälp.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Trollvinter

Vinter och död

14 maj 2011

Stackars lilla mumintrollet. Normalt sett sover hela mumins familj sig igenom vintern, men vad händer när man vaknar och det fortfarande ligger snö på marken?

I den här berättelsen får vi lära känna Too-ticki, Mumin får uppleva vintern för första gången och ställs även inför det svåra begreppet "döden".

Det är en mycket fin och bra berättad bok som man gärna kan läsa och diskutera med barn. Just att döden tas upp, både emotionellt och praktiskt är väldigt bra.

Främst rekommenderar jag nog boken som en högläsningsbok då den tar upp ett par svåra begrepp som kan behöva diskuteras och förklaras, men det är då också en väldigt bra och lärorik bok!

1 av 1 personer tyckte att den här recensionen var till hjälp.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Om jag kunde drömma

"Meh"

13 maj 2011

Det finns en fruktansvärd hype kring den här serien, men det är svårt att inse varför.

Karaktärerna är platta och känns inte trovärdiga.

Berättelsen om förbjuden kärlek erbjuder egentligen inget nytt.

Vampyrerna är unika men det gör också att de inte känns som "äkta" vampyrer.

Det finns en hel del att klaga på men ett faktum kvarstår ändå: Det fungerar som underhållning och det är lätt att sträckläsa boken. Tyvärr känns den som en tur till McDonalds.

Man får något som smakar ganska bra, ser bättre ut på omslaget än i verkligheten och man går därifrån lätt illamående och lika hungrig som innan.

Jag rekommenderar boken till alla tonårstjejer som gillar kärleksberättelser. Men knappast till någon annan...

1 av 1 personer tyckte att den här recensionen var till hjälp.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej