Användarprofil Anders / Betyg & recensioner

Betyg & recensioner av Anders

Antal betyg: 27
Antal recensioner: 18

1000 Years Of Joys And Sorrows

Ny favorit

20 april 2022

Den här boken är inte bara en bok om kinas nutidshistoria, eller om en ung människas utveckling till vuxen, det är en stark skildring av helvetet under kommunismen i Kina om man var en oliktänkande, men hur man med stillsam envishet (Ais far), eller med nästan raseri (Ai själv), kan övervinna motstånd och trots allt utveckla sig själv. En stark bok. Om politik, om historia och inte minst, om konst.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Sten Bergman - Kamtjatka, Kurilerna, Korea och Nya G...

Stern Bergman idag

30 mars 2022

Broken tar up fleta av Bergmans resor men jag Gillar bäst resan till Kamtjatka, och i den här boken får man bakgrund, foton, och hur gick det sen. Mötena med dem som fortfarande minns Bergman är häftiga. Rekommenderas varmt. Nu ska jag köpa boken om Korea på Bokbörsen sen jag läst denna bok.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Du ska resa till de nio kontinenterna : Mitt liv i o...

Om man ska förstå kina

23 mars 2022

Om man ska förstå kinas nutidshistoria så måste man läsa den här boken, tillsammans med AI Weiweis bok 1000 år av glädje och sorg och Yan Lianke Tre bröder. De är alla verkligen personliga, så mycket att man kan gråta över allt vad människor kan råka ut för av umbäranden och av förtryck i politikens namn. Men xiaolu ger också ännu mer en vardagsskildring av helvetet med en insikt att allt är värre om man är en ung kvinna. Och vad frihet är värd.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Monkey King: Journey to the West

Resan västerut

23 mars 2022

Som en kinesisk odyssé eller tusen och en natt. En resa i tid och rum. En inblick i en sagovärld, som originalet, alla sagors moder.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Tre bröder

Rörande beskrivning

21 februari 2022

Man blir gråtfärdig över denna beskrivning av det hårda livet fram till 80 talet i kinesiska bondbyar. Det är egentligen ingen kritik av det kommunistiska styret, det är mer en skildring av ett extremt fattigt lands utveckling fram till vår moderna tid.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Hilarys historia : samtal med Hilary Sarnecki 14 sep...

Spännande som en deckare

21 februari 2022

I spänning överträffar denna bok det mesta. Först upplever Hilary och hans fru nazisternas ockupation av Polen. Det är hela tiden nära döden upplevelser. De flyr till Sovjetunionen, överlever Gulag , återvänder till Polen och gör karriär i det kommunistiska Polen, lever en tid i Kina, träffar Shou Enlai, men hela tiden med stora risker. Beskrivningen av judeförföljelser som vardag i Polen, och hur genomkorrumperat det kommunistiska styret var och är, är lysande. Det ger mer förståelse om den tiden än de flesta (alla) historieböcker. Slutligen är tiden som invandrare i Sverige också intressant, hur svårt det är att ta vara på flyktingars förmågor.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Jude i Sverige : en antologi

Nu förstår jag mer

31 december 2021

En arbetskamrat sa en gång till mig: jag är jude. Jag blev tyst. Vad svarar man. Jaha, jaså. Jag minns inte längre vad vi hade diskuterat innan, men nu antar jag att det hade bäring på att vara jude, att det är att ibland vara annorlunda, att ha en annan historia. Som "svensk" (han var naturligtvis svensk han också) tänker man ofta inte utanför sin egen bubbla. Jag har nog vetat en del om judendom, om koncentrationsläger, om rasism, om Israel, men efter att ha läst boken förstår jag mera känslan att vara jude. Jag vill rekommendera denna bok.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

The Dark Hours

En riktig Connelly

21 december 2021

Spännande, med bra intrig, och med Bosch, även om han är pensionär. Och undrar jag, ska han kanske öppna privat verksamhet. Det sägs inte rent ut, men man kan undra. I så fall hoppas jag på Bosch i många år till.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej

Code Breaker

Spännande som en deckare.

4 november 2021

Kampen och tävlingen att komma först med att förstå och använda crispr var mycket intressantare än jag trodde. Förutom de tekniska landvinningarna så får man en verklig insikt hur forskarvärlden fungerar, på gott och ont.

Var den här recensionen till hjälp?   Ja  |  Nej