Vivian

Vivian

Provläs den här och tusentals andra böcker i Bokus Play - det smarta abonnemanget för e-böcker:
  1. Från endast 79 kr per månad
  2. Ingen bindningstid - avsluta när du vill
  3. Rabatter och förmåner hos Bokus och Akademibokhandeln
Vivan är ett vibrerande mästerstycke om kompromisslös het och konstnärskap, skriven på glasklar prosa.
Nominerad till Nordiska rådets litteraturpris 2017

Vivian Maier (1926?2009) levde ett helt anonymt liv och arbetade som barnflicka i välbeställda familjer i New York och Chicago. Strax före hennes död fann man den otroliga samling fotonegativ ? över 100 000 stycken ? som hon tagit under fyra decennier. Foton på människor och platser som nu räknas som ett av nittonhundratalets mest betydande fotografiska konstverk.

I Christina Hesselholdts roman möter vi Vivian genom en kör av olika röster, bland annat via Ellen, ett av de barn hon passar. Vi får ta del av Vivians svåra uppväxt i en familj som ursprungligen emigrerat från Europa till USA, och hennes ensamhet som vuxen. Hon bor hos den familj hon jobbar hos, är en fysisk del av den, men ändå alltid utan samhörighet. På gatorna lever hon upp, hon lever för att fotografera. Och i sitt rum samlar hon tidningsurklipp och fotografier, travar dem ända upp till taket, så att hon knappt ryms själv.
Vivan är ett vibrerande mästerstycke om kompromisslös het och konstnärskap, skriven på glasklar prosa.

Christina Hesselholdt räknas till en av Nordens mest betydande författare och har utgivit femton prosaböcker sedan debuten 1991. Sällskapet utkom på svenska 2017 och blev en kritikersuccé.